Wanneer komt ‘Vierkant in Vierkant’ fontein bij station?

2

Al jarenlang wordt er gedebatteerd en gehakketakt over het wel of niet plaatsen van een kunstobject/fontein van Theo van Doesburg bij of in het station. De maquette van het kunstwerk, ‘Vierkant in Vierkant’ genaamd, raakte zoek en genomen besluiten werden niet uitgevoerd. Al 20 jaar wordt er gepraat over dit herdenkingsteken van kunststroming ‘De Stijl’, die in 1917 in Leiden werd opgericht. In november 2007 besloot de gemeenteraad, dat het kunstwerk geplaatst moest worden. Nu, eind 2008 en in combinatie met het feit, dat Museum de Lakenhal volgend jaar een grote tentoonstelling wijdt aan ‘De Stijl’, wordt het tijd, dat er spijkers met koppen worden geslagen, volgens Eva de Bakker van de SP. De Stichting ‘Vierkant in Vierkant’ heeft op verzoek van de gemeente een concreet plan gemaakt. De Bakker: “En het is diezelfde gemeente die nog niet heeft gereageerd”.

Cultuurwethouder Jan Jaap de Haan heeft beloofd om nog voor de Kerst te zullen reageren op het projectplan van de Stichting. Echter, volgens de wethouder zal de gemeente in eerste instantie geen cent uitgeven aan de fontein. Daarnaast heeft De Haan twijfels of het kunstwerk wel geplaatst kan worden bij het station, omdat daar ook een halte komt van de RijnGouweLijn, met allerlei kabels en bovenleidingen tot gevolg.

Delen

2 reacties

 1. petra hoogeveen op

  Het bestuur van de stichting Vierkant in Vierkant is verheugt dat Jacqueline Borg aandacht heeft geschonken aan de verwikkelingen aangaande het “Monument van van Doesburg”, ofwel  ” De Fontein “.

  Eveneens zijn we ingenomen met de getoonde belangstelling van mevrouw de Bakker van de Socialistische Partij.

  Voorts koesteren we ons in de wetenschap dat velen de doelstelling van de stichting Vierkant in Vierkant een warm hart toe dragen.  Tijdens de presentatie van ” Het Leidsche Canon “, onlangs in de Hooglandse kerk, mochten wij, in de ruimte die wij ter beschikking kregen, onze plannen wederom uitdragen en toelichten en per conclusie mogen we er van uitgaan dat de belangstelling voor het fenomeen ” De Stijl ” in de loop der jaren is toegenomen.   Alsof men zich nu pas begint te realiseren welke belangrijke kunstzinnige stromingen  zich ontwikkelden tijdens het interbellum. Ik noem dit met name omdat ik denk dat de tweede wereldoorlog en de gevolgen hiervan deze lang  hebben overschaduwd en de kunststromingen van na 1945  uiteraard, in het kader van de wederopbouw, de volle aandacht kregen.  ( Cobra, Warhol, e.d.)

  Frappant derhalve dat velen, van zeer diverse statuur, anno nu, kennis en symphatie betonen aangaande de  activiteiten van de stichting Vierkant in Vierkant.   Met ons zijn vele nederlanders er van overtuigt dat “Het Monument van Theo van Doesburg, De Fontein” , een plek dient te krijgen in Leiden.  Op het stationsplein, steenstraat of een gelijkwaardige plaats. 

  Maar , waar blijft die Fontein, of sculptuur, of monument.

  Wat vindt de volksvertegenwoordiging van het uitblijven van de afhandeling van de motie tot ontwikkeling van de plannen tot realisatie van “HET MONUMENT/FONTEIN” van Theo van Doesburg.

  Ik zou nu een verhandeling kunnen aanvangen over de perikelen van gisteren en de plannen van morgen. Doch wij kiezen ervoor om Jacqueline Borg de primeur te gunnen ( of heet dit tegenwoordig “scoop” )  We nodigen Jacqueline hierbij uit, om kennis te maken met de mensen van en rond de stichting Vierkant in Vierkant en beloven haar zoveel informatie te verschaffen dat zij ( met toestemming van de hoofdredacteur ) makkelijk een pagina vol krijgt zonder de lezer ook maar een moment te vervelen.  Dus Jacqueline mail, bel of stuur voor mijn part een postduif. Neem de uitnodiging aan.

  Ronald.B.A. Mittelmeijer,  /stichting Vierkant in Vierkant.               

   

 2. “de gemeente zal in eerste instantie geen cent uitgeven aan die fontein”. Nee, het is inderdaad een hele slechte investering, zo’n prachtige fontein in het überlelijke stationsgebied. Dan liever een ton uitgeven aan een paar palen met daaraan een groot doek met ‘Leidse boekenplank’ dat er extreem kort gehangen heeft. Of een paar ton uitgeven aan het weghalen van de fietsen bij het station. Nu is er eindelijk de kans om iets moois daar neer te zetten…. kap nou eens met overleggen en bouw die fontein.
  Al vraag ik me wel af of hij tot zijn recht komt tussen die walgelijke, nu al gedateerde enorme palen die lantaarnpalen schijnen voor te stellen…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline