Gaat Leeuwarden met Leidse eer aan de haal?

12

Tijdens de tentoonstelling ‘Van Doesburg en de internationale Avant Garde’ in Museum de Lakenhal, van oktober 2009 tot februari dit jaar, stond Van Doesburg’s ontwerp ‘Vierkant in Vierkant’ in tijdelijke uitvoering op het Stationsplein. De reacties van het publiek en de nationale pers waren lovend en het markante bouwwerk/ fontein nodigde uit voor een permanente plaatsing in de stad, waar het thuishoort. Maar de Sleutelstad loopt niet zo hard om dit interessante object van deze beroemde grondlegger van de ‘Stijl’ nu eens in werkelijkheid te realiseren. Inmiddels is de gemeente Leeuwarden erg geïnteresseerd om dit ontwerp van de Leidse Van Doesburg voor haar station te plaatsen en heeft dan ook de erven van Van Doesburg hierover benaderd. Die willen hoe dan ook, dat het ontwerp ten uitvoer wordt gebracht. Is het niet in Leiden, dan maar in Leeuwarden, is de gedachte.

De stichting ‘Vierkant in Vierkant’ krabt zich achter de oren, hoe het in godsnaam zo ver heeft kunnen komen en dat het onmogelijk blijkt om met gezamenlijke inzet van burgerij, bedrijfsleven en gemeente het betrekkelijk kleine bedrag bij elkaar te sprokkelen. De vereniging spreekt de hoop uit, dat het plastiek van Theo van Doesburg voor Leiden behouden mag blijven.

Meer info: www.vierkantinvierkant.punt.nl

Delen

12 reacties

 1. De CDA-wethouder van ‘cultuur’ in de sleutelstad heeft belangrijkere prioriteiten. Hij wil koste wat kost zijn persoonlijke hobby bedrijven en een volstrekt overbodig en gesubsidieerd popcentrum realiseren. Het gaat de gemeenschap minimaal €800.000,– per jaar kosten om het overeind te houden. Burgers in deze stad die iets anders willen kunnen barsten. Het wordt tijd dat ze dit soort stinkende politici die de gemeenschap slechts geld kosten met hun ambities gewoon opruimen bij elke volgende verkiezingen. Als daar de PVV voor nodig is, prima.

 2. Ter aanvulling: Van Doesburg heeft de fontein destijds als deelnemer aan een prijsvraag ontworpen voor het stationsplein van Leeuwarden. Dat er in de de Friese hoofdstad nu interesse bestaat is dus niet zo gek – en dat de erven Van Doesburg hier wel oren naar hebben lijkt ook logisch.

 3. Nou ik heb liever een poppodium dan dat lelijke witte ding. Was niks meer dan een paar plankjes samengetimmerd, en past totaal niet in Leidse straatbeeld.

 4. Genoeg stijl wat geen stijl is dat het voormalige vrijheidbeeld
  ligt te verrotten op het landgoed van Kasteel oudpoelgeest
  zonde van het geld zeker in deze tijd.

 5. Kniesoor, wat een kul. De gedenknaald bij paleis Soestdijk was oorspronkelijk ontworpen voor Leiden i.v.m. de kruitramp van van 1807. Als ik je beredenering over d efontein van Van Doesburg volg zou naar analogie de gedenknaald in Leiden hebben moeten staan…

 6. @Mieke: Wat is kul? Ter aanvulling schrijf ik hierboven alleen maar dat de belangstelling vanuit Leeuwarden historisch te verklaren is – feitelijke informatie die in het artikel ontbreekt. Ik geef geen mening over waar ik vind dat de fontein zou moeten komen te staan. Vreemd dat jij dat er dan wel in leest en mijn comment op deze overdreven manier afserveert.

 7. Zou nz0onde zijn als we het monument na zoveel jaren van inspanning op het laAtste moment toch naar Leeuwarden zien verhuizen.
  Maar de erven hebben ergens wel gelijk, Leiden is er nu al meer dan tien jaar mee bezig.
  Dus nu graag snel een positieve beslissing en snel plaatsen op het Stationsplein.

 8. Jantje van Leiden op

  Het plan voor die fontein in Leiden is een oorspronkelijk idee van Leiden Weer Gezellig uit najaar 1989. Het is dus inmiddels 21 (!!!!!!) jaar geleden dat het plan ter tafel kwam. Het college heeft nog steeds geen beslissing kunnen nemen. Waarvan acte!!!

 9. Wolfgang Debussy op

  Volgens mij begrijp Jantje heel goed dat een poptempel, Scheltema, een huis vd sport, een merkwaardig dure fusie Stadschouwburg-Stadsgehoorzaal, een aantal royaal gesubsidieerde overbodige banen (ca. schaal 12), RGL enz. enz. veel belangrijker zijn. Als loyale burger van deze stad, onvoorwaardelijk gehoorzaam aan college en stedelijke sport- en cultuurpausen, zal hij dat ook wel inzien. Jawel toch?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline