Bestemmingsplan Oostvlietpolder niet aangepast

6

Het bestemmingsplan voor de Oostvlietpolder wordt niet gewijzigd. Dat heeft de gemeenteraad zojuist besloten. Alleen de PvdA stemde tegen het collegevoorstel om de structuurvisie te wijzigen. Volgens het college van b & w biedt zo’n wijziging voldoende waarborgen voor het groen houden van de polder. Waarom het college dat denkt is niet bekend. Dat maakt deel uit van geheime beraadslagingen. Volgens de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder staat de weg naar een bedrijventerrein nu open, omdat projectontwikkelaars de gemeente kunnen dwingen mee te werken aan bebouwing.

De raad heeft het college wel opgedragen om verder te onderhandelen over de aankoop van grond in de Oostvlietpolder. Twee grondeigenaren willen wel verkopen, maar eigenlijk ziet het college nieuwe aankopen niet zitten. In de raad is alleen de VVD is tegen het aankopen van nog meer grond in de polder. “Onbegrijpelijk dat de raad dit wil, zonder financiële dekking,” aldus raadslid Greetje van Gruting.

Een PvdA-motie die het college opdraagt om in Leiden en elders in de regio extra werkgelegenheid, met name voor lager opgeleiden, te zoeken, kreeg brede steun. Ook het verzoek van de ChristenUnie om te kijken of de polder kan worden opgenomen in de zogenaamde Rijksbufferzone, werd aangenomen.

Delen

6 reacties

 1. Vrienden Oostvlietpolder op

  "Volgens de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) staat de weg naar een bedrijventerrein nu open, omdat projectontwikkelaars de gemeente kunnen dwingen mee te werken aan bebouwing".

  Een nadere toelichting is hier wel op zijn plaats: Dat is aan de orde op het moment dat de gemeente de gronden niet aankoopt en deze in handen vallen van een projectontwikkelaar. Naar wij begrijpen heeft de gemeenteraad het college opgedragen om verder te onderhandelen en de aangeboden gronden aan te kopen. Een verstandig besluit omdat in dat geval de gemeente de regie behoudt.

  Voor wat betreft het aanpassen van de structuurvisie is het wat de VVO betreft een eerste stap in de groene richting. Maar er zullen toch verdere stappen nodig zijn om de Oostvlietpolder in de toekomst écht groen te houden. Wil men de groene ambitie daadwerkelijk ten uitvoer brengen dan volstaat het alleen wijzigen van een structuurvisie uiteindelijk niet maar zal het bestemmingplan daarop moeten worden aangepast.

  Overigens is het lastig om op dit moment een totaalbeeld te vormen aangezien de beraadslagingen over de Oostvlietpolder in het geheim plaatsvinden en bepaalde informatie dus niet openbaar is.

 2. Het is langzamerhand evident dat de economische groei mantra een holle kreet in de woestijn is. De heilzaamheid is vrijwel nooit onderbouwd. Sterker het is duidelijk dat we al een tweede aardkloot aan het exploiteren zijn. We kunnen dus beter tevreden zijn met wat we hebben i.p.v. te investeren uit angst dat we kwijt gaan raken.
  Als de laatste groene postzegels opgeofferd gaan worden om leegstand en verpaupering over vijf jaar te garanderen, dan komt er een zondag dat je naar het Zwarte Woud moet tuffen voor een frisse neus of om je hond uit te laten.

 3. Guido Terpstra op

  @ redactie: dit bericht is onjuist, de ChristenUnie-motie over uitbreiding de Rijksbufferzone heeft het juist wel gehaald!

 4. Inderdaad, het woordje nu in de berichtgeving, geeft een compleet ander beeld van de werkelijkheid en waarheid.
  Het is een rationeel wonder dat de Vrienden dit door hadden.
  Chapeaux!

 5. Waren partijen als D66, SP en CDA niet voor behoud van de groene polder? Waarom stemden ze dan niet voor een betere waarborg daarvan, namelijk een nieuw bestemmingsplan?
  Waar moet de gemeente die grond trouwens van kopen als er zwaar bezuinigd moet worden? Het is grond die bij een groen blijven van de polder nooit zal renderen. Zo’n aankoop is dus geen investering maar een uitgave.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline