Chaos rond AZC compleet

32

Het onderzoek naar de locatie voor het asielzoekerscentrum moet over. Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad. In een gezamenlijke vergadering van de commissies Ruimte en Bereikbaarheid en Onderwijs en Samenleving stemden CDA, D66, Leefbaar Leiden, GroenLinks en Stadspartij Leiden Ontzet voor een nieuw onderzoek. Maar dat betekent niet automatisch dat de locatie in Roomburg van de baan is. De commissies mochten alleen advies uitbrengen en het college bepaalt zelf of dat advies wordt opgevolgd. Nu de SP is opgestapt, kan het college echter niet zulke ingrijpende besluiten nemen omdat het niet de meerderheid van de raad vertegenwoordigt.

Er waren veel bewoners van Roomburg naar de vergadering gekomen. Tien insprekers vertelden nogmaals dat de locatie voor het AZC niet goed is gekozen. De onzorgvuldigheid van de gemeente werd telkens opnieuw naar voren gebracht. Zo was de bouwaanvraag incompleet, is de bewonersbrief niet naar toekomstige bewoners gestuurd, staat een onjuist plaatje van het voorstel op internet en mag het bouwplan niet tussentijds worden aangepast.Dat het AZC gebruikt wordt om geld voor het park te verdienen, leverde sommigen ‘een vieze smaak’ op.

Nieuweroord

Daarnaast is onduidelijk waarom Nieuweroord niet meer gebruikt kan worden. ‘Eerst moet het AZC naar Roomburg, omdat daar het snelst gebouwd kan worden. Maar de spoed is onterecht, want nu is Nieuweroord weer brandveilig verklaard,’ aldus wijkvoorzitter Pim Holtz. Ook denkt hij dat de benodigde Monumentenvergunning kan worden afgewezen, omdat er eerder ook geen weg mocht worden aangelegd op deze locatie.

Noodzaak

De noodzaak van een AZC is niet aangetoond, vinden omwonenden en sommige partijen. Het COA sluit veel centra omdat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Om de gebouwen vol te krijgen, is het COA van plan om bijvoorbeeld kansloze Antilliaanse jongeren op te vangen. ‘Wie bepaalt straks welke mensen er in het AZC in Roomburg komen wonen?’ vroeg een inspreker zich af. ‘Het is vreemd om voor zes miljoen een nieuw AZC te bouwen als er zoveel locaties gesloten worden.’

Park

‘Het gaat er niet om wát er gebouwd wordt, maar dát er gebouwd wordt,’ verklaarden buurtbewoners. ‘Ons is een park beloofd en dat komt er niet. De Vitruviusstraat zou alleen bestemmingsverkeer hebben en wordt nu een drukke doorgangsroute naar het AZC.’

GroenLinks

Tijdens het debat in de commissie waren SLO, Leefbaar Leiden, D66 en CDA direct helder: hier geen AZC. ChristenUnie en SP schaarden zich juist achter de plannen van het college. De PvdA wil wel een nader onderzoek naar de noodzaak van een AZC, maar steunt toch de plannen voor de Besjeslaan. De verrassing van de avond kwam van GroenLinks. Marianne van de Beek verklaarde na veel omhaal dat ook GroenLinks vindt dat het onderzoek over moet. Daarmee haalde GroenLinks zich de woede van de overgebleven coalitiegenoten op de hals.

Hoe verder?

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. De raad is al akkoord gegaan met de plaatsing van een AZC op de Besjeslaan. De commissievergadering gisteravond was alleen bedoeld om advies te geven aan het college over de beantwoording van de bezwaren. Maar daarover heeft het college zelf het laatste woord. Wat het extra lastig maakt, is dat het college niet meer voltallig is en niet meer de meerderheid van de raad vertegenwoordigt. Daardoor kan het college niet zomaar vergaande beslissingen nemen.

Delen

32 reacties

  1. Paul van Meenen op

    Mijn inschatting als waarnemer gisteravond: dat nieuwe locatieonderzoek komt er, het AZC in Roomburg niet!

  2. Mijn inschatting: schreeuwende xenofobe huizenbezitters zijn machtiger dan bange asielzoekers.

  3. toedeledokie op

    ach ach marius is vast een pvda-adept:

    als je je vraagtekens zet bij of een overlastgevende voorzieningen (azc of gratis hero) wel “verrijkend” is voor je buurt, dan ben je gelijk een nimby of een xenofoob…………Dat is de titulatuur die de PvdA ook altijd gebruikt……………..

    En of je nu wel of geen huizenbezitter bent: rustig wonen willen we allemaal!

  4. Joost van Breukelen op

    Hoe kunnen SP en PvdA met hun (laten we eerlijk zijn) onduidelijk en nietszeggend gedraai in deze vergadering nou woedend zijn op GroenLinks?

    Het was juist bijzonder moedig van GroenLinks om -bij al dit gespeelde verbale geweld- karakter te tonen en een duidelijk en helder standpunt in te nemen.

    Sluit me verder aan bij de analyse van Paul van Meenen.

    Dat AZC komt daar niet. Gelukkig maar.

    Joost van Breukelen (Stadspartij Leiden Ontzet)

  5. Als er nu ook eens zoveel ophef gemaakt zou kunnen worden als het om bejaarden gaat. Die hebben er wel voor gezorgd dat de asielzoekers een goede opvang krijgen. Terwijl een groot aantal bejaarden nog ver onder het minimum moeten zien rond te komen en nog vaak verstoken blijven van de meest elementaire zaken. 

  6. Waarom hingen er gisteren zoveel vlaggen op het braakliggend terrein. Was er weer iets te vieren?

  7. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Hulde voor GroenLinks dat zij zich dit kennelijk realiseert.

  8. Joost van Breukelen (SLO) op

    Die vlaggen waren besteld door een wethouder om het landje te markeren waar het AZC zou moeten verrijzen. Dit ten behoeve van een werkbezoek van (duo-)raadsleden, gisteren. Echter, de ambtenaren hadden zich enigszins vergist: de grote masten stonden geheel op de verkeerde plek. Ze markeerden nu een deel van de plaats waar het woonwagenkamp komt. Grappig niet? Ik neem aan dat de 6 masten weer verwijderd zijn.

  9. Bah. Het gaan weer allemaal om geld. O jee, de huizenprijzen gaan naar beneden als er een AZC komt! Als iedereen niet zo overspannen zou reageren, dan was er niks aan de hand. Gewoon gezellig samen in een buurt wonen. Als iemand iets doet wat niet mag, dan hebben we daar de politie voor.

  10. wees en vluchteling op

    Een kind , Ik ben vluchtelinge , Als ik niet in nederland was gekommen was ik nu dood , Ik krijg eten en kleding van hele lieven mensen , Ik dank leiden en god dat ik hier mag leven , En als ik later groot ben zal ik alles doen om mijn schuld te betalen voor uw gastvrijheid.. Afz: doeba (kind zonder ouders en land)

  11. Beste Doeba, je hebt geen schuld. Je bent welkom. Dat je hier bent, is een aanwinst voor ons. Ik ben er trots op dat Leiden je nieuwe thuis is, en ik ben er trots op dat we in Leiden zo ruimdenkend zijn dat we je hier een nieuw thuis kunnen geven, ook al zijn er mensen die dat liever niet hebben, omdat ze denken dat Nederland vol is. Nederland is inderdaad te vol. Te vol met xenofoben, fundamentalisten, kommaneukers en mensen die alleen hun eigen belang dienen. 🙂

  12. Daar gaan we weer. Het heeft voor de meeste mensen echt niet te maken met huizenprijzen, maar met bedrog door de gemeente. Je wilt gaan wonen op een plek waarvan je voorgespiegeld is dat er een mooi archeologisch park komt, en dan blijkt het ineens een asielzoekerscentrum te worden. Dat kun je toch wel een leugen noemen. Want waar is dan dat park waar je je kinderen wou laten spelen?

    De extreemste gevallen gebruiken misschien de huizenprijs als argument, maar dat is zeker niet zo voor mensen die verderop in de wijk wonen. Zij willen gewoon dat de wijk wordt zoals die in de brochures staat.

    Zelf zou ik zeker ook mijn huis hebben gekocht als er een azc in de buurt stond dat gewoon in de wijk hoorde. Maar dit is nu ineens met gelieg en gedraai in de plaats van iets moois gekomen. Of dat nou een azc, een middelbare school, een vuilstortplaats of een fietscrossbaan is, dat maakt niet uit: er hoort daar gewoon een park, punt uit.

  13. het is duidelijk: Leiden stad van vluchtelingen is failliet. en we moeten ook onze wapenspreuk vervangen. ‘Haec libertatis ergo’ slaat nu natuurlijk ook nergens meer op. van gastvrijheid en tolerantie is de afgelopen tijd weinig te merken geweest. ik schaam me ervoor Leidenaar te zijn. 

  14. Tuurlijk Hans. En daarom zijn bewoners ongerust over hun veiligheid en de waarde van hun huis.

  15. @Doeba, jij bent welkom
    @Klaas, jij bent NIET welkom. Jij weet het weer zo te draaien alsof het gaat om asielzoekers. Daar gaat het helemaal niet om. Nogmaals voor Klaas: De gemeente belooft een park. Als alle huizen verkocht zijn, zegt ze ineens dat er geen geld is voor het park. Dan nog geen twee weken later, meldt de gemeente dat er een AZC moet komen. Dit heeft niets met asielzoekers te maken, dit heeft alles te maken met een leugenachtige gemeente. De gemeente leiden die projectleider is van de wijk roomburg en die heel lang verzuimd heeft te zeggen dat er wellicht iets aders komt ipv het park. De gemeente die vind dat er op archeologische grond niet eens gelopen mag worden, maar als er een AZC moet komen ‘wij als gemeente leiden dat wel effe regelen’ en de instanties die daar echt overgaan proberen te overbluffen. De gemeente leiden maakt fout op fout en verteld leugen na leugen. En dat is nu precies de reden dat ‘de chaos rond AZC compleet is’. Die chaos is echt niet compleet omdat een paar bewoners ‘bang’ zouden zijn voor asielzoekers

  16. Hans, ik vind het een prima geformuleerde reactie. Je legt echter niet uit waarom het een probleem is dat er een AZC zou kunnen komen. En mijn reactie ging daarover. Kortom, je riposte mist zijn doel een beetje. Verder begrijp ik (ik wil niet belerend overkomen hoor) best dat de onduidelijkheid over de procedures en de besluitvorming nogal chaotisch overkomt, maar dat zegt natuurlijk niks over het principe van ‘Leiden, Stad van Vluchtelingen’, zoals een eerdere berichter al berichtte. Verder vind ik je hoofdlettergebruik om me duidelijk te maken dat ik niet welkom ben een voorbeeld van het ‘argumentum ad hominem’ (http://nl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem) en dus negeer ik deze opmerking maar.

  17. @Doeba: oftewel Herman, waarom moet jij reageren alsof je een kind bent? Lachen zeker achter je computertje. Heb jij niks anders te doen of jouw leeftijd (± 55 jaar). Bah, engerd.

  18. Asielzoekers niet gewenst of wel gewenst maar dan niet in de eigen wijk. Daar komt het dus op neer.

  19. gewoon allemaal racisten
    burgers moeten minder te zeggen kunnen hebben over dingen zoals dit
    je mag blij zijn dat je een mooi huis hebt

  20. De discussie gaat nu precies de verkeerde kant op. Er wordt niet meer gepraat over het bedotten van Leidenaren die een huis hebben gekocht en pal daarna met de plannen van de gemeente werden geconfronteerd. Want het is een marktwet dat dergelijke huizen zomaar € 20 – 30.000 minder waard worden wanneer het uitzicht wordt belemmerd. En dan maakt het niet uit of het een AZC is of een ROC of wat dan ook. Eigenlijk zegt de gemeente tegen die bedotte burger: “als u nu even lekker € 30.000 armer wordt, dan is ons probleem opgelost”. Want wanneer zo’n huis onverhoopt eerder verkocht moet worden heeft-ie wel een forse strop en dan geeft de gemeente echt niet thuis.

    Dus hou svp op met xenofobe-argumenten en kom terug tot de kern, nl. het gedrag van de gemeente. Zeker als u zou weten dat er al aardig gevorderde plannen zijn om de locatie van het huidige AZC aan de Rijnsburgerweg te gaan bebouwen (met, dure, koopwoningen!). Want bij mijn weten is dat de hoofdreden waarom het AZC verplaatst moet worden.

    Kortom, als de gemeente plannen heeft dan moeten die tijdig bekend worden gemaakt; degenen die dan een huis kopen weten waar ze aan beginnen. En een mogelijke xenofoob blijft dan vanzelf weg.

    En wanneer je dan ook nog eens vlaggen neerzet, in het zicht van die burgers, om een omstreden locatie te markeren getuigt dat van weinig goede smaak.

    (Tussen haakjes, ik ben geen Roomburgbewoner)

  21. voor zieken leidenaar op

    Leidenaar maak je e-mail en adres eens bekent  geen engert maar Grieziel.

  22. jeetje gaan we nu met elkaar op de vuist ofzo? wat verbaast me dat toch steeds weer dat hier zo van die agressieve mensen zitten, aard van het beestje? of groot doenerij!

  23. @dotje, Helemaal mee eens.
    De Roomburgers hoeven niet bang te zijn voor asielzoekers, maar voor deze figuren. Ze zullen maar bij je in de wijk wonen!

  24. Welke figuren bedoel je precies, Hans? De mensen die zich verzoenend opstellen of die anderen? Graag bericht.

  25. Laten we de discussie i.d.d. weer voeren met als onderwerp de komst van een AZC op de plek waar een mooi park zou komen. Mensen die dus rond de drie ton of meer hebben betaald voor een huis op een locatie met bepaalde voorzieningen daaromheen en vervolgens worden voorgelogen door de gemeente Leiden (lees coalitiepartijen). De gemeente had gewoon vooraf aan moeten geven wat de plannen waren want dat is waar de schoen wringt! Alles zou uiteindelijk toch wel zijn verkocht (al dan niet aan de “linkse Leidenaar”) en dan had nu geen een koper kunnen klagen. De gemeente Leiden is debet aan alle ellende. De discussie over hoe rechts of links je bent en hoe aardig je allochtonen en asielzoekers vindt of juist niet hoort hier niet thuis. Dit zijn in deze discussie slechts meningen van mensen die leven in een democratie met vrijheid van meningsuiting. Meningen die overigens wel heel bepalend kunnen zijn over hoe vervelend je de komst van een AZC vindt. De een is tegen de komst van buitenlanders en de andere tegen bebouwing in het algemeen…zo is het nu eenmaal. Dus terug naar de ”wortel” van het probleem en alle overige rechts/links discussies in de prullenbak!                                     

  26. Harry Schoch op

    Joost van Breukelen, weet je dan een goede plek voor de asielzoekers?

    Klaas en Marius, als ik mensen als jullie zie reageren krijg ik nog hoop, dat deze maatschappij nog is te redden…..

    Leiden, “Stad van vluchtelingen”, had van begin af aan moeten inzetten op verbetering van het gebouw aan de Rijnsburgerweg. Ik vind het ook wel veelzeggend, dat de asielzoekers daar weg moeten voor dure appartementen…..

    Je zou maar vluchteling wezen…..

     

  27. Joost van Breukelen (SLO) op

    @ Harry Schoch

    De Raad heeft de wethouder nu gevraagd een serieus onderzoek te doen op 34 mogelijke locaties, waaronder de locatie ‘Valkenburg’ die door het COA al positief beoordeeld werd. Het onderzoek wachten we rustig af. Er is namelijk geen enkele haast bij nodig, ondanks dat dat in een eerder stadium wel werd gesuggereerd door het voormalig College. En alleen al daarom vind ik dat de Raad recht heeft op een overzicht van mogelijkheden zonder de nodige tijdsdruk-argumenten, want die werden een beetje de gewoonte bij te nemen beslissingen.

  28. (S)linkse sier.

     

    Ons lekkere Linkse College is druk bezig haar krediet bij de Leidse bevolking te verspelen. Voortdurend komt ze met plannen die weerzin wekken, zoals de stad onbereikbaar maken en de wateroverlast op zijn beloop laten.

    Met haar nieuwste wapenfeit op dit gebied is het zelfs gelukt om een hele stadswijk tegen zich in het harnas te jagen. Na eerst de bewoners van Roomburg verteld te hebben dat er geen geld is voor een park, al dertig jaar een vraagteken, willen ze deze wijk nu trakteren op een asielzoekeropvang.

    Het is niet alleen een onmogelijke plek; te weinig ruimte en moeilijk te ontsluiten, maar het is vooral de gevolgde slinkse procedure waarmee men dit plan probeert door te drukken die kwaad bloed heeft gezet bij de bewoners en Roomburg in rep en roer.

     

    Al langer is bekend dat het huidige centrum voor asielzoekers niet brandveilig genoeg is en ook maar tijdelijk beschikbaar (namelijk tot 2009).

    Het voldoet weliswaar aan de brandweervoorschriften maar die werken bij asielzoekers niet; die zijn kennelijk brandbaarder.

    In plaats van deze kwestie op de agenda van de Gemeenteraad te plaatsen en deze in alle openheid te bespreken, probeert ons Bestuur deze kwestie binnenskamers op te lossen met behulp van een speciale bevoegdheid van B en W.

    Op deze wijze wordt niet alleen de Gemeenteraad buiten spel gezet maar ook treedt ons bestuur zo haar eigen zogenaamde ‘open bestuursstijl’ met voeten.

    De genoemde bevoegdheid geeft B en W de mogelijkheid om zelfstandig bestemmingsplannen tijdelijk te wijzigen. Op zich is die bevoegdheid nuttig omdat daarmee eindeloze bezwaarprocedures kunnen worden voorkomen en zou het ook moeten gelden bij normale wijzigingen van een bestemmingsplan, maar dan wel als sluitstuk van een normaal gevoerde openbare democratische procedure.

     

    Het is dan ook geen wonder dat door dit gebrek aan openheid de indruk wordt gewekt dat ons bestuur iets wil verbergen en dat zij deze kwestie bewust uit de openbaarheid heeft gehouden totdat alle huizen in Roomburg waren verkocht. Of ze echt zó dom zijn of dat er sprake is van machtsmisbruik, zullen we wel nooit te weten komen. Het wordt dan ook tijd dat collegevergaderingen openbaar worden, in ieder geval voor raadsleden. Nu moeten we om dit te weten te komen ze maar aanklagen voor machtsmisbruik. Dat is eervoller dan oproepen hun netten maar in te gooien.

     

    Wat kennelijk ook nog niet is doorgedrongen tot ons bestuur is dat er in Nederland een ander Asielbeleid wordt gevoerd en dat daardoor het ene na het andere asielzoekercentrum wordt gesloten. Het is zelfs zó erg dat het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) met deze Centra loopt te leuren en ze zelfs beschikbaar stelt aan Poolse arbeiders. Ruimte genoeg dus voor asielzoekers zou je zeggen.

    Toch blijft ons bestuur streven naar een asielopvang, we zijn immers een Stad van Vluchtelingen. Met dit streven bewijst ons bestuur de belastingbetaler een slechte dienst.

    Het is dan ook al de zoveelste keer dat er een andere plek wordt gezocht voor een ‘tijdelijke’ opvang.

    Wat het allemaal gekost heeft mag Joost weten. Dit nieuwe plan kost in ieder geval minstens 6 miljoen. Maar de kosten zijn niet voor de Gemeente, die verdient er zelfs aan en kan zo mooie linkse sier maken op ons aller kosten.

     

    Het spreekt vanzelf dat een definitief en permanent opvangcentrum veel kosten bespaart en het is dan ook onbegrijpelijk dat de Minister deze geldverspilling en werkverschaffing voor ‘hoogopgeleiden’ geen halt toe roept.

    Kennelijk is in Leiden geen plek voor een permanent centrum, overigens geen wonder, we zijn volgens de wethouder de dichtstbevolkte stad van Nederland en hebben jaarlijks ook nog de druk van de Universiteit te verwerken op de beschikbare woonruimte.

    Het wordt dan ook tijd dat we ophouden met dat gesol met vluchtelingen want Leiden heeft een heel ander probleem; dat van de Vluchtende Leidenaar.

     

    Jan Boer,

    Stadspartij Leiden Ontzet

  29. Ik vond in die fijne nieuwe Bosatlas van Nederland een kaart met daarop de spreiding van asielzoekerscentra. In de wijde omgeving van Leiden is er helemaal nergens een te vinden. Waarom zou Leiden dan, als een van de allerdichtst bevolkte gemeenten van Nederland, daar ruimte voor moeten maken ten koste van een stuk grond dat al een compleet tegenovergestelde bestemming had?

    De opvang van asielzoekers is helemaal geen gemeentelijke taak; dat zou het zijn als elke gemeente zo’n centrum hoorde te hebben. De kaart laat overduidelijk zien dat het minstens een regionale en eigenlijk een nationale aangelegenheid hoort te zijn. De gemeente moet dat eens erkennen.

  30. Harry Schoch op

    Nou Joost, ik ben benieuwd. En wat die tijdsdruk betreft, toen ik nog in de gemeentepolitiek zat (deed ik 12 jaar) was ik altijd tegen die zogeheten Tijdsdrukargumenten bij (grote en dure) projecten…..

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline