SP hoopt op anti-RGL verkiezingsuitslag

3

De Leidse SP hoopt dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen massaal wordt gestemd op partijen die de RijnGouweLijn niet door Leiden willen. Raadslid Van der Kraats: “De RijnGouweLijn is niet populair, ook niet in Katwijk en Noordwijk. Leiden moet in de regio de leiding nemen bij het stoppen van dit prestige-project, en zorgen dat er betere plannen voor het openbaar vervoer gemaakt worden.” Onlangs maakte de provincie Zuid-Holland bekend dat ze een eind maakt aan de proef met sneltrams tussen Alphen en Gouda. Dat levert voor reizigers tussen Leiden en Gouda een flinke tijdswinst op, en maakt de dienstverlening veel betrouwbaarder. Volgens de SP is rijden met gewone Sprinters van de NS ook veel goedkoper dan rijden met sneltrams, met hun eigen veiligheidssystemen en hun eigen rangeerterreintje en onderhoudsplek.

De provincie kondigde aan dat de sneltram wel zal terugkeren in de vorm van de RijnGouweLijn. Volgens de SP is hiermee definief aangetoond dat de bestuurders in de provincie Zuid-Holland de weg kwijt zijn. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Als rijden met Sprinters nu goedkoper en beter is, is het dat in de toekomst ook. Het was al lang geleden duidelijk dat de RijnGouweLijn een ordinair prestige-project is, en dat reizigers in de provincie Zuid-Holland er niet beter van worden. Maar met deze aktie laat het provinciebestuur wel heel erg duidelijk zien dat ze de weg kwijt zijn. Ze gaan in de toekomst bewust voor een dure en slechte oplossing. En de burgers en bedrijven in de provincie Zuid-Holland mogen daarvoor opdraaien.”

Delen

3 reacties

 1. Emile de Heer op

  Het wordt nog beter, wanneer zowel de SP, als D’66 en de CU de belofte waar maken, dat die partijen niet aan een college zullen deelnemen, dat de RGL door Leiden wil aanleggen. Dan valt er in maart 2010 echt wat te kiezen.
  Nu de NS het vervoer tussen Gouda en Alphen weer overneemt, zal die hopelijk er bij Pro-Rail op aandringen om het spoor tussen Gouda en Alphen en tussen Alphen en Leiden Centraal volledig in dubbelspoor aan te leggen. Dan wordt uibreiding van het gebruik van Sprinter treinen van de NS en een Intercity tussen Leiden en Utrecht mogelijk.

 2. Wordt het niet hoog tijd dat het overkoepelend orgaan van Nederland zich hier mee gaat bemoeien.
  Of is dat in deze niet mogelijk???
  Het is toch te gek voor woorden dat het merendeel de rgl niet wil, en dat er toch wordt door gedramd

 3. Emile de Heer op

  Thesva, je hebt helemaal gelijk. Dat proviciale bestuur is echter zelf zo’n overkoepelend orgaan, dat dit prestige project probeert door te drukken. In 2011 zijn er verkiezingen voor de provinciale staten (zeg maar, het parlement voor de provincie). De statenleden van de PvdA, Groen Links en het CDA steunen het toepassen van doorzettingsmacht door het provinciale bestuur bij gemeentes die niet willen meewerken aan de RGL (Leiden, Noordwijk, Katwijk, Gouda). Het wordt dus hoog tijd dat bij stemmen voor die verkiezingen niet meer wordt gelet op wat landelijke politici op TV verklaren, maar op wat die partijen in het provinciale bestuur uitspoken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline