Onthulling borstbeeld Ramses Shaffy werd ‘Leids Feestje’

3

De Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker maakte een borstbeeld van de inmiddels 74-jarige chansonnier Ramses Shaffy. Het beeld werd afgelopen dinsdag onthuld door Liesbeth List in de Amsterdamse Schouwburg in aanwezigheid van vele prominenten, vrienden en Shaffy zelf.

De zanger had geen enkel idee wat er te gebeuren stond: “Ik dacht dat ik naar een voorstelling ging”, aldus Shaffy. Spijker speelde in op de connectie van Shaffy met Leiden en bood een aantal Leidse kunstenaars de gelegenheid om zich in zijn kielzog te tonen aan een nationaal publiek. Shaffy bracht een groot deel van zijn jeugd door bij een Leids pleeggezin, nadat zijn moeder, een Poolse gravin van Russische afkomst, door tuberculose geveld was. Toen zijn moeder hem later weer wilde ophalen, verkoos Shaffy om in Leiden te blijven, waar hij een warm en liefdevol ‘thuis’ had gevonden.

De Leidse gelegenheidsdichter Jaap Montagne droeg twee gedichten voor, waaronder een typisch stuk beatpoetry: “stop the beat, stop the beat-beat, stop the beat, geef me Shaffy”.

Ook de bekende zanger Xavier Baudet, die in de legendarische huisband van Sus Antigoon in Leiden speelde, zong op verzoek van Spijker zijn lied ‘Song For A Girl’ en andere chansons ter ere van Shaffy. Tijdens de borrel konden de vrienden van Ramses genieten van de film ‘Een beeld van Ramses Shaffy en Jeroen Spijker’ van de Leidse cineasten Casper van der Kaay en Miquel Gonzalez . Het werd een ‘Leids feestje’. Meer info:www.shaffy.nl

Delen

3 reacties

 1. Het is mij nog steeds een raadsel dat het beeld

  ‘De Jonge Rembrandt’ in brons van JEROEN SPIJKER geen

  plaats heeft gekregen in de Leidse binnenstad.

  “Niet goed genoeg,” zeiden zij die over een dergelijke

  plaatsing beslissen.

  Liever die oude kop van Rembrandt aan de Witte Singel,

  met de rug naar de stad gekeerd en de blik gericht op

  Amsterdam.

  Eens zal Leiden de vergissing inzien. Dan is het te laat en staat

  ‘De Jonge Rembrandt’ ergens in een Wassenaarse tuin.

   

 2. Correctie, ‘de jonge Rembrandt’ komt in een grote particuliere beeldentuin te Noordwijk (zie het huis van Harry Vink in het LD van zaterdag 10 november).

  Vink heeft het beeld gisterenavond gekocht omdat hij, zoals hij zelf verwoorde: “Ik ben er al een tijdje verliefd op”.

  De opbrengst van deze aankoop gaat volledig naar het Liliane fonds.

  Vink is een groot kunstliefhebber dus het beeld zal daar altijd wel blijven.

  Het beeld wordt later dit jaar onthuld door Jeroen Spijker en Harry Vink.

  Chris Verplancke

   

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline