D66, VVD, CDA en SP bereiken akkoord

16

Er is een onderhandelaarsakkoord tussen D66, de VVD, het CDA en de SP. Dat heeft D66-formateur Paul van Meenen vanavond om 23.00 uur aan Sleutelstad laten weten. De wethouderskandidaten voor het nieuwe college zijn Roos van Gelderen (SP), Frank de Wit (D66), Robert Strijk (D66), Pieter van Woensel (VVD) en Jan-Jaan de Haan (CDA). Wie welke portefeuille krijgt wil Van Meenen nog niet kwijt. Maandag wordt het akkoord voorgelegd aan de verschillende fracties, dinsdagmiddag volgt een persconferentie over de inhoud van het gesloten akkoord.

Op maandag 26 april buigen de leden van de vier toekomstige coalitiepartijen zich over het vanavond bereikte akkoord. Als ook zij instemmen, is het nieuwe college een feit en wordt de nieuwe wethoudersploeg op woensdag 28 april geinstalleerd.

Over de inhoud van het gesloten akkoord of uit hoeveel punten het bestaat, wil Van Meenen nu nog geen mededelingen doen.

Delen

16 reacties

  1. Nou fantastisch. Geweldig. Moet kunnen.
    Ik zal afwachten, bidden en hopen.
    Zit toch een sortement links/rechts evenwichtigheid in.
    Springen kun je het niet noemen,
    ze zijn er evenwichtig ingestapt.
    Gefeliciteerd! Chapeaux!

  2. Chris de Waard op

    @Karl Marx en @Sigmund Freud

    jullie reacties zijn bij deze verwijderd. Nu kappen of ip-ban.

  3. R. Dentener op

    Ik sluit mij van harte aan bij Nescio. Met deze rood-groen-blauwe coalitie zijn wel zo´n beetje alle politieke hoofdstromingen in deze stad in het college vertegenwoordigd. Jammer voor de PvdA, maar die waren als decennialang in deze stad opererende arrogante grijzemuizenregentenclub ook niet meer als rood aan te merken.

  4. een Leids burger op

    Citaat:"Op maandag 26 april buigen de leden van de vier toekomstige coalitiepartijen zich over het vanavond bereikte akkoord. Als ook zij instemmen, is het nieuwe college een feit…"
    Nu wil ik eerst nog wel eens zien of dan de SP-leden met de inhoud van dit accoord, dat schijnbaar pas op 19 en 20 april openbaar gemaakt zal worden , zullen instemmen…….

    Maar stel dat er een coalitie van D66,VVD,CDA en SP zou komen met een "minimaal" coalitieaccoord volgens de nieuwe bestuursstijl van D66. Pas bij de concrete invulling van de bezuinigingen e.d. zullen de inhoudelijke verschillen DAN pas echt goed boven water komen en tot problemen leiden. Kortom zo’n coalitie D66,VVD,CDA en SP, als die er toch zou komen, lijkt me niet zo stabiel en bovendien zal de SP niet veel van haar sociale idealen kunnen realiseren.
    Zullen de SP-leden met rotte tomaten tegen dit bereikte accoord ingaan of zullen ze het groene licht geven?

  5. De vraag is nu hoe we dit akkoord gaan noemen: het Verraad van Leiden, het Grote Kiezersbedrog, het Pokerakkoord, het Stoned-Als-Een-In-THC-Gedrenkte-Garnaal-Akkoord, het We-Waren-Eigenlijk-Nooit-Socialisten-Akkoord, het charlATan-akkoord…? 🙁

  6. Met de SP binnen e gelederen heb ik er nog enigszins vertrouwen in, maar dat zal ook snel gedaan zijn als de leden niet tot een akkoord kunnen komen en dus niet instemmen…

  7. peter launy op

    Geweldig dat D66 er in is geslaagd om een evenwichtig college te formeren. Alle belangrijke stromingen zijn vertegenwoordigd en gelukkig zonder die vreselijke salon socialisten van de PvdA. Chapeau!!

  8. pietpartdeux op

    en nu maar hopen dat er snel vrije sluitingstijden komen voor de leidse horeca !!!!!!!!!!!!!

  9. Het is jammer! Jammer dat D66 niet "linkser" wilde. De VVD en het CDA samen erbij is dus meer van hetzelfde, ik zie niet dat D66 zo toe gaat komen aan haar vernieuwingen. Vooral deelname van de VVD vind ik een drama voor de stad. En dat D66 zich iets heeft aangetrokken van de houding dat VVD/CDA niet zonder elkaar willen. Ik hoop dat er na lezing van het akkoord toch nog iets positiefs te vinden zal zijn.

  10. D66 en de SP lieten zich niet leiden door beginselen, programma’s of de belangen van de mensen, maar door o.a. kinnesinne en rancune. Die waren kennelijk zo dominant dat bij deze verblinden de chantage door VVD-CDA niet eens opviel. Bovendien moet men het belang van het SP-VVD-pokerclubje niet onderschatten.
    De Socialistische Partij heeft echter bepaalde principes.

    "(…) Door middel van een rationele en concrete analyse van het kapitalisme en de effecten ervan op mens en maatschappij zijn wij in staat onze strijd voor een betere wereld effectief te maken. Onze morele verontwaardiging over alle gemiste kansen voor zo’n betere wereld levert ons de betrokkenheid, de energie en de strijdwil. Onze rationele analyse geeft ons het inzicht, de richting van onze alternatieven, de strategie en de tactiek in de strijd. De menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid en de solidariteit vormen samen met onze rationele analyse (…) de kern van het socialisme. Zij samen vormen de meetlat waarmee wij ontwikkelingen en alternatieven beoordelen.(…)"

    http://www.sp.nl/partij/theorie/kernvisie/

    Met andere woorden, SP-politici worden geacht hun politieke handelen aan een aantal socialistische uitgangspunten te toetsen. De Leidse SP heeft op dit punt echter bijscholing nodig, of misschien kan het kader maar beter vertrekken naar D66 of zo. Sommigen hebben trouwens meer gemeen met de PvdA dan ze zelf lijken te beseffen.

  11. een Leids burger op

    Ook andere partijen hebben principes. Niet alleen de SP maar ook de VVD en GL bijvoorbeeld.
    Zo hebben sommige GL-leden al per "open(bare)" brief laten weten dat zij een coalitie waarvan naast GL ook de VVD deel zou gaan uitmaken eigenlijk niet zo zien zitten op inhoudelijke gronden i.v.m. te grote tegenstellingen. Hoe principeel de leden van de SP en de SP-politici zullen zijn zal nog moeten blijken. Over de "inhoud" van het beleidsaccoord, die conform de nieuwe bestuursstijl die D66 beoogt minimaal zou moeten zijn is nu nog niets bekend. Zal van de sociale principes van de SP meer gerealiseerd kunnen worden in het college dan in de oppositie? Wat betreft de onderwerpen die te maken hebben met de portefeuille van de SP-wethouder zou dat misschien best wel eens zo kunnen zijn. Maar op andere onderwerpen waarschijnlijk niet en zullen raadsmeerderheden buiten het college moeten worden gezocht door de SP. Dit kan tot spanningen leiden binnen het college in Leiden. Dat hoeft niet meteen het opstappen van een wethouder tot gevolg te hebben. Maar kan wel leiden tot besluiteloosheid of bizarre compromissen om de wethouder maar "in het zadel te houden".
    Maar zover is het nu nog allemaal niet. Eerst maar eens zien of dat college van D66, VVD,CDA èn SP er ook daadwerkelijk zal komen.
    Zullen die SP-leden zich laten overhalen om met het beleidsaccoord in te stemmen nadat de "inhoud" daarvan bekend zal worden gemaakt.
    Dàt is nu momenteel de vraag.

  12. Klokkenluider op

    Ik vind Jan-Jaan de Haan toch beter klinken als Jan-Jaap de Haan vinden jullie ook niet??

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline