Fracties omarmen ‘droomakkoord’ zonder RGL

13

Leiden stevent af op een keiharde confrontatie met de provincie Zuid-Holland nu afgelopen avond ook de vier fracties van D66, VVD, CDA en SP het vorige week bereikte onderhandelaarsakkoord hebben omarmd. Een akkoord waarin Leiden zich met hand en tand gaat verzetten tegen de aanleg van de RijnGouweLijn. Minstens 24 van de 39 Leidse stemmen in de raad zijn nu tegen de komst van de RGL. Provinciaal gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) van onder meer vervoer is nu echt helemaal klaar met Leiden: Dan stopt de provincie met praten, zo liet hij maandagmiddag weten bij een bijeenkomst in Leiden. Net als in Noordwijk, die gemeente werkt ook niet mee, wil de provincie de RGL dan zelf door Leiden gaan aanleggen.

Vanmiddag om 16.00 uur maken de vier partijen de complete inhoud van hun akkoord bekend. Ook wordt de nieuwe wethoudersploeg dan gepresenteerd. Later deze week en begin volgende week mogen dan ook de leden van de vier partijen zich nog over het akkoord buigen. Pas als ook die ermee instemmen, is het nieuwe stadsbestuur definitief een feit, maar die goedkeuring lijkt een formaliteit als je op de reacties van de verschillende partijen mag uitgaan. Zelfs de SP spreekt van een ‘droomakkoord’.

Vandaag praat Paul van Meenen van D66 ook burgemeester Lenferink bij over de laatste stand van zaken. De burgemeester was het enige lid van het nieuwe college dat niet betrokken was bij de onderhandelingen en moest lijdzaam afwachten tot er een akkoord was.

Delen

13 reacties

  1. een Leids burger op

    Op zich is het natuurlijk prima dat er een akkoord is waarin Leiden zich met hand en tand gaat verzetten tegen de aanleg van de RijnGouweLijn. Gefeliciteerd!
    Of het ook daadwerkelijk gaat lukken om die RGL tegen te kunnen houden is heel wat anders natuurlijk.
    Het is immers niet uitgesloten dat de provincie ZH dan tracht te RGL door de breestraat aan te leggen m.b.v. een inpassingsplan. Zonder medewerking van de gemeente Leiden zou dat toch best nog wel eens heel lastig kunnen worden.

    Maar alle leidse burgers mogen toch hopen dat er, in het kader van de komende bezuinigingen, toch iets meer dan alleen maar die RGL in dat "droomaccoord" staat….

  2. Dus met hulp van de ‘tegen’-partijen dan toch de door de ‘voor’-partijen gewenste Breestraat-optie. Geweldig. Er valt altijd weer wat anders te ontdekken in Leiden 🙂

  3. G. Havingha op

    Deze heer is zeer blij dat hij niet op VVD, SP, D66 of CDA gestemd heeft.
    Nu zou hij om 16:00 graag wat meer horen.

  4. JeroenBruin op

    Kan niet wachten tot 16:00. Maar ik zou me er niet te veel van voorstellen aan de papiertjes in zijn binnenzak te zien.

  5. Emile de Heer op

    Oei!! Asje van Dijk praat niet meer met de gemeentebesturen van Leiden en Noordwijk. Zou het verschil uitmaken? Tot dusverre is het Leidse stadsbestuur alleen maar aangehoord, maar er is nooit naar geluisterd.

  6. De provicie kan de RGL euro’s óók ergens anders voor gebruiken. Gebruik de denktank en regeren is vooruit denken, maar Zij,die provincie Zuid-Holland vertegenwoordigen ..genieten nog van hun puberale gedrag.

  7. een tram aanleggen in een stad waarin zowel het gemeentebestuur als twee-derde van de bevolking tegen is, zou wel eens erg lastig kunnen worden. Hoeveel ME pelotons gaat de provincie inzetten om dat te beveiligen ?

  8. Het wordt tijd dat we de provincies afschaffen en iets anders bedenken dan zijn we meteen ook van die gedeputeerden af met hun machtsmisbruik.

  9. Gedeputeerde gaat er lekker tegenaan in Trouw vandaag. Kinderachtig inderdaad.

  10. Piet Schuur op

    Asje van Dijk verzwijgt in Trouw dat in Gouda de RGL-tramtrein niet meer op maaiveld het centrum gaat aandoen. Dat is geschrapt: te duur, eindpunt is nu op station Gouda. Dus RGL geeft niet meer de beoogde verbinding meer van centrum Gouda-centrum Leiden.
    Wie heeft er dan al aan de bestuursovereenkomst geknabbeld ?
    En dan nu nog steeds dreigen naar Leiden. Je moet maar durven.
    Gelukkig komen er weer provinciale verkiezingen voordat de rechter eventueel uitspraak zal doen over de opzegging van Leiden.

  11. @Leonardo:

    Denk niet dat de ME hier iets aan kan veranderen, zeker niet als Leiden massaal tegen de provincie keert…
    Zoiets moet gewoon gesaboteerd worden op t moment dat t in Leiden aangelegd wordt, denk bijvoorbeeld aan de WO2, kamp sobibor en westerbork.
    Daar verloren de Duitsers ook een belangrijk punt, zo is de provincie ook te pakken…
    Is misschien een harde vergelijking, maar wel een doeltreffende…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline