Onderhandelingen over RijnGouwelijn begonnen

8

Het college van Leiden heeft een brief gestuurd aan de Provinciale Staten om onderhandelingen over de RijnGouwelijn te voeren. Daarin wordt een aantal onderwerpen genoemd waarover Leiden overeenstemming wil bereiken, voor het college meewerkt aan de aanleg van de RGL over de Hooigracht / Langegracht. De gemeente houdt vast aan het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) als uitgangspunt. Daarnaast wordt een aantal voorwaarden genoemd waaraan de Provincie moet voldoen. De Provincie neemt op 17 oktober een besluit over de aanleg van de RijnGouwelijn.

Het college wil graag een bijdrage van de Provincie voor de Ringweg Oost. Als de RGL over Hooigracht / Langegracht komt, zal het autoverkeer een andere route moeten krijgen. Leiden vindt dat de Ringweg Oost van regionaal belang is en dat de regio moet meebetalen.‘Geen oost zonder west’ blijft overeind. Het liefst wil Leiden dat er begonnen wordt met West en dat daarna pas de RGL Oost wordt aangelegd.De vormgeving van de RGL moet anders: korter, flexibeler, lager en smaller. Daarmee verandert het uiterlijk van trein naar stadstram. Zo moet de RGL beter passen in de historische binnenstad.De vervoerwaarden moeten opnieuw bekeken worden, ‘voordat onomkeerbare besluiten zijn genomen’. Er is lang gemopperd op de reizigersaantallen, die volgens veel mensen te optimistisch zijn ingeschat.De dienstregeling tussen Leiden en Utrecht moet beter. Er moeten meer treinen rijden en later moeten dat er zelfs twee keer zoveel zijn. Ook moeten allerlei verbeteringen en aanpassingen in het ontwerp worden opgenomen, zoals een (combi)brug over het Rijn-Schiekanaal.De Provincie wacht niet met het nemen van een besluit over de RijnGouwelijn. Op de agenda voor 17 oktober staat nog steeds dat er een besluit wordt genomen over de doorzettingsmacht.

Delen

8 reacties

 1. Wat nou onderhandelen. Als je onderhandelt moeten je troeven hebben, het College heeft geen troeven meer! Oplossing: ChristenUnie eruit, de VVD erin. Heb je drie partijen met een meerderheid in de raad en alle drie hebben geen bezwaar tegen de RGL. Het spel is door de SP en de CU dom gespeeld. Jammer voor Leiden!

 2. @Theo. In ieder geval een sterke troef, nl twee partijen (SP en CU) die de indruk gaven het spel hard te willen spelen. Termen als, we trekken de Provincie desnoods een “mijnenveld” in, zijn gehoord! Nu blijft er nog maar een kleine partij over die ook nog aan het draaien is. Ik ben bang dat het spel reeds gespeeld is.

  Wanneer niet de VVD maar het CDA (geen enkele rails in de binnenstad) snel in het College wordt getrokken kan het nog spannend worden!

 3. Jan C. Werkman op

  Het Leidse gemeentebestuur moet nu helemaal niets meer doen. De provincie is Oost-Indisch doof! Voor burgers, de middenstand en de gemeente moet een claim worden opgebouwd voor de vergoeding van alle te lijden schade. Het project is namelijk gedoemd te mislukken, elke vorm van medewerking -zelfs onder dwang- verzwakt de claim, die in de honderd miljoen euro kan oplopen.

 4. petra hoogeveen op

   

  Hoezo onderhandelen???

  Dhr.Werkman heeft gelijk!

  Strek de rug en wees LEIDEN!!!!

   

  Petra Hoogeveen

 5.  

  Geachte Kleutertjes,

  Klopt het dat de burgers de sukkels bij de provincie hebben gekozen als onze afgevaardigden.

  Dan moeten ze ook onze wensen accepteren ,dus GEEN RGL.

  Ik zou verder willen zeggen,laten wij lekker burgerlijk ongehoorzaam zijn en alles boycotten .

  Kortom geen gesjoemel en weg met de VVD ,CU,PVDA en GROEN LINK (s).

  Wel te rusten.

 6. Hoe is het mogelijk dat een stel ongeloofelijke hypocriete houtaine van zich zelf overtuigde deskundige en de Leidse burgers minachtende omhoog gevallen figuren de ruimte krijgen om het gore en droevige lef hebben te doen alsof er alleen maar gemeenteraadsleden bestaan. En omdat ze met liegen en bedriegen gedurende de verkiezingen door <u>de LEIDSE</u> bevolking als <u>VOLKSVERTEGENWOORDIGER ZIJN GEKOZEN</u> en daarom denken dat ze <u>nu</u> de burger wel in de grond kunnen trappen en net doen of er geen burgers meer bestaan en van het woord <u>referendum</u> nog nooit hebben gehoord ook nog toestemming krijgen om met de provincie kunnen gaan onderhandelen!

  Laat ik mijn gedachten hierover maar niet hardop zeggen.

 7. Niets doen betekent een trein door de breestraat, want de provincie zal doordrukken.

  onderhandelen zal waarschijnlijk ook niet veel opleveren, want nu de SP zich heeft gedrukt is de CU alleen over om zo veel mogelijk kwaad te voorkomen. Waarschijnlijk zal de nieuw aan te schuiven partij pro-Breestraat zijn, dus die route komt er nu waarschijnlijk toch. SP bedankt!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline