Unanieme steun voor nieuw college

5

Met algemene stemmen heeft de Leidse gemeenteraad ingestemd met de benoeming van de nieuwe wethouders van D66, CDA, SP en VVD. Een unicum, want in het verleden was het gebruikelijk dat de oppositie tegen dergelijke benoemingen stemde. Aftredend wethouder Marc Witteman noemde dat in zijn afscheidsspeech een vreemde ervaring. “Nog voor ik was begonnen, had ik kennelijk al het vertrouwen van 15 raadsleden verloren”. Hij riep de raad op dat zijn opvolgers niet aan te doen. “Bovendien,” zo zei Witteman: “kan je vertrouwen ook pas opzeggen als je het eerst hebt gegeven.”

De afscheidsspeeches van Gerda van den Berg en Marc Witteman en het voorstelrondje van de nieuwe wethoudersploeg zijn integraal na te luisteren via de opname van de speciale raadsvergadering.

Plaatsvervangend voorzitter van de raad, Greetje van Gruting, vindt dat Witteman die tegenstemmen destijds te zwaar heeft opgevat. “Met die tegenstem gaven we toen alleen aan dat het niet ons college was, met vertrouwen had dat niets te maken.”

Niet alleen het nieuwe college kreeg het vertrouwen van de hele raad, ook de nieuwe werkwijze zoals vastgelegd in een bestuursovereenkomst werd met veel enthousiasme ontvangen. Alle tien de partijen in de raad ondertekenden die overeenkomst.

Op het beleidsakkoord waren de reacties wisselend. De PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie zetten grote vraagtekens bij de financiele haalbaarheid van ‘het wensenlijstje’ van de vier collegepartijen.

Delen

5 reacties

  1. is die lul van een van Woensel er nog?
    Wanneer pakt hij zijn biezen eens?
    Hij is een net zo grote lul als Hillebrand en van Dijk, misschien een nog wel grotere ook!!
    Leuk he, Leiden volbouwen met zinloze gebouwen?
    Kijk naar een moskee op de Ter Haarkade (onzinnig, moslims gaan steeds minder naar de moskee!!) kijk naar haagwegkwartier (900 woningen slopen, 450 terug plaatsen)…
    Hoe kun je zoiets toestaan??
    Denk toch eens na man!!

  2. Iedere bestuurder die zich in wil zetten voor onze mooie stad verdient alle steun. De grote woorden van D66 in de campagne en in het beleidsakkoord worden alleen een ramp voor de stad, tenzij het college nu tot inkeer komt. De grote verliezer wordt in ieder geval D66. En de VVD heeft het weer het slimst gespeeld.

  3. Ja maar dat is de electronische revolutie Chris.
    Het ordinaire primaire tuig heeft tegenwoordig ook toegang tot de democratie. Je zou het een primitieve manier van
    het opzetten van een boom kunnen noemen.
    Dat gelul over lullen en op de man enzo.
    Wel interessant dat je als redactie zo corrigerend optreedt.

  4. @Chris:

    Je hebt gelijk, ben me boekje weer een keer te buiten gegaan, mijn excuses Chris…

    @Freud:

    Ben geenszins te vergelijken met tuig, ben een nette burger (geen strafblad!!), in tegenstelling tot tuig (meerdere strafbladen voor kleine vergrijpen)…
    Maar daarentegen laat ik wel duidelijk weten dat ik die mr. van Woensel totaal niet mag, dat is iemand die Leiden om zeep helpt en verdient geen waardering…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline