Provincie legt RijnGouwelijn aan door Breestraat

45

De meerderheid van de Provinciale Staten heeft zich tijdens de vergadering vandaag uitgesproken voor de RijnGouwelijn en voor de doorzetting door Leiden. Dat er financiële risico’s zijn is vervelend, maar ‘rails mogen wat kosten’, aldus GroenLinks. Het is prima als er nog met Leiden wordt gepraat als er een nieuw college is gevormd. Toch zal de procedure in gang worden gezet om de RijnGouwelijn aan te leggen door de Breestraat, zonder medewerking van Leiden.

D66, Partij voor de Dieren en SP stemden tegen. Zij vinden dat de financiële onderbouwing niet deugt en willen de uitslag van het referendum in Leiden respecteren. D66 vindt dat alle risico’s uit de plannen ‘vrijwel zekere kosten’ zijn en dat gebruik van de doorzettingsmacht een paardenmiddel is. Ook de SP is kritisch. Zij vrezen dat het bij de RGL alleen gaat om economie en niet meer om mensen.
De andere partijen maakten wel wat kanttekeningen, maar stemden in met de plannen. Dat is nodig om niet nog meer vertraging op te lopen, aldus Ron Hillebrand (PvdA). Hij betoogde dat de discussie in Leiden er alleen om gaat op welke termijn er vertramming plaatsvindt en hoe groot de voertuigen mogen zijn. CU/SGP wil Leiden wel een pleister op de wonde aanbieden. De Provincie zou de aanleg van de Ringweg-Oost kunnen bespoedigen als Leiden meewerkt aan het Breestraattracé.

Het Leidse college heeft kennis genomen van het besluit, maar kan nu niet reageren. Omdat vannacht het college is gevallen, mogen er namelijk geen controversiële besluiten worden genomen. Het RijnGouwelijn-dossier ligt zo gevoelig dat er daarom voorlopig nog geen uitspraak wordt gedaan.

Delen

45 reacties

 1. Joost van Breukelen (SLO) op

  We gaan de minister dan toch maar bellen, want dit kan echt helemaal niet.

  Hier is echt alles mis mee. Bestuurlijk, Financieel, Planologisch. Leidenaren ga maar vast sparen voor deze volstrekte onzin en kapitaalvernietiging. Leiden moet Ontzet.

   

 2.  De gemeente Leiden is een gemeente die eerst beslissingen neemt en later pas nadenkt over de gevolgen.
  Neem bijvoorbeeld de Groenoordhallen, eerst zeggen dat ze gesloopt worden en dan pas gaan kijken wat het effect is als er geen grote evenementen meer in Leiden kunnen plaatsvinden. Eerst de Rijn-Gouwelijnconvenant tekenen met de provincie, dan vragen of de inwoners het goed vinden, dan zeggen dat ze niet meedoen, zo wordt het imago van Leiden steeds meer ingedamd en wordt de regiofunctie (straks) overgenomen door Alphen a/d Rijn en Zoetermeer (mooiere winkelcentra, grotere sportaccomodaties en wel mogelijkheid voor grote evenementen) en Leidschendam(waar wel trams rijden). Over een jaar of 25 weet niemand meer waar Leiden ligt, alleen uit de geschiedenisboekjes. Leidens ontzet, kruitramp en Universiteitsstad.

  Nick 

 3. Ik ben ontzet! Er zal een stadsbreed actiecomité moeten komen, en dat moet bereid zijn desnoods tot op het randje van de wet te gaan. Weg met de provinciale regenten en hun Leidse hielenlikkers.

 4. SP, heb je nou je zin?

  We zullen over een jaar of acht nog eens kijken of dat wel zo’n goed idee was, een lange tramlijn laten afhangen van één spoortje door de Breestraat waar je maar 15 km/h mag rijden. En de fietsers verdrijven van de handigste fietsroute. En die duizenden fietsen op zaterdagmiddag nergens meer in de buurt kunnen stallen. En buiten de spits vaak een kwartier moeten wachten op ov naar de Breestraat. En ongewenst moeten overstappen voor allerlei bestemmingen.

 5. Guido Terpstra (ChristenUnie Leiden) op

  Een halsstarrige infelxibele opstelling en een buitengewoon slecht besluit. Als de weergave hier van de bijdrage van dhr Hillebrand correct is, dan heeft hij de Leidse situatie absoluut niet begrepen. Alsof de bezwaren tegen het Breestraatstracé alleen met de omvang van de lightrailtoestellen te maken hebben! Ron onderschat de bezwaren tegen de Lightrail voor Leiden schromelijk.

 6. Robbert Dijkhuis op

  Heer Terpstra,

  Volgens mij wordt de weerstand tegen de RGl ook nogal overschat. Verkiezingsprogrammagewijs is er in de raad een meerderheid voor de RGl en volgens het referendum was 28 procent van de kiesgerechtigden tegen de RGl. (Ja, de uitslag van het referendum leg ik op mijn manier uit)

  Hopelijk wordt nu snel besloten dat de RGl aangelegd wordt, het liefst door de Breestraat.

 7. Dhr. Dijkhuis heeft inderdaad een heel vreemde manier van omgaan met de democratie, maar ja dat schijnt gewoonte te zijn bij de vvd, die in dezen niks onderdoet voor regentenpartij pvda. Om Haya te quoten “de kiezers hebben een grápje gemaakt”.

 8. ”Heer Terpstra,

  Volgens mij wordt de weerstand tegen de RGl ook nogal overschat. Verkiezingsprogrammagewijs is er in de raad een meerderheid voor de RGl en volgens het referendum was 28 procent van de kiesgerechtigden tegen de RGl. (Ja, de uitslag van het referendum leg ik op mijn manier uit)

  Hopelijk wordt nu snel besloten dat de RGl aangelegd wordt, het liefst door de Breestraat.”

  Hoe kom je in vredesnaam aan zo’n uitslag van het referendum. De cijfers zijn duidelijk, van de stemgerechtigde Leidenaren destijds kwam 54,6% opdagen. Van deze 54,6% stemgerechtigde Leidenaren heeft 68,9 % tegen een komst van de RGL gestemd. Dit zegt toch genoeg???

 9. Te gek voor woorden! De hele binnenstad tegen en de provincie zegt we doen het toch door die binnenstad.. we pikken dit niet, desnoods tegen die tijd de boel barricaderen bij onze breestraat en actie voeren!

 10. Of je nu voor of tegen de RGL door de Breestraat bent, tegen de manier waarop dit ons Leidenaren door de strot word gedrukt, kun je alleen maar grote bezwaren hebben.
  Het was toch heel duidelijk: Er is een referendum geweest en reeds voor het referendum heeft de gemeente toegezegd dat de uitslag zou worden gevolgd. Het is weggestemd en dus moet de gemeente nu haar belofte waarmaken door alle medewerking aan dit project te onthouden.

  We gaan de aanleg boycotten. We gaan niet meewerken aan verkeersmaatregelen tijdens de aanleg, we gaan de mensen die hem gaan aanleggen in de weg lopen en uitschelden, en als de tram er toch komt, gaan we hem blokkeren door op de rails te gaan zitten. Ik vond het zelf eigenlijk best een charmant idee die tram door de stad. Maar ik ben zo boos over de manier waarop dit wordt doorgedrukt dat ik nu falikant tegen ben.

 11. Dhr Dijkhuis moet zo snel mogelijk in een isolatiecel worden opgesloten. Deze man heeft waarschijnlijk niet in de gaten dat er democratisch door de bevolking is gekozen om geen Lightrail verbinding door Leiden aan te laten leggen. De Leidsche bevolking moet zich met hand en tand verzetten tegen het genomen besluit van Hillebrand en consorten in Den Haag. Wij als leienaren moeten er voor zorgdragen dat onze kinderen en hun kinderen in de toekomst een veilige en leefbare stad tot hun beschikking hebben, dit zijn wij als leienaren verplicht aan onze nazaten. De arrogante houding van de provincialen die geen compassie hebben met een stad die historie uit ademt dient hard en direct te worden afgerekend.     

 12. als die tram gaat rijden moeten alle leienaren de boel boycotten !!

  geen passagiers = geen inkomsten . dan sterft dit misschien een stille dood !!!!! ( zijn we er toch nog vanaf !)

  John G.

 13. E.MEIJER laat toch , zo hebben mijn kleikinderen werk om het te bouwen ,En mijn achterkleinkinderen weer werk om het te slopen. , Het morraal een generatie van wethouders hebben werk , En Twee genegatie’s van mij hebben werk om het te bouwen en te slopen , wie appelen vaart zal appelen eten.

 14. Je kunt dit slechts de partijen verwijten die het referendum hebben georganiseerd. Er was allang bekend dat de provincie doorzettingsmacht heeft. De provincie heeft daar ook nooit een geheim van gemaakt. Het stond rond de eerste geruchten over een referendum al op de RGL website. Feitelijk heeft dat referendum dus nooit enige waarde gehad.

  Laten we hier lering uit trekken:  schaf het referendum in vredesnaam af

  Politiek moet je overlaten aan diegenen die zich daar professioneel mee bezig houden. De afrekening volgt voor iedereen in het stemhokje. Dat is wel zo duidelijk, en het voorkomt een vals gevoel van invloed (zie ook Europese Grondwet, Burgermeester Utrecht)

 15. Ok het gaat door. Het resultaat is een trambaan rijker en een dode stad later, want het is niet meer toegankelijk jongeren trekken weg en ouderen gaan dood en uiteindelijk heeft de provinciale staten een mooie historische stad om zeep geholpen en ook de gemeente raadsleden die hier nu denken dat de RGL een ideale rails is ik hoop dat jullie zullen zien hoe leiden zal verloederen en hoop daarbij dat jullie dan ook echt oprecht schuldig voelen. Toch zal het wel zo zijn dat jullie zodra het slecht gaat jullie weer vertrekken naar een andere stad en kijken hoe jullie die verrot kunnen maken alleen maar omdat jullie het zekkenvullen politiek belangrijker vinden dan gewoon te besturen naar wat de burger wil.

  Leiden valt wel te redden maar dan moet alles wat geen leids gevoel hebt uit de gemeente raad en de burgers moeten de trambaan zodanig boycotten dat de provincie gaat inzien dat het zinloos is want waarom loopt het traject wat van alphen naar wassenaar gaat lopen niet door naar katwijk? of levert dat de voor stemmers te weinig geld op (gemeente vullers)

 16. Vorige week was de week van de democratie. Ik wist alleen niet dat dit de week van de politieke arrogantie was.Er komen al zowat geen kiezers naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, ze hebben nu in elk geval bereikt dat de laatste Leidse twijfelaars helemaal nooit meer naar de stembus gaan. Ze worden bedankt hoor.Uiteraard wel hulde aan de drie partijen die wel achter de mening van de Leidse burgers stonden.

 17. Provincie biedt nieuw college opening

  Den Haag -  Het nieuw te vormen college van Leiden krijgt alsnog de mogelijkheid om met de provincie te praten over een sneltramtracé via de Hooigracht/Langegracht. Tegelijkertijd begint Zuid-Holland een dwangprocedure, voor het geval beide partijen het niet eens worden.

  Een meerderheid van provinciale staten stemde gisterochtend in met het definitief ontwerp Rijn Gouwe Lijn (RGL) Oost. Ook een eventueel gedwongen aanleg door de Leidse binnenstad krijgt voldoende steun. Dat scenario wordt werkelijkheid als de Leidse politiek het niet eens wordt over een sneltramtracé door de stad. In dat geval kiest Zuid-Holland voor het oorspronkelijk overeengekomen tracé door de Breestraat. Die route wil het provinciebestuur dan met behulp van wettelijke geregelde ‘doorzettingsmacht’ realiseren.

  Gezien op http://leidenmijnstad.spaces.live.com

 18. Helemaal mee eens met de vorige sprekers. Ze praten over een RGL over de Breestraat (zijn natuurlijk de tijd vergeten) toen de trams over de Breestraat reden. Karrevrachten met fietsen zaten vast in de rails. Geef niet hoor (heren wethouders) wie niet horen wil, zal wel voelen.

 19. Menno Smitsloo op

  Zeer kwalijk. De politiek maakt ruzie om de ruzie en ondertussen gaat de provincie er met het derde been vandoor, door onze mooie historische stad te laten doorklieven. We hebben toch ooit de Hooigracht de Cityring genoemd, waarom wordt er dan niet doorgezet om die lijn als het dan toch moet daar doorheen te sturen. Zoals het nu gaat wordt de burger geminacht. Het bedrijfsleven, waarvan we hopen dat ze willen blijven investeren, wordt hier nauwelijks of niet om advies gevraagd. De hoop is op een nieuw college wat zich wel als volksvertegenwoordiger opstelt en transparant en daadkrachtig opereert.

  Menno Smitsloo

 20. Wat ik echt heel triest vind, is dat gisteravond bij het NOS Journaal een bobo van GS zegt dat het ‘voor Leiden goed is dat er een RGL komt’. Hij noemde het woord provincie niet eens. Als hij nou zou zeggen dat het voor de provincie goed is kan ik dat in zijn functie nog begrijpen, maar dat hij dat als GS bobo over de stad Leiden zegt kan er bij mij niet in.

 21. Ik hoop dat er eens een bestuursrechtelijk jurist (riep hier iemand Henny Keereweer of Ton de Bruijn? hint) een goed juridisch exposé kan geven over wat die doorzettingsmacht nu eigenlijk voorstelt, in welke gevallen het wel en niet toegepast kan of dient te worden en wat de motivering is geweest van de wetgever die ten grondslag lag aan deze wetswijziging in het ruimtelijk ordeningsrecht. Ik krijg namelijk de indruk dat er momenteel over en weer veel geroepen wordt over deze wettelijke uitzonderingsbevoegdheid van de provincie zonder dat duidelijk is hoe het insttrument in de praktijk werkt of zal gaan werken. Het is natuurlijk nog nieuw en daardoor ontbreekt achtergrondinformatie en vergelijkingsmateriaal. Met als gevolg dat men vanuit de provincie nu waarschijnlijk probeert een zo ruim mogelijke invulling te geven aan een nieuw verworven speeltje.

  @heer Dijkhuis: u heeft een vreemde opvatting over de uitkomst van verkiezingen en referenda. Of was u nog niet helemaal bekomen van de kater in uw eigen partij die het gevolg was van een door u mede toegejuichde lijsttrekkersverkiezing?(!) http://www.vvdleiden.nl/item.html&objID=3767 Misschien moet u uw eigen katerfrisdrankje nog maar eens innemen 🙂

 22. Aad vander Luit op

  Ik denk niet dat ik er niet ver naast zit als ik stel dat van de stemmers in de Provinciale Staten 90% nog nooit op de Breestraat geweest is! Ik ga nog verder, men wil niet eens meer nadenken over eventuele alternatieven? Het gaat niet meer om het verbeteren van de infrastructuur van Leiden, het is een prestigeobject geworden!       

 23. nog ter aanvulling en weerwoord richting heer Dijkhuis (VVD) inzake zijn interpretatie van opkomstpercentages en verkiezingsuitslagen: het landelijk gemiddelde van het opkomstpercentage bij de PS-verkiezingen lag op 46,3 procent. Zo groot is die democratische legitimatie van de provinciale bestuurslaag dus niet. Enkel en alleen omdat tegelijkertijd in Leiden een RGL-referendum werd gehouden lag het opkomstpercentage hier 10 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

 24. Ja gemeente Leiden, dat is mooi………! Dan kunnen van het stadhuisplein een mooi rangeerterrein maken. Die nieuwe wethouders kunnen dan direct voor de deur uitstappen om de rouwe eieren en rotte tomaten te ontwijken die mogelijk gegooid gaan worden door de vele leidenaren die houden van hun historische en nu nog niet verkrachtte binnenstad! 

 25. Robbert Dijkhuis op

  @ Heer Dentener,

  Met uw internetspeurneus zult u ongetwijfeld gevonden hebben dat ik al een tijdje geen enkele functie heb binnen welke politieke partij dan ook. Beetje flauw en zeker onjuist om dan mijn gedachten te kwalificeren als zijnde uitspraken vanuit de VVD. Alles is op persoonlijke titel geschreven. (die andere link van u is van nog veel langer geleden, maar het product zou zeker een aantal mensen kunnen helpen na de provinciale uitspraak 🙂 )

  Nogmaals gesteld: er is geen meerderheid in Leiden tegen de RGL. Van alle hierboven genoemde opkomstpercentages en bijbehorende tegenstemmers komt geen enkele berekening boven de 50 procent, uitgaande van het volledig kiezerspotentieel in Leiden. Dat de tegenstemmers de uitslag van het referendum uitleggen als een NEE van Leiden is een wensgedachte, net als mijn interpretatie van de uitslag. Niet meer en niet minder. De mening van de niet-stemmer wordt gemakshalve door de tegenstanders uitgelegd als zijnde steun aan de tegenstemmers. Ik doe dit niet en zie de feitelijke cijfers: Er is geen meerderheid onder de Leidse kiezers tegen de RGL! Indien de RGl echt de geopperde weerstand had opgeroepen onder de kiezer, dan was de opkomst bij het referendum wel hoger geweest. Nu dobberde het mee op een andere verkiezing.

  Dat in Leiden de opkomst bij de verkiezingen destijds hoger lag dan het landelijk gemiddelde is, maar dat is wederom een persoonlijke gedachte van mij, het gevolg van de opkomst naar de stembus door de tegenstemmers van de RGL. Indien het met landelijke verkiezingen was gecombineerd was de opkomst hoger geweest (met een meer evenwichtige referendumuitslag dan nu het geval is) en als het enkel een referendum was geweest, dan was de opkomst nog lager geweest. De uitslag zou in het geval van een op zich staand referendum nog veel sterker uitgevallen zijn in de richting van een NEE. Waarom? Omdat dit referendum slechts uitnodigend en mobiliserend was voor de tegenstemmer.

  Dit referendum was uitgeschreven door bange politici die niet hun verantwoordelijkheid durfden te nemen. Waren het de PvdA en GL die na de verkiezingen hun achterban een oor aannaaiden met het referendum terwijl ze tijdens hun campagne voor de RGL waren, na het referendum heeft de CU verloochend door hun NEE te laten vallen. Hopelijk onthouden de kiezers dat. De SP mag nog respect voor opgebracht worden met hun houding op dit moment, maar ook daar moeten we nog maar van afwachten wat die waard is als de SP in een vervolgcoalitie wil plaatsnemen. De VVD heeft het makkelijk door de provinciale uitspraak en kan de consequente lijn blijven volgen.

  Rijden met die RGL. Zo snel mogelijk. Kan ik al ergens een kaartje kopen?

  En mag het referendum, na de debacles over de Europese Grondwet, de RGL en de Utrechtse burgervader, als niet-functionerend gedrocht van de democratie alsjeblieft zo spoedig mogelijk bij het oud vuil gezet worden? Het leidt toch alleen maar tot twist, onduidelijkheid en kostenposten.

   

 26. Robbert Dijkhuis: ‘Het [referendum, sic] leidt toch alleen maar tot twist, onduidelijkheid en kostenposten.’

  Wat dan weer precies dezelfde zaken zijn als waar partijpolitiek en ‘onze’ parlementaire democratie tot geleid hebben. Ook maar afschaffen dan?
  Ik zou daar wel oren naar hebben hoor 🙂

  Edwin Vos: ‘Politiek moet je overlaten aan diegenen die zich daar professioneel mee bezig houden. De afrekening volgt voor iedereen in het stemhokje.’
  Oftewel een vrijbrief voor het toestaan van een nieuwe aristocratische klasse. Neen, beste Edwin Vos. Vertegenwoordigende organen zoals de gemeenteraad en het parlement behoren toe aan de bevolking van de stad danwel het land (over de provincie hebben we het maar even niet meer). En als de dames en heren ‘professionele’ bestuurders daar niet mee om kunnen gaan dan betekend dat niet dat zij dan maar de vrije hand aangeboden moeten krijgen om te kunnen doen en laten wat ze willen. Het tegendeel is waar.

 27. chemisch analist op

  @dijkhuis

  U geeft: De mening van de niet-stemmer wordt gemakshalve door de tegenstanders uitgelegd als zijnde steun aan de tegenstemmers.  

  U vergeet hierbij dat al een hoop mensen het politieke stelsel kunnen uitkotsen en hierdoor al zo ie zo niet meer stemmen. Daarnaast gebeurd dit princiepe op alle fronten want ook de niet ondervraagde in een enquete worden gezien alsof men in die groep of die groep zou horen. Het feit blijft gewoon dat van de wel stemmende Leidenaars het merendeel nee gezegd heeft. En wat betreft de PS de mensen die daarin actief zijn die zouden allemaal een trambaan door hun huis moeten krijgen zodat Leiden geen andere bestemming meer hoeft te plaatsen voor die rails want de kans dat die tram zal rijden zal zeer klein zijn zeker nu het kosten plaatje voor de aanleg ook vager wordt net zoals de betuwelijn, want ook bij dit plan is nog geen veiligheidsmaatregel berekent als er wat mis gaat. Toen der tijd had de site geenstijl.nl een loterij bedacht ten aanzien van de militairen die naar uruzgan gingen (met betrekking tot gewond raken doodgaan etc.) In Leiden kunnen we nu de zelfde loterij gaan opzetten want ook hierbij zullen deze dingen gebeuren en alvast voor de nabestaande de heren en dames bij de PS zullen hun spijt betuigen maar erbij blijven het was een goed idee (jan peter bakellende idee). Toch zullen deze mensen nooit hun verlies verwerken laat staan de daders kunnen berechten. Leiden zal vergaan helaas!!!!

 28. “De SP-wethouders dienden vorige week niet hun ontslag in omdat ze niet wilden onderhandelen, zoals de overige collegepartijen claimen. Zij vertrokken omdat de andere wethouders het aan de provincie wilde overlaten of er een sneltram over de Hooigracht zou komen.(…) De resterende collegepartijen (PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) hebben na het vertrek van Keur en Jonas (…) gesteld dat de SP niet wilde onderhandelen met de provincie (…). Een deze week boven water gekomen conceptbrief aan de provincie laat echter weinig ruimte voor onderhandelingen. Het is een openingsbod waarin Leiden de beslissing over de aanleg van lightrail door de Hooigracht geheel aan de provincie overlaat. Onderhandelingen zouden veeleer over tegenprestaties gaan.(…)”
  (LD vandaag)

  Daar word ik even stil van. Als dit klopt is dit het morele failliet van de Leidse bestuurders en de hen steunende drie fracties.
  Wie maakt de niet verzonden brief nu snel openbaar, SP, D66?

 29. Dat de niet (meer) namens de VVD sprekende heer Dijkhuis  deze cijfermatige verdraaiing van de uitslag van het referendum gebruikt mag hij zelf weten. Dat is slechts (?) de stem van één burger.

  Maar dat de woordvoerder van het CDA in de Provinciale Staten gister zijn standpunt ook laat bepalen door deze onzin is meer dan verschrikkelijk. Dit is toch geen onderbouwing voor zoiets verstrekkends  als een provinciaal passeren ven de Leidse zeggenschap over haar grongebied.

  En zo’n politicus beslist dan vanuit Den Haag dat er een aanwijzing  voor een RGL door de Breestraat moet komen, terwijl zijn hier ter plekke beter bekende CDA-collega’s  in de Leidse gemeenteraad die RGL op zeer goede gronden afwijzen.

  Wanneer zegt Leiden de bestuursovereenkomst met de provincie, die zo bestuurd wordt, op ?

 30. uit het bovenstaande artikel:
  ‘CU/SGP wil Leiden wel een pleister op de wonde aanbieden. De Provincie zou de aanleg van de Ringweg-Oost kunnen bespoedigen als Leiden meewerkt aan het Breestraattracé.’

  Dus die ringweg kan sowieso sneller aangelegd worden dan dat nu het geval is???
  Wat is dit voor een koehandel?

 31. @Dijkhuis

  Er is misschien geen meerderheid tegen de RGL. Maar er is zeker geen meerderheid voor de RGL. Het referendum heeft in elk geval duidelijk gemaakt dat de meerderheid van de stemmers tegen is. Heel simpel.

 32. Ik lees nu al jaren over de RGL , gij die al jaren reageerd zijn in mijn ogen mallooten , en zij die dat uitvoeren nog grotere mallooten , het is een schande aan alles en iedereen die reageerd of daar aan mee doet. omdat jullie allemaal een stad als leiden kapot maken.

 33. heer Dijkhuis is kennelijk vergeten waarvoor de D in VVD voor staat. Daarbij is hij kennelijk niet in staat boven het partijpolitieke belang uit te kijken of los te komen van het VVD-verkiezingsprogramma. Ik ben ook voorstander van de vestiging van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder. Maar ik zou me als ik in de gemeenteraad zat dood schamen om een breed gedragen gevoelen van de bevolking tegen zo’n bedrijventerrein volkomen te negeren en het niet over m’n hart kunnen krijgen een referendumuitslag naast me neer te leggen.(stel dat er ooit nog een referendum over de Oostvlietpolder komt) Begrijp ik het nu goed en ziet u het zo dat als een kandidaat-volksvertegenwoordiger eenmaal gekozen is dat deze dan carte blanche heeft gedurende vier jaar zittingstermijn? Heer Dijkhuis, u gebruikt veel woorden in uw interpretatie van referenda en verkiezingsuitslagen, maar in feite leest de kiezer tussen de regels door dat u een dikke sigarenrokende non-democraat bent. Jammer, dit had ik van u niet verwacht. 

 34. Een beter en sneller openbaar vervoer is goed
  Maar dan moet het met 3 oktober ook kunnen rijden
  Geen enkel trace door de stad voldoet daar aan, Ik zie de draaimolen al over de tramdraden zwieren zal ik maar zeggen.
  Daarom is er maar 1 manier: de tram via bestaand spoor en niet anders, het argument dat dat niet met de NS te combineren is gaat niet op! Van den Haag naar Zoetermeer rijd (ja! sinds een week ofzo!) een mooie tram over wat eens de zoetermeerlijn is
  Ik ben er helemaal voor om een flinke protestactie te organiseren bij die provenciale malloten!

 35. Op een of andere manier gaat er iets goed fout met Leiden als we niet heel erg aan de bel gaan hangen. Er is een hele goede mogelijkheid om de tram over bestaand spoor te leiden, dat geeft ook de mogelijkheid om de spoorwegovergangen van die lijn “op te krikken” zodat de Mors van die eindeloze files en sluipverkeer verlost kan worden.

  Kunnen we het provinciehuis niet blokeren met een uit de rails gelopen Haagse tram?

 36. Kleutertjes kleutertjes,

  mocht de RGL er toch komen dan saboteren wij het geheel en halen we desnoods iedere keer een stukje rails weg.Dat leidt wel tot ongelukken,maar dat interesseert de PS en zeker de PVDA niet. 

  Men heeft absoluut geen respect voor de leidse burger,waarom wij dan wel voor de PS en PVDA.

  Hoe meer er gepraat wordt des te duidelijker wordt het voor de PS en Pvda om door te drukken(men wordt moe van dat gezeur).

  Wellicht wordt het ook tijd om de GEKOZEN burgemeester naar huis te sturen.

  De wethouders waren ook gekozen en zijn ook weg dus…….eindelijk een beetje rust????

  Misschien moet er een soort beeldenstorm plaats vinden??

  Onze burgervader(historicus) weet er alles van ,maar begrijpen is iets anders !!

  Nou weer lekker slapen en morgen weer veel fouten maken,gr Raspoetin.

 37. Ook leuk om te weten is dit:

  Ik ben er trots op om burgemeester te zijn van een mooie stad als Leiden.

  Elke dag ervaar ik opnieuw als ik op mijn fiets stap om naar mijn werk te gaan de enorme rijkdom van de stad.

  En ook leuk is zijn nevenfunctie:

  Voorzitter Zuid Hollands Bureau voor Toerisme.

  Welk Toerisme ???

  Wel te rusten.

 38. Waarschijnlijk een heel domme gedachte maar ik zet hem toch maar eens neer.

  Het besluit is genomen daar ontkomen we niet meer aan, maar besluiten kunnen ook nog wel eens terug gedraaid worden. Provinciale Staten heeft aangegeven met een nieuw college nog wel te willen praten over verdere invulling of aanpassing. Dat nieuwe college zal een behoorlijke tijd op zich laten wachten neem ik aan. Uit diverse berekeningen blijkt dat alles veel duurder gaat worden dan gepland, dus misschien toch een optie de bestaand spoor variant eens opnieuw te bekijken en te berekenen.

  Aad van der Luit reageerde hierboven dat waarschijnlijk 90% van de Statenleden de Breestraat waarschijnlijk nog nooit in het echt gezien heeft, als ik kijk waar de leden vandaan komen kan ik mij in deze opmerking helemaal vinden. Uiteraard op Ron Hillebrand na die er alles aan gedaan heeft het besluit negatief voor Leiden te laten uitvallen.

  Voorlopig is er geen nieuw college en kan er zodoende ook niet gepraat worden met de leden van Provinciale Staten. Aan de andere kant zijn veel inwoners van Leiden toe aan een stukje duidelijkheid en een verklaring hoe een en ander zal gaan verlopen.  Ik denk dat de Leidse bevolking recht heeft op een uitleg van de leden van Provinciale Staten waarom zij voor het eerst in de geschiedenis het machtsmiddel dwangbesluit hebben gebruikt en dan nog precies bij een situatie waarbij 69% van de opgekomen kiezers een duidelijk NEE heeft laten horen.

  Bij deze doe ik dan ook de oproep aan alle leden van Provinciale Staten om ter plekke hier in Leiden de situatie te komen bekijken en aansluitend een debat te hebben met de Leidse bevolking. Hierin kan iedere partij aan de kiezers uitleggen wat hun motivatie is geweest voor de RGL door de Breestraat te stemmen. Als de leden van Provinciale Staten het lef hebben om het hier persoonlijk uit te komen leggen, misschien dat er dan (los van de uitkomst) bij mij een heel klein stukje vertrouwen in de politiek terugkomt.

  Zelf ben ik bereidt mee te werken aan de realisatie van deze dag/avond en dan niet in een kleine locatie maar in bijvoorbeeld de Groenoordhallen want ik verwacht dan wel, mits goed georganiseerd, een grote opkomst. Maar ja, aan de andere kant ben ik ook wel zo realistisch om nu al te beseffen dat de leden van Provinciale Staten deze confrontatie waarschijnlijk niet aandurven.

   

   

 39. Het vertrouwen in de politiek wordt vakkundig de nek omgedraaid.
  De mensen die aan het referendum deel namen, waren de mensen die nog enig vertrouwen hadden in de politiek. En die krijgen nu te horen dat hun stem geen drol waard is geweest. Tsja, hadden ze maar niet zo naïef moeten zijn om te gaan stemmen. Toch? Of is er een andere conclusie mogelijk.

 40. Ton de Bruijn op

  Zie NRC van hedenavond “Bestuurlijke Spierballen” ….die RGL ligt er nog niet

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline