Kort geding Bomenbond en bewoners tegen kap bomen Haarlemmerweg

2

Woest zijn ze. De bewoners van de Haarlemmerweg en de Bomenbond Rijnland. In het kader van de herinrichting van het Trekvaartplein wil de gemeente ruim 400 bomen kappen. 206 Bomen op korte termijn en later nog eens ruim 200. Via een kort geding willen de omwonenden voorkomen dat de gemeente morgen al de zaag zet in de eerste bomen. De rechtzaak dient waarschijnlijk aanstaande vrijdag. Bewoner Jeroen van der Sluijs hoopt dat de gemeente het fatsoen heeft om daarop te wachten. De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld tegen de voorgenomen kap en de aanleg van een noodbrug. De brug blijkt er al te liggen. “Illegaal,” volgens de SP. De omwonenden en de bomenbond voelen zich ook uitgespeeld tegen de bewoners van het Trekvaartplein. Die verwijten hen dat het opknappen van het kamp nu wordt vertraagd. De SP wil daarom ook weten wat de kap met de herinrichting te maken heeft.

Voor de kapvergunning heeft het college de bezwaartermijn ingekort van 6 weken naar 1 week. Een ingediend bezwaar is door het college zelf behandeld en al afgewezen, terwijl daar normaal gesproken een advies van de commissie Beroep en Bezwaar aan vooraf gaat. Volgens de SP heeft de kapvergunning bovendien niet lang genoeg ter inzake gelegen, waardoor niet aan de voorwaarden van de (ingekorte) procedure is voldaan.

Tijdens de bouw van de wijk Poelgeest in Oegstgeest werd er een tijdelijke brug neergelegd. Deze mocht er vijf jaar liggen en is daarna ook verwijderd. Daarna had de gemeente de situatie in de oude staat moeten herstellen, maar dat is niet gebeurd. Advocaat Smale die de omwonenden en de Bomenbond vertegenwoordigt, eist in een fax aan de gemeente dat dat alsnog gebeurt. Aangezien de gemeente daar geen gevolg aan heeft gegeven, is nu een kort geding aangespannen.

Delen

2 reacties

 1. Estefania Pampin Zuidmeer op

  Verbijsterend bericht! Leiden is één van de meest dichtbebouwde gemeentes in Nederland. Juist hier hebben wij onze bomen zo hard nodig. Het zijn onze groene longen, ze zijn belangrijk voor onze stadsdieren en daarnaast nemen bomen een deel van het fijnstof op dat uitgestoten wordt door het verkeer. Bovendien heeft de mens juist groene zones nodig om te recreëren, te ontspannen. Wéér gaan economische belangen voor.

  De Partij voor de Dieren vindt dat deze bomen gespaard moeten blijven. Dat de gemeente, bij het starten van nieuwe projecten, rekening moet houden met haar omgeving, en dus ook met de natuur en de stadsdieren. Het verdwijnen van 400 bomen uit deze omgeving zal dramatische gevolgen hebben voor de leefbaarheid in deze wijk.

  Met vriendelijke groet,
  Estefanía Pampín Zuidmeer
  Partij voor de Dieren Leiden

 2. Estefania Pampin Zuidmeer op

  Het is nu belangrijker dan ooit dat er een coalitie komt met groene partijen. Als het aan de huidige coalitiepartijen ligt, wordt het groen opgeofferd voor de economie: de Morspoortgarage, de Oostvlietpolder, de Rijnlandroute, etc, etc. Duurzame alternatieven zijn betere opties, voor onszelf, onze natuur, de stadsdieren en we besparen ook nog geld! Dat geld kan weer ergens anders voor gebruikt worden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline