Groen bestemmingsplan Oostvlietpolder

4

De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder roept de gemeenteraad op om een nieuw groen bestemmingsplan voor de Oostvlietpolder op te stellen, en het niet te laten bij een vage structuurvisie. Het nieuwe college gaf begin dit jaar aan dat er in de polder geen bedrijventerrein zou komen. Ook zouden burgemeester en wethouders komen met een voorbereidingsbesluit om het bestemmingsplan van de polder te wijzigen. Het college is in onderhandeling geweest met twee grondeigenaren die in totaal zo’n 17 hectare van de Oostvlietpolder aan de gemeente wilde verkopen. Volgens de Vereniging Vrienden is de kans groot dat het college niet tot aankoop overgaat. Ook hebben burgemeester en wethouders de gemeenteraad volgens de Vrienden geadviseerd om geen voorbereidingsbesluit te nemen, maar alleen de Structuurvisie Leiden 2025 te wijzigen. De Vrienden hebben hier grote moeite mee. Het bestaande bestemmingsplan biedt volgens hen geen mogelijkheden om de groene ambities van het college te verwezenlijken.

Zolang de bestemming `bedrijventerrein’ blijft bestaan is de ontwikkeling van een nieuwe groene bestemming niet mogelijk. Voor de boeren, bewoners en volkstuinders blijft er dus onzekerheid bestaan, omdat het nog steeds mogelijk is een bedrijventerrein in de polder aan te leggen. De vrienden verwachten niet dat dit college daartoe over zal gaan, maar een volgend college mogelijk wel. Ze roepen de gemeente op de aangeboden gronden te kopen, zodat ze niet in handen van projectontwikkelaars komen. Ook roepen ze op tot wijziging van het bestemmingsplan.

Delen

4 reacties

  1. Bedrijventerrein….? Alweer deze discussie! Heeft de Gemeente Leiden een plaat voor zijn kop ..om toch maar een een bedrijventerrein te creëren Oostvlietpolder. Bij de Zaalbergweg ( langs het spoor Leiden -Utrecht) zijn lege gebouwen genoeg.

  2. Diederick, niet zo naïef! Het gaat de gemeente om de optie die het meeste geld oplevert.

  3. Denk je @floflo?
    Maar denk jij dan dat de huidige situatie, twee boeren, drie volkstuinclubs, een hoop zeldzame beschermde dieren en planten niet genoeg geld oplevert voor de gemeente?
    En als jouw benoemde optie klopt, waar komen die ‘meeste’ inkomsten dan vandaan in de vernieuwde hoge hoed nieuwe "structuurvisie"?
    Of het moet zo zijn dat de vrienden van D66 het geestelijke groene, niet in geld uit te drukken kapitaal toch gaan inleveren in het College van 2014: het ideologische minderheidscollege.

  4. Nieuwe bedrijfsterreinen leveren subsidies en inkomsten uit huur, pacht of verkoop van grond. Ik weet niet de finesses, maar aan de Schipholweg zie je het heel duidelijk: het nieuwe Achmea-gevaarte tegenover leegstand. Aan dat Achmeagebouw wordt door veel partijen dik verdiend, meer dan door het gebruiken van de lege gebouwen aan de overkant.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline