SP: Provincie overschat populariteit RijnGouweLijn

2

SP-Statenlid Erik Maassen vindt dat Gedeputeerde Staten de populariteit van de RijnGouweLijn overschat. In beantwoording van vragen van de SP-fractie schrijft Gedeputeerde Staten (GS) dat inwoners van Leiden en Alphen aan den Rijn meer behoefte hebben aan de RijnGouweLijn dan aan een betere spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht. Maassen: “Ik vraag me af hoe GS aan die mening komen, want hier is echter nooit goed onderzoek naar gedaan.”

Zelfs het referendum in Leiden, waar de RijnGouweLijn massaal werd weggestemd, heeft Gedeputeerde Staten er niet van kunnen overtuigen dat de RijnGouweLijn een project is waar maar weinig mensen op zitten te wachten. Vorige week heeft GS besloten om Leiden te dwingen de RijnGouweLijn door de binnenstad aan te leggen. De aanleg van de lijn maakt het volgens eerdere berichten van de NS onmogelijk om een betere treinverbinding tussen Leiden en Utrecht te realiseren. “Beide steden staan in de top 5 van drukste treinknooppunten van Nederland, en aan een betere verbinding tussen beide steden is veel behoefte, ook in gemeenten waar de RijnGouweLijn niet langs komt,” aldus Maassen.

Hij vervolgt: “Doordat de provincie de RijnGouweLijn probeert door te drukken dreigt er een jarenlang juridisch steekspel tussen Leiden en de provincie waardoor een verbetering van het openbaar vervoer, waaronder een Intercityverbinding naar Utrecht, nog vele jaren langer op zich laat wachten. Daarmee wordt een groter deel van de regio de dupe, dan alleen het deel waar de RijnGouweLijn langs zou komen.”

Vrijdag 28 september bespreken Provinciale Staten het voorstel van GS om de RijnGouweLijn ondanks het referendum door de binnenstad van Leiden aan te leggen.

Delen

2 reacties

  1. Provinciale Staten bespreekt het niet op 28 september, maar de statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie. Het onderwerp komt daarna aan de orde in de statenvergadering van 17 oktober.

  2. Alsjeblieft geen Rijn Gouwelijn door de binnenstad! Geef ons een goeie verbinding naar Utrecht! (en alles wat op die lijn ligt)

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline