Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd overleden

2

In zijn woonplaats Amsterdam is zanger en acteur Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Shaffy werd in 1933 in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine geboren. Hij groeide op in Cannes bij zijn moeder. Toen deze tuberculose kreeg, kwam Shaffy via een tante in Utrecht en een kindertehuis, in een Leids pleeggezin terecht. Twee jaar geleden maakte de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker nog een borstbeeld van de toen 74-jarige chansonnier. Het beeld werd in de Amsterdamse Schouwburg in aanwezigheid van Shaffy zelf door Liesbeth List onthuld.

Spijker speelde bij die gelegenheid in op de connectie van Shaffy met Leiden en bood een aantal Leidse kunstenaars de gelegenheid om zich in zijn kielzog te tonen aan een nationaal publiek. Shaffy bracht een groot deel van zijn jeugd door bij een Leids pleeggezin, nadat zijn moeder, een Poolse gravin van Russische afkomst, door tuberculose geveld was. Toen zijn moeder hem later weer wilde ophalen, verkoos Shaffy om in Leiden te blijven, waar hij een warm en liefdevol ‘thuis’ had gevonden.

Delen

2 reacties

  1. Dit maakt mij altijd zo triest
    Dat dit soort onstuimige mensen
    een borstbeeld hebben en in alle glorie worden begraven
    Ten opzichten van een liefdevolle altijd hardwerkende burger huisvader die zijn kinderen alles heeft gegeven om volwassen te worden.
    En niets over de balk gooide ten bate van zijn gezin , zoals die shaffy zijn hele leven heeft gedaan aan(Drank,sex, en drugs).

  2. Beste Herman, als het goed is wordt iedereen die geliefd is in alle glorie begraven. Een beetje een vreemd verhaal. Ramses Shaffy heeft met zijn muziek en levensstijl veel in mensen losgemaakt. Zijn bereik was ook veel groter als dat van een liefdevolle, altijd hardwerkende burger en huisvader, daarom is de aandacht niet meer dan vanzelfsprekend. Dat het jou triest maakt, lijkt bijna vanuit een soort jaloezie te ontstaan. Leven, dat is de opdracht. Niet zeiken over anderen. ‘Hou een hart vol van warmte en liefde in je borst, en wees op je vierkante meter een vorst.’

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline