Coalitiebesprekingen verlopen ‘constructief’

11

Afgelopen avond zijn de 10 Leidse fractievoorzitters opnieuw bijeen gekomen om over een afspiegelingscollege te praten. Volgens Paul van Meenen die namens zijn partij D66 het voortouw neemt in de besprekingen verlopen de gesprekken contructief. Inhoudelijk wil hij er niet al teveel over kwijt. Wel wordt er volgens Van Meenen nu voornamelijk over het proces gesproken en nog niet over de inhoud. Zaterdag praten de partijen weer verder. Van Meenen: “Voor die tijd moeten alle partijen wel iets inleveren, ook wijzelf.”

Delen

11 reacties

  1. Hans Nieuwint op

    @Paul: Uiteraard Paul. En in Transvaal hopen we allemaal dat er op dat lijstje geen parkeergarage voorkomt en een beter bestemmingsplan dan er nu ligt.

  2. een Leids burger op

    Van Meenen: "Voor die tijd moeten alle partijen wel iets inleveren, ook wijzelf."
    "En met iets inleveren bedoel ik dan een lijstje."
    Iedereen zal wel zo zijn eigen lijstje hebben.
    En na het inleveren van die lijstjes zullen er wellicht ook compromissen moeten worden gesloten. En dan vraag je je toch wel af welke "kroonjuwelen" van D66 er dan "in de aanbieding" zouden gaan…..

  3. Als op dat lijstje maar niet de RGL staat. Je doet het Leiden toch niet aan, hè Paul?

  4. andere Leidse Burger op

    Volgens mij hebben de pro-RGL partijen ‘gewoon’ weer een (krappe) meerderheid in de raad, nl. 20 zetels. Als de kiezer gesproken heeft, zouden we de RGL dan niet gewoon moeten aanleggen?

  5. een Leids burger op

    De kiezer heeft zich nu juist, mijns inziens, tegen de oude coalitie van PvdA-VVD-GL-CDA uitgesproken waarbij TE veel in een coalitieaccoord was vastgelegd zodat "inspraak" eigenlijk nauwelijks nog goed mogelijk was. Ook met niet of minder-pro-RGL-partijen kunnen wel 20 zetels of meer worden verkregen.
    Bijvoorbeeld D66+CDA+SP+SLO. En over de RGL is al een referendum gehouden waarbij "de kiezer"(lees:de stemmer) zich al met ruime meerderheid heeft uitgesproken tegen de RGL.

  6. andere Leidse Burger op

    Als de kiezer écht in die richting gesproken had dan was de coalitie wel haar meerderheid kwijt geweest. Puur objectief in zetelaantallen bekeken mag de coalitie met GL er weer bij gewoon door van de Leidse kiezer.

    En als de Pro-RGL partijen 20 zetels halen, dan kunnen de tegenstanders van de RGL uiteraard maar 19 zetels behalen. CDA heeft zich in hun programma toch voor het aanleggen van de RGL uitgesproken: "Het CDA wil de provincie Zuid-Holland strak houden aan het compromis over de RijnGouweLijn". Maar goed, CDA vervult wel een sleutelrol, net als GL natuurlijk. Zij liggen het meest voor de hand om te ‘draaien’. Maar uiteindelijk kan de RGL natuurlijk allang niet meer tegengehouden worden, hele ding is al aanbesteed. Iets wat het CDA in zijn antwoord op van Meenen al enigszins aangaf: Er is voor hen gen taboe op het bespreken van het niet-aanleggen van de RGL, maar laten we vooral wel eerst kijken of ’t uberhaupt mogelijk is. D66 zal er snel achterkomen dat dat tegenvalt, vermoed ik.

  7. Henk de Vries op

    "De kiezer" wist niet eens welke fracties het Leidse college steunden noch iets over het coalitieakkoord. Die kennis is voorbehouden aan het stadhuis en kringen daar omheen, een groepje hardnekkige reaguurders en een aantal wat oudere lezers van het Leidsch Dagblad. "De kiezer" weet helemaal niets van de Leidse politiek.

  8. een Leids burger op

    @andere Leidse Burger:
    Bij een verkiezingsuitslag van gemeenteraadsverkiezingen gaat het om véél meer dan de RGL alleen.
    Zodat uit het gegeven dat de oude coalitie PvdA-GL-CDA-VVD 20 zetels niet direct de ïnterpretie mag volgen als zou de
    meerderheid van de kiezers (lees:de stemmers) nu voor de RGL zou zijn. Op de eerdere vraag van de andere Leidse Burger: "Als de kiezer gesproken heeft, zouden we de RGL dan niet gewoon moeten aanleggen?" mag men dus niet zomaar met ja antwoorden. Die kiezer heeft immers over veel meer gesproken dan alleen maar die RGL. Bij het referendum destijds ging het juist wel ALLEEN om die RGL. Toen heeft "de kiezer" (lees:de stemmer) zich in meerderheid wèl uitgesproken tegen de RGL.(door Leiden)
    Bovendien zijn CDA en GL NU niet echte pro-RGL partijen meer.
    "Op het niet aanleggen van de RijnGouweLijn rust voor de CDA-fractie geen taboe," schrijft fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan aan Paul van Meenen.
    http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2010/03/
    stoppen-met-rgl-geen-taboe-voor-cda
    "Als je moet kiezen tussen basisvoorzieningen als het openhouden van zwembaden en buurthuizen of het aanleggen van de RGL, heeft die laatste voor ons geen prioriteit."
    http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2010/03/
    groenlinks-leiden-sociaal-houden-heeft-prioriteit

    De oude coalitie zou door kunnen gaan maar zoals ik hierboven al heb aangegeven zijn er meerdere coalities te bedenken met 20 zetels. Dus zo vanzelfsprekend is het nu ook weer niet dat de oude coalitie zou doorgaan. Zeker niet als men ook nog bedenkt dat D66 als grote winnaar uit de bus is gekomen. Dat heeft "de kiezer" dus ook "uitgesproken" en een voortzetting van de oude coalitie zou daaraan alleen al dus geen recht doen. Geen enkele partij, behalve D66, heeft 10 zetels. Dat signaal mag ook niet genegeerd worden.

    Wat betreft de RGL, de bestuursovereenkomst en D66 verwijs ik naar mijn reactie van 14-3-2010 18:04 en 18:05.
    http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2010/03/
    provincie-houdt-vast-aan-rgl-door-leiden

  9. "Coalitiebesprekingen verlopen ‘constructief’" heeft het nieuwsgehalte van "er stroomt water door de Rijn", zeker wanneer inhoudelijke aspecten niet aan de orde zijn geweest.
    "Coalitiebesprekingen eindigen in enorme vechtpartij. Hevig bloedende Van Meenen, die Laudy, De Haan en Theeuwen uit elkaar haalde: "jongens, waar zijn jullie toch mee bezig?", kijk, dat zou pas nieuws zijn, interessant nieuws zelfs.

  10. een Leids burger op

    Hoe "constructief" die coalitiebesprekingen zullen zijn geweest zal nog moeten blijken als partijen water bij de wijn moeten doen en er meer ingeleverd zal moeten worden dan alleen maar lijstjes. Misschien kan E.Meijer de dan "hevig bloedende" kemphanen uit elkaar halen nog voordat ook "de kroonjuwelen" de Leidse burgers dan om de oren zullen vliegen……

    Puur getalsmatig, gezien de verkiezingsuitslag, zou een coalitie met D66,PvdA en VVD voor de hand liggen.
    Maar gezien aleen al de standpunten m.b.t. RGL en OVP(=Oostvlietpolder) lijkt mij dat niet waarschijnlijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline