Gemeente wil bomen kappen voor een koopje

3

De gemeente Leiden wil zo’n 25.000 euro storten in het bomenfonds ter compensatie van de kap van ruim 400 bomen rond het Trekvaartplein.De gemeente liet de bomen in november 2009 taxeren en kwam uit op 24.800,25 Euro. Dat is 60,78 euro per boom. Een jaar eerder, in november 2008, taxeerde een ander bureau de bomen op basis van dezelfde richtlijnen op 1.300.368 euro, ofwel 5.243,42 euro per boom. Het lijkt erop dat de gemeente geen zin heeft om ruim 1,3 miljoen te betalen voor het kappen van de bomen. Jeroen van der Sluijs, één van de omwonenden die bezwaar maakte, onderzocht talloze boomtaxaties en komt op ook basis van die gegevens tot de conclusie dat de bomen een factor 38 tot 50 te laag zijn getaxeerd.

Delen

3 reacties

  1. Hans Nieuwint op

    Dan zijn wij hier in Transvaal toch een stuk beter af. Men is van plan ten behoeve van de te bouwen tijdelijke parkeergarage 36 bomen te kappen. Voor deze bomen wordt in het bomenfonds 75000 euro gestort voor gedeeltelijke latere herplant. Probleem is echter dat er door de garage geen plek is voor herplant.

  2. Wat gebeurt er met het hout van de omgekapte bomen..gratis verstrekken voor de openhaarden ?

  3. De te kappen bomen maken bijna allemaal deel uit van een belangrijke aftakking van de Ecologische Hoofdstructuur. Om tenminste iets te compenseren, verdienen zij een eerlijke taxatie, zoals de 1e die zoveel hoger uitviel. Het geeft erg te denken dat er dan zo’n lage taxatie achteraan komt…..
    Wat ook erg te denken geeft is de beeldvorming. De bezwaarmakers worden voorgesteld als tegenhouders van het herinrichtingsplan voor het Trekvaartplein. Dit is onterecht! Die herinrichting kan ook worden aangepakt zonder die waardevolle groengordel langs de Haarlemmerweg te verwoesten, en over bomen die inderdaad echt op het binnenterrein van het Trekvaartplein staan of pal langs de bergingen van de standplaatsen is niet moeilijk gedaan.
    De woonwagenbewoners knokken al zo lang voor die herinrichting en deze was al vele jaren geleden mogelijk geweest als er toen genoeg politieke wil was geweest!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline