Armin van Buuren stelt geluidsnorm 3 oktober

4

De gratis optredens die de wereldberoemde Leidse dj Armin van Buuren sinds enkele jaren geeft tijdens Koninginnedag, zorgden in de omgeving van de Garenmarkt voor zo’n stroom van klachten dat de gemeente genoodzaakt was om maximale geluidsnormen op te leggen. In de vorige evenementennota ontbreekt zo’n maximum. Vooruitlopend op de nieuwe nota die dit najaar wordt behandeld, wil de gemeente de ‘Armin-norm’ ook voor de komende viering van Leidens Ontzet gebruiken. De VVD maakte zich zorgen over een strengere handhaving dan vorige jaren en diende dinsdagavond namens de gehele gemeenteraad een motie in waarin werd gepleit om niet strenger dan andere jaren te controleren.

Uit de toelichting van burgemeester Lenferink bleek dat het alleen een middel is om de echte exreme vormen van geluidsoverlast aan te kunnen pakken. Daarmee kon iedereen leven.

Delen

4 reacties

  1. Als je op een willekeurig festival een platendraaier(house dj) aan het werk hoort valt je meteen op dat dat bijna 2 maal zo hard is met enorm gonzende bassen als het bandje dat daarvoor speelde, terwijl er toch gecontroleerd wordt op decibelpieken bij allebei de “optredens”. Laat dan eens onderzoeken hoe dat kan. Misschien moeten er andere normen gehanteerd worden, want de platendraaiers lijken ergens door de mazen van de wet te glippen. Als je nu 1 1/2 meter voor een live band staat kan je nog prima een gesprek met elkaar voeren. Dat hoeft echt niet nog zachter. Dat zou echt onzin zijn.

    Dezelfde klachten hoor je ook wel eens over reclame op tv. Ik denk dat het te maken heeft met geluidspieken per seconde. Kort door de bocht: als je per seconde 1 geluidspiek van zeg 105 Db hebt klinkt dat minder hard dan wanneer je alles compressed en volsmeert met geluidspieken die net onder de norm vallen.

    Dit is gebaseerd op een vermoeden

    Waarschijnlijk is iedereen gebaat bij een beter meetsysteem. Scheer dus niet alles over 1 kam

  2. liesbeth hesselink op

    Ik ben met stomheid geslagen.

    Sindskort woon ik op de Garenmarkt.

    Eerst was ik van plan om met Koninginnedag elders te gaan logeren, maar bij nader inzien bleef ik thuis.

    Tegen al mijn vrienden heb ik vervolgens rond gebazuind dat het prima te doen was en dat het keurig op tijd was afgelopen.

     

  3. (heel technisch verhaal van een geluidstechneut:)
    @Hans:

    Wat betreft versterkte muziek heb je te maken met dBspl (ook wel decibel), oftewel akoestisch meetbaar geluidsvermogen, daarbij geldt dat 0 decibel absolute stilte is (geen energie). 10 dB erbij is een factor 100 qua energie, dus een logaritmische schaal. dB is alleen een vergelijkingsschaal. 50 decibel is ongeveer het niveau van een gesprek tussen twee mensen op een meter afstand. 150 decibel is het niveau van een straalmotor op 30 meter afstand en 134 dB is de pijngrens voor het menselijk gehoor. Bij langdurige blootstelling aan 120 decibel of meer treedt gehoorbeschadiging op.

    Bij televisie werkt het anders.
    In pricipe heeft de fysieke zender een bepaald plafond (zgn. headroom) wat een elektrische drempel is totdat het geluid gaat vervormen (meer energie erin stoppen kan niet dus het signaal wat te veel is wordt omgezet in vervorming). De audiosporen die meekomen bij het beeldsignaal zijn van één en dezelfde sterkte (je zou dat 0 dB din ppm kunnen noemen). Harder kan niet.
    Wat wel gebeurt is dat de reclamemaker opzettelijk de hardere stukken geluid zachter maakt (met een compressor-limiter) waardoor de zachte stukken bijna net zo hard zijn. Als je dat geheel dan weer tot een normaal niveau (0 dB din ppm) opschroeft lijkt het alsof de reclames qua geluid harder klinken.
    (einde heel technisch (en veel te lang) verhaal)

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline