Voorbereidende werkzaamheden Oostvlietpolder afgerond

7

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder zijn afgerond. Aan de hand van een verkenning naar de marktvraag in Leiden en Holland Rijnland die de gemeente heeft laten uitvoeren, is een bedrijfsprofiel vastgesteld. Uit de marktverkenning blijkt dat er een tekort is aan ruimte voor bedrijven in deze regio. Uit het onderzoek bleek verder dat het Pakhuisconcept voor de Oostvlietpolder het meest kansrijk is. Dit concept kent een grote flexibiliteit in ruimtegebruik voor diverse functies zoals kantoor en opslag, gezamenlijke/collectieve voorzieningen, parkeren, intensief ruimtegebruik en huurmogelijkheden. In het onderzoeksrapport staat het advies om ongeveer 20% van het gebied voor dit concept te reserveren. Ander advies is het terrein zo in te richten dat er niet alleen ruimte is voor het Pakhuisconcept, maar ook voor reguliere bedrijvigheid in de regio.

Aan de hand van de uitkomsten van het marktverkenningsonderzoek, is een onderzoek naar de duurzaamheid gedaan. Hierbij speelde de intentieovereenkomst die de gemeente en Leidse ondernemers in 2004 ondertekenden, een grote rol. Uit dit onderzoek kwam onder andere het advies voort om gebruik te maken van de landschappelijke kwaliteiten van het gebied, door bijvoorbeeld windturbines te plaatsen. Ook een goed fietsnetwerk voor woon- werkverkeer is in deze belangrijk. Het volgende college kan nu aan de slag met het opstellen van een definitief inrichtingsplan.

De onderzoeksrapporten zijn te vinden op www.leiden.nl/oostvlietpolder.

Delen

7 reacties

 1. Vrienden Oostvlietpolder op

  Toch merkwaardig dat er na 12 jaar een marktverkenning gehouden moet worden om te bepalen voor welke bedrijven de laatste agrarische polder van Leiden vernietigd moet worden.

  Leidse burgers kregen in 1998 te horen dat er een schrijnend tekort was aan bedrijventerreinen en baggerstortplaatsen. De Oostvlietpolder was daarvoor de meest geschikte locatie. Om een economische ramp voor de Leidse regio te voorkomen, moest de eerste paal voor het industrieterrein beslist begin 2000 de grond in. Voor welke bedrijven die eerste paal nodig was, wist men (zo is dan nu duidelijk geworden) blijkbaar niet.

  Hoe lang kun je iets blijven roepen zonder je geloofwaardigheid te verliezen?

  Overigens, wij wachten na 12 jaar nog steeds op het EERSTE rapport marktverkenning ‘Behoefte aan groen bij Leiden’.

 2. En in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen zal er ergens Links een Groen lintje worden opgehangen. En dat gaat Pieter Kos doorknippen, onder het uitspreken van de woorden: "En hiermede verklaar ik het industrieterrein voor tegen gehouden!"

 3. Wanneer is die marktverkenning gedaan? Met zo veel faillissementen en overduidelijk leegstaande bedrijfsgebouwen lijkt het me echt sterkt dat de behoefte aan nieuwbouw zo groot is. Bestaande gebouwen gebruiken is pas duurzaam! Handen af van de polder!

 4. Ik heb net zoeen marktverkennning gedaan. Op de fiest!

  – rooseveltstraat (helft slopen en opnieuw bouwen)
  – schipholweg (veel leeg)
  – merenwijk (achter de groenoordhal nog plek)
  – de waard slopen en opnieuw bouwen
  – bij de hoge rijndijk staat ook alles leeg en ziet er niet uit

  en er komen al allemaal nieuwe bedrijven en gebouwen bij de a4 in leiden / leiderdorp!

 5. Frederik Zevenbergen op

  Beste Eradus,

  – rooseveltstraat (helft slopen en opnieuw bouwen)
  Hoe ga je die te slopen helft verplaatsen? En waarheen? Ga je ze uitkopen? Alleen de Stokkermans grond is nu leeg, de rest zit vol met bedrijvigheid.

  – schipholweg (veel leeg)
  Dat zijn kantoren. Voor zover ze leeg staan : Daar kan je geen productiebedrijf neerzetten of je bedrijf serieus uitbreiden. Het grootste lege kavel is het gat van voorheen van der Putte.
  .
  – merenwijk (achter de groenoordhal nog plek)
  De vrije grond ligt in de milieucontour van de rioolzuivering of is plek voor de te bouwen woonwijk. Wijs anders even aan op http://bit.ly/cFD9Cj

  – de waard slopen en opnieuw bouwen
  Ook hier weer : wat doe je met de bestaande bedrijven? Hoe gaan we die verplaatsen, waarheen en waarvan betalen we dat?

  – bij de hoge rijndijk staat ook alles leeg en ziet er niet uit
  Dat zijn een paar winkelpanden op de begane grond en helemaal niet ‘alles’. Daar kun je toch geen serieus bedrijf in uitbreiden?

 6. Emile de Heer op

  Frederik, je geeft precies aan waar het probleem zit: saneren van oude bedrijfsterreinen kost geld, nieuwe terreinen openen levert geld op. De provincie ZH erkent welliswaar dat er veel leegstaande bedrijfgebouwen zijn (zie ook bijdrage sniff), maar het heeft voor GS geen prioriteit, omdat het geld kost en omdat het politiek niet lekker scoort, als je oude terreinen saneert. Dat zelfde geldt voor leegstaande kantoorpanden. Daarvan heeft Leiden ook legio staan. Die leveren nu geen geld op, maar zijn speculatieobjecten van onroerend goed handelaren. Waar blijft het duurzaam investeringsbeleid van de VVD?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline