D66 bereid wethouder in te leveren

16

D66 is bereid genoegen te nemen met 1 wethouder in plaats van de 2 die hij namens zijn partij opeist in zijn voorstel voor een bestuursovereenkomst waaraan zoveel mogelijk partijen deelnemen. Nu de inhoud van het voorstel bekend is geworden, steekt ook de kritiek op. Onder andere over het verhogen van het aantal wethouders van 5 naar 7. D66 claimt er 2 en vindt dat alle partijen met minimaal 4 zetels ook een wethouders moeten kunnen leveren. Gisteravond besprak D66-voorman Paul van Meenen het voorstel met zijn collega fractievoorzitters. Daarbij gaf hij onder meer aan genoegen te willen nemen met 1 wethouderspost minder als het plan daarmee meer kans van slagen heeft. Afgelopen vrijdag zei Van Meenen ook al dat het welslagen van het plan hem wel een wethouderspost waard is.

Voor fractievoorzitter Antoine Theeuwen van de SP is dat een belangrijke toezegging van D66. Niet alleen vanwege de kostenbesparing, maar vooral vanwege het vertrouwen dat er uit blijkt. Ook het feit dat Van Meenen zijn plannen deels ontleent aan een notitie van twee CDA-raadsleden noemt hij heel positief: “Als dat geen uitgestoken hand is.”

Volgens Theeuwen is het sowieso zaak om heel erg goed op de centen te gaan letten. De bezuinigingen van 15 tot wel 30 miljoen waar Leiden mee geconfronteerd gaat worden, zouden nog weleens veel hoger uit kunnen vallen, zo vreest hij: “Via de VNG heb ik gehoord dat de korting op de uitkering uit het gemeentefonds wel kan oplopen tot 20% van de begroting.” Die Leidse begroting bedraagt momenteel zo’n 530.000.000 euro per jaar.

Eerder vandaag uitte ook Guido Terpstra van de ChristenUnie al forse kritiek op het hoge aantal wethouders waar de bestuursovereenkomst toe zou kunnen leiden.

Delen

16 reacties

  1. jalekkermaf op

    Gewoon het aantal volledig gesalariëerde wethouders opschroeven tot 26. Dan is er geen democratische controle meer mogelijk, en alle opstandige partijleden hebben een baantje en houden zich koest.

  2. Ik begin steeds meer respect te krijgen voor Paul van Meenen. Nog nooit vertoont in Leiden: een fractieleider die Leiden en zijn programma voor een open bestuurstijl belanger vindt dan wethoudersbaantjes en botte machtspolitiek.

  3. @KeesWalle Jammer dat de Stadspartij o.m. door de val van het kabinet minder goed uit de verkiezingsstrijd is gekomen dan verwacht. Dan had je pas echt kunnen meemaken wat er mogelijk is wanneer de volksvertegenwoordigers zich dienstbaar stellen aan de burger en de stad in plaats van andersom. Desalniettemin: houd ons in de gaten!

  4. Op onze site http://www.bloggen.be/familieaalbersberg een paar polls.
    D66 wil de macht van de koningin, tijdens de komende verkiezingen inperken (ze mag alleen nog een handtekening zetten) waarom zijn ze niet eerlijk en zeggen ze niet gewoon weg koningshuis!!!
    Stem bij ons ja of nee!

  5. een Leids burger op

    "…dat alle partijen met minimaal 4 zetels ook een wethouder moeten kunnen leveren." Dat betekent dus dat de SLO niet in aanmerking komt om een wethouder te kunnen leveren. Daar kan niemand toch iets op tegen hebben…;-)

    Gezien het verleden heeft D66 niet geheel onterecht het verwijt gekregen dat ze nogal vaak makkelijk van standpunt wisselde. Uiteraard moeten we een bestuursovereenkomst waaraan zoveel mogelijk partijen deelnemen een kans geven.
    (zoveel mogelijk is al een stuk realistischer dan alle…)
    Dat dhr.P. van Meenen zelfs bereid is daar eventueel een wethouderspost voor in te leveren en de referendumuitslag m.b.t. RGL wél wil respecteren is uiteraard prima.

    Maar in tijden van bezuinigingen zullen er ook pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt en zullen de verschillende standpunten van de verschillende partijen toch wel weer duidelijk worden.

    Maar aan de reactie van Sjaco te zien begint "de inspraak" van de burgers gelukkig nu ook al op gang te komen.

  6. R.H.Breedveld op

    Wanneer D66 de standpunten t.a.v. de broodnodige infrastructureele werken die nodig zijn voor de toekomst van de stad en omgeving niet aanpast leverd ze misschien wel geen wethouder!

  7. Volgens Theeuwen zou uit VNG-bronnen vernomen zijn dat de korting op de uitkering uit het gemeentefonds zou kunnen oplopen tot 20% van de begroting. Over welke periode is dat? Het lijkt me wel erg hoog, want het zou 106 miljoen euro zijn op een jaarbegroting van 530 miljoen en een algemene uitkering uit het gemeentefonds van 145.000 euro (bron: Palet 2010). Dat kan dus niet. Bovendien wordt die uitkering niet vastgesteld op basis van de hoogte van een gemeentebegroting.

    De uitkeringen uit het gemeentefonds worden in ieder geval bevroren en zullen voor Leiden bij een dalende bevolking lager worden. Volgens de ‘ambtelijke verkenningen’ Palet 2010 is er nog geen zekerheid over de ontwikkeling van het gemeentefonds vanaf 2012, maar wordt verwacht "dat het financiële tekort dat moet worden opgelost, zal oplopen tot ten
    minste 16 miljoen euro in 2014". Het zou later misschien meer kunnen worden, maar daar kun je moeilijk nu al beleid op maken.

    Overigens bedragen de direct beïnvloedbare lasten op de begroting van 530 miljoen 265 miljoen euro volgens Palet 2010. Dit heeft te maken met wettelijk verplichte uitgaven (waarvoor het geld uit andere regelingen komt dan het gemeentefonds) en "budgettair neutrale exploitaties" (grondexploitatie, lasten=baten aldus de gemeente).

    Bij dergelijke bezuinigingen en de financiële onzekerheden voor de periode vanaf 2012 lijkt het mij voor de hand te liggen dat Leiden het ambitieniveau terugschroeft en een aantal grote projecten in de ijskast zet of afblaast. Mensen komen vóór leuke dingen.

  8. Henk de Vries op

    Pieter Kos van GroenLinks heeft volgens het Leidsch Dagblad gepleit voor instandhouding van onder meer het Leidse minimabeleid. Het is opmerkelijk dat we de SP daar niet over horen, maar wel over andere dingen. Ik vind het eveneens opmerkelijk dat VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie onlangs in een gezamenlijk persbericht hebben gepleit voor investeringen in een "duurzaam mobiliteitsknooppunt". De VVD heeft ten aanzien van verkeer en parkeerbeleid heel andere uitgangspunten en ideeën dan de SP, dacht ik. De SP zou bovendien niet in één adem met de VVD genoemd moeten willen worden. Maar ook in het licht van de debatten over de bezuinigingen maakt zo’n pleidooi natuurlijk een vreemde indruk. De politieke discussies moeten immers nog beginnen. De SP heeft daarbij heel andere prioriteiten dan de VVD, ook in Leiden. Of toch niet?

  9. een Leids burger op

    De exacte omvang van de bezuinigingen is uiteraard nog niet bekend. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er dan daarover niets zou kunnen worden afgesproken. Zeker is nu al wel dàt er bezuinigd zal moeten gaan worden. Men zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat de minima daarbij zullen worden ontzien. Om maar eens wat te noemen. Voor een zich nu als SOCIAAL-democratisch profilerende partij als D66 zou dat wel passend zijn toch?
    Bovendien blijft er dan nog genoeg over waar men eventueel wel op kan bezuinigen, zodat van een "dichtgetimmerd coalitieaccoord" geen sprake is.

    En wat "ons groot Noord-Zuid-lijn project" (=de RGL) betreft is D66 al op de goede weg om te proberen dat stop te zetten.

  10. Een algemene uitkering uit het gemeentefonds van 145.000.000 (145 miljoen) euro, bedoelde ik. Maar dat hadden aandachtige lezers uiteraard al begrepen.

  11. Emile de Heer op

    Henk de Vries heeft gelijk. Er zijn grote inhoudelijke verschillen tussen de VVD en de andere politieke partijen, die aan zo’n zakencollege zouden deelnemen. Ook de verschillen tussen de SP en D66 zijn groot. Over bij voorbeeld de marktwerking in de ouderenzorg, de sociale woningbouw, de segregatie in het Leidse onderwijs zijn die partijen het nog niet eens. Over het minimabeleid zouden SP, GL, PvdA en D66 het wel eens snel moeten kunnen worden. Met name over de indeling van de openbare ruimte, de bereikbaarheidsproblemen en de visie op Leiden als regionaal winkelcentrum zijn de verschillen groot. Toch hoop ik dat ze het serieus gaan proberen om een zakencollege te smeden dat in onderlinge solidariteit de problemen in de stad gaat aanpakken. Het zou wel de eerste grote stad in Nederland zijn waar dat lukt.

  12. Geinig eigenlijk. Het lijkt nu alsof die van Meenen een enorme altruïst is. Het voorstel tot het vormen van een zakencollege is wel vernieuwend, en helemaal geen slecht plan, maar komt D66 ook drommels goed uit.

    Als in het akkoord alleen staat dat de gemeente Leiden niet meewerkt aan de RGL, blijft in de nieuwe constructie de Oostvlietpolder ook groen (want; raadsmeerderheid). Toch de twee grootste punten tijdens de campagne. In geen enkele coalitie had D66 dit voor elkaar gekregen, nu wel. Slim en slinks.

  13. een Leids burger op

    Mijn verwachting is dat de VVD en de PvdA de bestuursovereenkomst(lees de 2 A4-tjes van Van Meenen) niet zullen ondertekenen vanwege hun standpunten m.b.t. RGL en OVP. Maar SP,GL,CDA en D66 zouden die bestuursovereenkomst op hoofdlijnen, mijns inziens, wel kunnen ondertekenen ondanks het feit dat ze het op ANDERE onderwerpen niet met elkaar eens zijn. Zoals ik al eerder typte zullen bij de bezuinigingen er ook pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt en zullen de verschillende standpunten van de verschillende partijen toch wel weer duidelijk worden.
    Ook al hebben ze de bestuursovereenkomst goedgekeurd.
    Op de onderwerpen waarop ze het dan niet eens zijn en waarvan NIETS in de bestuursovereenkomst is vastgelegd moet dan een meerderheid worden gevonden. De "oppositie" kan dus wisselen per onderwerp. Ook partijen die de bestuursovereenkomst niet hebben goedgekeurd kunnen toch daadwerkelijk invloed uitoefenen als ze maar een meerderheid voor hun standpunt weten te verwerven.
    Klinkt goed toch?

  14. een Leids burger op

    Het lijkt mij wel goed dat D66 nu een coalitieaccoord op hoofdlijnen wil zodat niet "alles" bijvoorbaat al vast staat en aan de inspraak van burgers meer tegemoet kan worden gekomen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline