Geen extra tijd voor bod Koppenhinksteeg

3

De gemeenteraad heeft gisteren besloten om de Vrijplaats Koppenhinksteeg geen extra tijd te geven om hun bod op het gekraakte complex nader uit te werken. De raad boog zich gisteravond over deze kwestie op verzoek van D66, de SP en de Stadspartij Leiden Ontzet (SLO). Die partijen vinden dat het college het bod van 1 miljoen euro dat de vrijplaats op het complex heeft gedaan, serieus moet onderzoeken. VVD-wethouder Pieter van Woensel gaf aan dat ook te doen: “Er zijn 9 biedingen, die worden allemaal inhoudelijk getoetst. Als ze aan de voorwaarden voldoen, gaan we in een tweede ronde bekijken wie het hoogste bod heeft gedaan. Met die partij wordt dan een voorlopige koopovereenkomst gesloten.” Volgens Van Woensel is er nog geen keus gemaakt, maar valt het besluit wel één dezer dagen.

De vrijplaats had om twee maanden extra tijd gevraagd om het door hen uitgebrachte bod nader uit te werken. Een meerderheid van de partijen in de Leidse raad voelde daar echter niets voor. De VVD denkt dat de vrijplaats alleen maar een bod heeft uitgebracht om de procedure te frustreren. Ook de ChristenUnie sluit dat niet uit. Voor het CDA was de hele discussie overbodig: “De procedure was vor alle partijen helder, dit was een overbodig debat”. Ook volgens wethouder Van Woensel is uitstel niet mogelijk: “Een ongeldige bieding mag niet worden aangevuld. Andere bieders kunnen gemeente daaraan houden. Iedereen kende de procedure en wordt gelijk behandeld. bij wijze van spreke ‘met de blinddoek op’.

Uiteindelijk kreeg het verzoek om meer tijd alleen de steun van D66, de SP en de SLO en werd dus verworpen.

Delen

3 reacties

  1. marco van duijn op

    De vrijplaats heeft als enige partij al een gedetailleerd plan ingediend, op tijd en vergezeld van een bod. Andere gegadigden hebben enkel een INDICATIEF bedrag geboden en een SCHETSplan ingediend. Het is onzin om te stellen dat de vrijplaats achterloopt in de procedure. De vrijplaats heeft juist het meest uitgewerkte voorstel gedaan, namelijk de uitvoer van de gemeentelijke Notitie Legalisering Vrijplaats Koppenhinksteeg, dit keer door de vrijplaats zelf.

    Maar los daarvan. Het college en de collegepartijen hebben los van de verkoopprocedure verklaard dat nieuwe aanwijzingen en feiten tot een hernieuwde kans voor de vrijplaats zou leiden, ook toen de verkoopprocedure al was gestart.

    Het enige dat de vrijplaats nu vraagt is de tijd om met een volledige financiële onderbouwing van haar voorstel te komen. Dat is alles. Overigens zullen de andere gegadigden, die nog enkel een SCHETSplan hebben ingediend, hun plan nog moeten uitwerken en financieel onderbouwen.

  2. Beste Marco,

    Als je nog geen volledige financiële onderbouwing kunt geven, loop je toch achter in de procedure? Waarom is dat dan ‘onzin’?

    Ik vind het daarnaast zeer opmerkelijk dat jullie een bod doen. Blijkbaar hadden jullie ook huur kunnen betalen….? Als jullie vanaf 1968 het pand iets beter hadden onderhouden, was het wel iets meer waard dan 1 miljoen, of heb ik dat mis en had de gemeente het moeten opknappen?

    PS: wanneer moeten jullie nu precies vertrekken, dat zou toch voor 1 maart moeten gebeuren?

  3. Heel vreemd dat een “gedetailleerd” plan blijkbaar geen “volledige” financiele onderbouwing valt.

    Maar als de andere plannen inderdaad maar schetsjes zijn dan zou je niets hoeven vrezen toch?

     

     

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline