GroenLinks vindt VVO irritant

15

De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) begint irritant te worden met hun oproep om geen GroenLinks te stemmen. Dat schrijft GL-raadslid Hans van Egdom op zijn weblog.”Het CDA die ongeveer hetzelfde wil als GroenLinks (een zo’n groen mogelijke polder) wordt daarentegen wel positief geadviseerd. Hebben de vrienden (die zich helaas niet altijd als vrienden gedragen) ons programma nu gelezen of niet? Ik vraag het me af,” aldus het getergde raadslid. Van Egdom zou persoonlijk graag zien dat nog eens onderzocht wordt of de bedrijven niet elders een nieuwe plek kunnen krijgen. “Groen kun je doorgaans maar 1 keer vernietigen. Daarom moeten we kijken of door de economische crisis een andere situatie is ontstaan.” De ‘Vrienden’ op hun beurt wijzen op een recente uitspraak van Van Egdom in ‘Bedrijventerrein’ waarin deze het prima zegt te vinden dat de markt wordt betrokken bij de ontwikkeling: “De Oostvlietpolder moet het meest duurzame bedrijventerrein van Europa te worden.” De VVO blijft bij het negatieve stemadvies: “Verwacht u nu echt dat wij met dit soort uitspraken ooit ‘vrienden’ zullen worden?”

Van Egdom vindt het jammer dat de VVO volhardt in het wantrouwen jegens GroenLinks: “Elke brug die ik wil slaan lijkt onmogelijk. Men wil mij niet geloven, wat ik ook zeg. Het begint meer op een politieke vete dan een inhoudelijk debat te lijken. Jammer.”

Delen

15 reacties

 1. Voor alle duidelijkheid: als er gebouwd gaat worden in de Oostvlietpolder (wat voor GroenLinks geen prioriteit is) dan mag het slechts een klein en duurzaam industrieterrein zijn in combinatie met een groot polderpark. Maar wat mij persoonlijk betreft eerst nog eens goed onderzoeken of door de economische crisis het wel nodig is. Dan komen daarbij ook de alternatieven weer in beeld. Zoals het intensiever gebruiken van bestaande terreinen. Dat is sowieso nodig.

 2. Vrienden Oostvlietpolder op

  Voor alle duidelijkheid zullen wij het nogmaals herhalen: de kieswijzer van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) is louter gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s van alle partijen. Zie de banner in de rechterkolom op deze website.

  Het zou geen recht doen aan andere partijen om hierbij allerlei opmerkingen die in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen worden gemaakt te betrekken.

  Desalniettemin is het goed nieuws om te horen dat GroenLinks na 12 jaar debat over de Oostvlietpolder nu bereid is om allerlei zaken (crisis, wellicht de krimpende beroepsbevolking, vergrijzing, het ontbreken van het maatschappelijk draagvlak, etc.) in de overwegingen te willen betrekken.

 3. Estefania Pampin Zuidmeer op

  De Partij voor de Dieren is er gewoon tegen. Heel simpel, er komt gewoon geen bedrijf en de Oostvlietpolder blijft behouden.

 4. Als VVO oproept g e e n Groenlinks te stemmen dan wordt Groenlinks boos,maar er wordt wel geactiveerd dat wij worden opgeroepen door PvdA geen PVV te stemmen, waar eindigt dit spelletje?

 5. Waar dit spelletje eindigt? Door niet op ‘GroenLinks’, de PvdA en al helemaal niet op de PVV te stemmen natuurlijk.

 6. v Egdom schrijft op zijn blog: "Ik begin me behoorlijk te irriteren aan ….." Oei! Van hetzelfde niveau als: "Hun zeggen…"
  Maar waar het om gaat:
  GroenLinks is vóór BEDRIJVENTERREIN + groenvoorziening en tracht dit op allerlei lepe manieren te verbloemen. Geef mij maar boterbloemen.
  Maar misschien irriteren boterbloemen v Egdom wel. Dat kan.

 7. Hoezo GROEN, hoezo LINKS? GL Leiden is al jaren voor alles waar de VVD ook voor is: industrieterreinen, nodeloze hobbytreintjes naar de ESTEC. Volgens mij kan de SP zich nog beter groen links noemen (vrij naar de VVD: wij zijn de partij van de arbeid).

 8. Hans van Egdom ziet door de bomen het groene bos niet meer. Februari verleden jaar heb ik Pieter Kos nog gevraagd de Oostvlietpolder te behouden. Maar ik kreeg een geirriteerd antwoord dat van alles tegelijk mogelijk was. Een samenhang tussen economie, wonen, natuur enz. En dat ik niet zo moest zeuren. Een soort pizza met twee stukjes groene paprika. Dus als Van Egdom nu begint in termen van in principe tegen bebouwing, maar voor een duurzaam bedrijventerrein in synergie met een park, dan kan ik niet anders concluderen dat hier een superopportunistiese Big Bang aan de hand is. Groen is groen. Iedere concessie kan een dominoeffect inhouden (de randen bebouwen van het Groene Hart van Wim Kok en Pronk b.v.). Misbruik het begrip duurzaam niet, Hans!

 9. Wat flauw en kinderachtig Hans van Egdom, GroenLinks dat je twee reacties van mij op je Weblog inzake deze VVO-discussie niet heb willen plaatsen, weg hebt gecensureerd.
  Want ik hou van de polder daar, de volkstuinders, de salamanders, de smienten, de wezeltjes.
  Dat gedraai van je maakt me wantrouwig voor de toekomst.
  Het lijkt wel met deze censuur dat je nog steeds in het oude Sovjet stramien bent blijven hangen.

 10. Beste mijnheer Hagedoorn,
  Ik heb niets gecensureerd. Ik wil graag het debat. Maar ja, ik was vanmiddag een paar uur weg en dan kan ik geen reacties plaatsen. Het is overigens voor mij moeilijk om in een stramien te blijven hangen waarin ik nooit verkeerd heb. Ik begrijp dan ook niet waar u uw opmerking op baseert.
  Overigens is het zo dat als groene en progressieve partijen nooit een concessie zouden kunnen en willen doen we het land laten besturen door rechts.

 11. Stemmen op Groen Links is ook stemmen op de PVDA. Die 2 zijn toch een lijstverbinding aangegaan? Dus als je stemt op GroenLinks dan stem je ook op alles van de PVDA. Die krijg je er gratis bij. Die 2 partijen zullen elkaar nu niet laten vallen, zeker gezien de lijstverbinding. Aangezien meneer Steegh ook een vermogen aan wachtgeld kost, zit hij binnenkort wellicht gewoon weer op het rode pluche naast zijn PVDA-vriendjes. Tenzij iedereen natuurlijk op de PVDD stemt.

 12. Vrienden Oostvlietpolder op

  Ene Freddy verwoord het op de weblog van Hans van Egdom wel heel duidelijk en treffend…

  Als ik voor industrie in de polder was zou ik PvdA stemmen.
  Als voor industrie met prioriteit was zou ik VVD stemmen.
  Als ik voor industrie zonder prioriteit was, zou ik GroenLinks stemmen.

  Maar ik ben ervoor dat de polder zo blijft. De andere partijen zijn daar gelukkig voor.

 13. J.W. van Leenhoff op

  Ik weet nog niet wat ik ga stemmen. Het wordt in ieder geval een van drie: SP, ST of PvdD!

 14. Kees Walle op

  Wat een onnozel en doorzichtig geklets van Hans van Egdom wanneer hij zegt: ‘Overigens is het zo dat als groene en progressieve partijen nooit een concessie zouden kunnen en willen doen we het land laten besturen door rechts.’

  Om te beginnen hebben we het niet over ‘het land’ maar over deze stad. En in deze stad bestaat er een 10+6+4=20 zetels tellende, op papier linkse raadsmeerheid. ‘Noodzakelijke concessies’ zijn dus helemaal niet aan de orde Van Egdom. Groen en links? Laten we het er maar op houden dat je kleurenblind en verward bent.

 15. F. Hagedoorn op

  Concessies doe je na de verkiezingen in een coalitiedemocratie, Hans van Egdom.
  Verkleuren als een kameleon doe je NIET voor de verkiezingen, dat is kiezersbedrog en zand in de ogen gooien van je achterban.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline