Gemeenteraad boos en verbaasd over geluidsregels 3 oktober

12

Burgemeester Lenferink heeft besloten om de geluidsnormen voor de 3 oktober viering dit jaar aan een maximum te binden. Versterkte muziek op of aan de openbare weg mag plaatsvinden mits ze aan de geluidsnormen voldoen. De maximum geluidsnormen zijn 90 Dba (hoge tonen) en 100 Dbc (lage tonen). De horecaondernemers zijn per brief van het besluit op de hoogte gebracht. Het besluit wekt boosheid en verbazing bij de verschillende politieke partijen die vorige week nog een raadsbreed gesteunde VVD-motie aannamen, waarin het college werd opgeroepen de normen eerst met de raad te bespreken.

“Belachelijk,” zo kwalificeert SP-raadslid Eva de Bakker het besluit van Lenferink. “Wat de burgemeester nu doet gaat tegen de uitspraken van de gemeenteraad in.” Ook de VVD is not amused. “We begrijpen hier niets van. Als het tot problemen voor ondernemers leidt, heeft de burgemeester wat uit te leggen,” aldus raadslid Krijn Boddé. D66-raadslid Aad van der Luit noemt het besluit bizar. “Wie nu de norm overschrijdt, krijgt volgend jaar geen vergunning, dat gaat toch nergens over. Ik ben benieuwd hoe onze volgende burgemeester gaat heten en of die wel van 3 oktober houdt.”

Volgens de herziene Algemene Plaatselijke Verordening mag versterkte muziek op of aan de openbare weg plaatsvinden mits de maximale geluidsnormen in acht worden genomen. Deze normen werden de afgelopen jaren slechts als indicatieve grenzen gehanteerd, maar dat moeten nu dus harde grenzen aan het aantal geproduceerde decibellen worden. Die geluidsnormen zijn nieuw en de gemeenteraad moet er nog over praten. De milieudienst West Holland zal tijdens de festiviteiten geluidsmetingen verrichten.

Delen

12 reacties

  1. K&G, concordia en alle andere muziekkorpsen onversterkt zijn al harder

    1 politie,brandweer of ambulance sirene, volgens de richtlijnen minstens 100db is dus(terecht overigens) harder

    de reveille is al harder

    2 gillende meiden in het spookhuis is al harder

    bandje op stadhuisplein is al harder

    en geluk dus….

     

  2. Kan dat hele 3 Oktsobert niet gewoon eens een keer helemaal afgeschaft worden he. Tis al zo lang geleden, zelfs me opa hep t niet meer meegemaakt. Veel te veel gedoe allemaal en t maakt rommel, kost geld en blijft luidruchtig. Nou ja binnenkort rijdt er een tram door de kermis en is het allemaal voltooid verleje tijd. Of denk je dat de provincie die op 3 Oktobert, wat zeg ik de hele week, in de remise laat.

    Tijd om eens kordaat een eind te maken aan het laatste restje gezelligheid in Leiden! Leiden is geen stad voor feesies. Dan ga je maar naar de Haag of Amsterdam. Das dichbij genoeg. Hier wonen we voor onze rust. Sssssst ik wil slape. Kutvuurwerk!

  3. aad van der Luit op

    Wellicht kunnen we aan het thema spelletjes van de optocht een spelletje toevoegen. Welke toeschouwer van de optocht kan boven de 90 DBA of 100 DBC BOE roepen op het moment dat Lenferink voorbij komt in de koets. Ik ben trouwens benieuwd naar de sterkte van het geluid wat de paarden produceren die voor de koets lopen waarin Lenferink zit. Laten we het in elk geval proberen te overstemmen met BOE geroep! Ik moet u wel waarschuwen; het kan zijn dat u een verbod krijgt om volgend jaar naar de optocht te kijken!!!

    Aad van der Luit

       

  4. 3 oktober zou een fantastisch feest moeten zijn maar ook blijven.

    Maar de afgelopen jaren is het hier en daar verworden door patatlucht veel drank en inderdaad alleen maar platvloersheid gecombineerd met vooral hard en VEEL.

    De optocht en het reveille en de de haring en wittebrood en hutspot is enig.Maar de uitwassen moeten wel ingedempt worden, anders is het binnen een paar jaar afgelopen met leuk en fantastisch en andere qualificaties.

    Een goed initiatief om het geluid te begrenzen. Nu werden vaak bepaalde leuke optredens overstemd door geluiden van de vaak commercielere en veel hardere pop en rockbands.

    De commercie schuwt niets om aandacht te trekken.

    Dit is mi. een enorme bijdrage aan de kwaliteit van het  3 oktoberfeest.

    Een moedig en hopelijk effectieve maatregel!

    een grote 3 oktober fan!!!!

  5. Lijkt mij een goed plan Aad 😀
    Daar zit hij dan in die koets aan het einde van de optocht, trots op zijn eigen regeltjes maar omringd door chagerijnige leienaars (muispim daargelaten).

    Kan die man eigenlijk niet gewoon terug naar dat Arnhem van hem. Laat hem daar maar doorgaan met zijn politieke cariere.

  6. Jos van den Broek op

    Goede vriend Aad,

    3 October is een fijn feest van iedereen, niet alleen een feest van mensen die de meeste decibellen kunnen produceren. Ik heb de laatste jaren meegemaakt dat de dames van het smartlappenkoor “Er welt een traan” niet meer te horen waren als ze op het terras van Vooraf & Toe aan de Botermarkt aan het zingen waren. Dit vanwege de rotherrie op het Stadhuisplein. Ik begrijp de burgemeester heel goed met deze maatregel, die sommigen tegen de haren in strijkt. Hij maakt zich er bij sommigen niet populairder op, door tegen de wil van de gemeenteraad in te gaan. Ik vind het dapper dat hij het wel doet.

    Een burgemeester heeft namelijk andere verantwoordelijkheden, zoals handhaven van de openbare orde.
    Dat schijnt de gehele gemeenteraad niet te begrijpen. Op sommige punten hoeft hij/zij zich niet aan de uitspraken van de raad te houden, kán hij/zij zich zelfs niet aan die uitspraken houden, bijvoorbeeld als hij/zij vindt dat de openbare orde in het geding is. Daarom hebben wij ook een burgemeester: niet alleen als toesprakenhouder of lintjesdoorknipper. Voor deze bevoegdheden hebben wij als burgers oog te hebben.

    Hieronder enkele van de taken van een burgemeester:

    – Voorzitter van de raad

    De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad. Als voorzitter zorgt hij voor orde tijdens de vergadering.

    – Voorzitter van het college van burgemeesters en wethouders

    De burgemeester is ook voorzitter van het college van burgemeesters en wethouders (college van B & W). Het college van B & W is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester kan in het college zelf onderwerpen op de agenda zetten en eigen voorstellen bespreken. Het college als geheel en alle leden afzonderlijk, zijn verantwoording verschuldigd aan de gemeenteraad over hun handelen.

    – Eigen taken en bevoegdheden

    De burgemeester heeft een aantal zelfstandige taken en bevoegdheden. Zo is hij verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde in zijn gemeente. Dit betekent dat hij sommige openbare bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld een protestbijeenkomst, mag verbieden als hij denkt dat bij deze bijeenkomst de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

    – Politie en brandweer

    De burgemeester is lid van het bestuur van de regionale brandweer en heeft het gezag over de politie. Ook is hij lid van het bestuur van de politieregio en heeft hij taken en bevoegdheden voor het beheer van het regiokorps.

    Kortom: ik begrijp de raad niet, die klaarblijkelijk meer aan de volgende periode van vier jaar denkt dan aan het algemeen belang.
    Beste Aad, ik heb je al onder vier ogen gezegd het een gotspe te vinden op te roepen tot BOE-roepen tijdens de optocht naar een burgemeester die de orde probeert te handhaven. Zo vieren we in Leiden geen 3 October!

  7. Jan van Ulden op

    Als Oud-Leidenaar denk ik wel eens terug aan de tijd dat ik jong was en gelukkig alleen nog maar acoustische Nederlandse muziek van vaak een hoge kwaliteit ten gehore gebracht werd op 2 en 3 oktober. Die moderne versterkte rot-herrie met letterlijk oorverdovende wanklanken horen niet bij zo ’n kneuterig feest zoals 3 oktober b e h o o r t  te zijn. Burgemeester van Kinschot was toen nog gezaghebbend en fatsoen was normaal. Dronkenschap kwam sporadisch en geweld kwam nooit voor tijdens die dagen. Leidenaars: houdt niet-leidenaars buiten de poorten die dagen en vier het feest onder-elkaar. Veel plezier: Jan (Roermond).

     

  8. aad van der Luit op

    Lieve Jos,

     

    Dat de overtreffende trap qua geluid een halt moet worden toegeroepen onderschijf ik van harte! Waar het in deze om gaat is dat onze geachte burgervader een door de volledige gemeenteraad genomen beslissing opeens zonder verdere toelichting naast zich neer legt! Zijn toezegging om er na 3 oktober ’08 op terug te komen om stapsgewijs en na ampele overwegingen tot een weloverwogen beslissing, in samenspraak met de gemeenteraad, te komen negeert hij volledig! De maatregel aankondigen één dag voor aanvang van de festiviteiten is op zijn zachts gezegd onbehoorlijk. En van een burgemeester mag je toch verwachten dat hij zich niet onbehoorlijk gedraagt toch?

    Aad

     

  9. idd , ook ik ergerde me bij het optredeb van dit leuke smartlappenkoor aan de herrie van omliggende stands.

    Helmaal mee eens Jos van de Broek

  10. Beste Aad van der Luit,

    Ik vind je een aardige kerel en een super Leidenaar, echter je oproep als zeer bekend persoon om morgen zo hard mogelijk boe te roepen naar de burgemeester is zeer ongepast. Je bent boos, dat mag je goed uiten. Respectvol met elkaar omgaan is waardevol. Blijf bij de inhoud, wordt niet persoonlijk! Ik hoop dat je boosheid wat zakt, misschien krijg je spijt van je oproep. Laten wij het bij een feest houden, een feest zonder boe-geroep!

  11. De burgemeester mag best een toontje lager zingen en wat meer respect tonen voor unanieme beslissingen van de gemeenteraad. Dat betekent ook een verlaging van de geproduceerde decibellen; het uiten van respect is gelukkig niet meetbaar in DB-A maar wel toonbaar. Bij de viering van 3 oktober speelt toonbaar in Leiden altijd een belangrijke rol.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline