GroenLinks en VVO ruziën over toekomstbeeld Oostvlietpolder

13

GroenLinks is boos op de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder die op haar site een aantal impressies heeft gezet die volgens de VVO weergeven hoe de Oostvlietpolder er in de toekomst uit kan gaan zien. Kandidaat-raadslid Walter van Peijpe van GroenLinks noemt de collages afschrikwekkende beelden van de toekomst van de Oostvlietpolder: “Met deze suggestieve collages probeert de VVO haar standpunt voor het behoud van de polder kracht bij te zetten.” De VVO vindt op haar beurt dat het door hen weergegeven toekomstbeeld wel degelijk realistisch is: “Het is gebaseerd op het mede door GroenLinks vastgestelde bestemmingsplan Oostvlietpolder waarin de stedelijke entree op de Europaweg en andere bouwvoorschriften (tot zo’n 24 meter hoog) zijn vastgelegd. De impressiefoto’s zijn vervaardigd door de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder met als basis enkele schetsen van weleer.”

Delen

13 reacties

 1. Vrienden Oostvlietpolder op

  Misschien nog even voor de duidelijkheid…..

  Het college heeft destijds bij de vaststelling van het bestemmingsplan Oostvlietpolder op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad enkele schetsen gemaakt van de Europaweg. Zo kon de gemeenteraad zich een oordeel vormen van de voorgestane stedelijke entree. Op basis van deze schetsen zijn door ons vervolgens enkele impressie-foto’s samengesteld.

  Prima om te horen dat GroenLinks deze beelden en stedelijke entree nu afschrikwekkend vindt. Maar destijds waren de gemeentelijke schetsen voor GroenLinks geen reden om het bestemmingsplan Oostvlietpolder op dat punt af te keuren.

 2. Het wordt een duurzaam bedrijvenpark, zie http://gemeente.leiden.nl/uploads/media/Rapport_Duurzaamheidsonderzoek_01.pdf

  Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:
  1. http://www.halderberge.nl/afbeeldingen/internet/_C8G8074.jpg
  2. http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/wp-content/uploads/2009/11/SoZaWe-Groningen-300×225.jpg
  3. http://www.abt.eu/sitemanager/images/act1_42.JPG

  Ik snap best dat de VVO dit niet op haar website zet, maar het zou ze sieren dit wel in discussies te erkennen. De 15 bouwlagen op de plaatjes van de VVO passen echt niet binnen die 24 meter.

 3. GroenLinks probeert weer de feiten te verdraaien, zoals zo vaak als het over de Oostvlietpolder gaat. Nu wordt de VVO er weer van beschuldigd flats van 15 bouwlagen op de plaatjes te hebben getekend. Het zijn er maar 12.

  Wanneer houdt GroenLinks zich nu eens aan de feiten?
  Wanneer geeft GroenLinks nu eens toe dat de Oostvlietpolder helemaal niet volgebouwd hoeft te worden?
  Wanneer wordt GroenLinks weer Groen? Of Links?

 4. Gelet op de hoeveelheid groen die je ziet, is dit nog een flatterend beeld! Nieuwe bedrijventerreinen zien er nu eenmaal qua architectuur vaak zo uit, GroenLinks verkwanselt een prachtig stuk Leiden. Groen? Links? En de New Speak over duurzame bedrijvenparken is bedrog. Die mooie entree van onze stad wordt vernield door een soort kopie van wat er bijv. ook langs de A4 bij Leidschendam en 100 andere plekken in Nederland is, en Groen Links speelt daarin een hele kwalijke rol. Als je echt duurzaam en innoverend bezig wilt zijn, ga dan aan de slag bij de Rooseveltstraat, waar veel verouderde en ook leegstaande panden zijn.

 5. Stenen blijven stenen of ze nu in 12 of 15 etages hoog gestapeld zijn. Realiseer je nu eens dat wanneer er gebouwd gaat worden openbaar groen, EEUWENOUDE WEIDEN, voor ALTIJD verloren gaat.

 6. Wat een fotomontagne! Nu nog een paar bijenkasten bij het struweel en de afdelingen propaganda van gemeente en KvK kunnen zeggen dat in de OVP niets minder dan het land van melk en honing komt. En wie daar tegen is is een kwalijke negatieveling en bozige reaguurder, toch?

 7. (Herstel)
  Wat een fotomontage! Nu nog een paar bijenkasten bij het struweel en de afdelingen propaganda van gemeente en KvK kunnen zeggen dat in de OVP niets minder dan het land van melk en honing komt. En wie daar tegen is is een kwalijke negatieveling en bozige reaguurder, toch?

 8. Juh Erik! Dat middelste gebouw heeft echt 15 verdiepingen. Volgens mijn is het punt ook niet de hoeveel verdiepingen van een enkel gebouw maar het al dan niet volbouwen van een polder.

  GroenLinks zegt in het programma dat het bebouwen geen prioriteit heeft en dat er maximaal 29 ha van de 180 hectare mag worden bebouwd. Dat is nog geen 20% als ik dat zo uit mijn bolletje bereken. Dat is niet hetzelfde als het volbouwen van een polder. Ik vind het ook prima als we het helemaal groen laten maar misschien overdrijven de vrienden van de oostvliet net iets te hard omdat anders hun achtertuin wordt bebouwd.

 9. Het middelstegebouw heeft als je goed telt max 13 verdiepingen, door het verlopend perspectief lijkt het alsof er 2 à 3 verdiepingen extra zijn, maar als Hartevelt goed telt, komt hij op hetzelfde uit (dus geen bedrog in deze op gemeentelijke schetsen gebaseerde montage). Maar hier gaat de discussie toch niet om? Een prachtig stuk Leiden wordt vernietigd, terwijl daar geen economische noodzaak voor is. Pak oude terreinen aan, werk aan een visie ipv gemakshalve weer een uitleglocatie vol te plempen. Het pluche is voor GL belangrijker dan idealen en visie.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline