Elfde 3-oktoberlezing over herdenken, herinneren en vergeten

Zondag 28 september organiseert de 3 October Vereeniging in samenwerking met de Universiteit Leiden voor de elfde keer een historische lezing. De lezing wordt gehouden door prof. dr. Judith Pollmann en vindt plaatst in de oude collegezaal van het voormalige Kamerlingh Onnes Laboratorium, tegenwoordig de rechtenfaculteit. Belangstellenden kunnen daar aan de Steenschuur op 28 september vanaf 14.00 uur en zolang de voorraad strekt, gratis kaarten afhalen. De zaal is open vanaf 14.30 uur. De lezing zelf duurt van 15.00 tot 16.00 uur. Pollmann houdt dan een lezing over ‘Herdenken, herinneren en vergeten: de herinneringscultuur rond het beleg en ontzet van Leiden in de Gouden Eeuw’.

Pollmann is historicus, gespecialiseerd in de Nederlandse geschiedenis van de zestiende en zeventiende eeuw. Zij is docent vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden en leidt een onderzoeksproject naar de rol van oorlogsherinneringen in de Gouden Eeuw. Zie ook www.talesoftherevolt.leidenuniv.nl.

Net zoals ook Nederlanders van ‘na de oorlog’ nog allerlei verhalen over de Duitse bezetting kennen, leefden ook in het zeventiende-eeuwse Leiden allerlei herinneringen aan het beleg en het ontzet van de stad. Honger speelde in die herinneringen een centrale rol. Maar waarom was dat? En waarom kregen sommige Leidenaren een heldenrol in die herinneringen, en werden anderen vergeten? Deze lezing zal laten zien waarom herdenken ook betekende dat het verleden moest worden ‘herschreven’, en legt uit hoe dit herschreven verleden de hoeksteen kon worden van de Leidse identiteit.

Ook dit jaar verschijnt er een boekje van de lezing. Het boekje is tot stand gekomen in samenwerking met PrimaVera Press Leiden, de universiteit Leiden en de spreker. Voor belangstellenden is het boekje direct na de lezing verkrijgbaar. Het kost 7,50 Euro. Daarnaast is het te bestellen via het secretariaat van de 3 October Vereeniging (071 532 47 24 of Postbus 32014, 2300 DA Leiden) of via de website (www.3october.nl). Op 28 september zijn er tevens exemplaren beschikbaar uit voorgaande jaren.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline