‘Ooit wel rails op Hooigracht’

1

Er mogen wel rails op de Hooigracht komen, maar nu nog niet. En de RijnGouweLijn komt in ieder geval niet over de Breestraat. Dat blijft na een interpellatiedebat dinsdagavond over de RijnGouwelijn het standpunt van de Leidse gemeenteraad. D66 en VVD hadden dit debat aangevraagd, nu Gedeputeerde Staten hebben aangekondigd gebruik te maken van hun doorzettingsmacht.

Leiden wil wel een tram, maar pas als er een rondweg is aangelegd en er via een systeem met busbanen is bewezen dat genoeg reizigers gebruikmaken van de verbinding van Gouda naar de kust. De tram zou dan ook een ander tracé krijgen dan de provincie nu wil, namelijk niet via de Breestraat maar over de Hooigracht.

De politici Van Meenen (D66) en Flippo (CDA) wilden gisteren van iedere fractie weten of het Gemeentelijk Verkeer- en VervoersPlan (GVVP) ruimte laat voor rails op de Hooigracht. De oppositiepartijen zijn van mening dat rails op de Hooigracht/ Langegracht zijn uitgesloten. De coalitiepartijen (PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie) bleven echter achter het GVVP staan. Hiermee is een snelle oplossing voor het conflict met de provincie niet dichterbij gekomen. De SP stelde zelfs onomwonden dat het bussysteem bedoeld is om de RijnGouwelijn op een slimme manier tegen te houden.

De ChristenUnie stelde voor een mediator in te huren. Die zou de discussie moeten terugbrengen naar de inhoud. „De RijnGouwelijn is een doel op zich geworden in plaats van een middel.” Ook wethouder Steegh vindt dat de provincie niet moet focussen op de techniek, maar op het probleem. Hij zal vrijdag namens Leiden gaan inspreken bij de commissievergadering van de provincie. ‘Er wordt breed gebruik gemaakt van het aanbod van Leiden om aan de verschillende fracties in de Provincie uit te leggen wat het Leidse plan inhoudt.’

D66 wilde weten waarom Leiden de eerste Bestuursovereenkomst nog steeds niet heeft opgezegd. Wethouder Steegh herhaalde dat dit niet gebeurt omdat Leiden geen juridisering wenst. ‘We zeggen de overeenkomst pas op als een oplossing via de minnelijke weg onmogelijk is, doordat de Provincie naar de rechter gaat.’

Delen

1 reactie

  1. Op de Hooigracht heeft natuurlijk nooit rails gelegen, ok, pannen om dat wel te gaan doen, maar ………..  ergens in m’n achterhoofd blijkt ook dat de Gemeente voornemens is om dergelijke voormalige waterwegen en grachten weer open te trekken, dan wordt het wel erg smal voor een tram, maar op de Breestraat heeft jaren – ’t begon met een paardentram later de stoom tram en toen de tram zoals vele Leidenaars zich nog weten te herinneren met dubbel spoor en zal het dan nu te smal zijn voor enkelspoor ??? - Vergeet niet dat die RG.lijn net zoals in Berlin met aangepaste snelheid door de Breestraat zal gaan rijden schoner en veiliger dan een bus. Is dit nu echt van een ieder dwarsdoenerij en wil men uitsluitend protesteren, dat vraag ik me wel eens af, want al die z.g. bussen met roetfilters worden ook niet gelijktijdig vervangen na een aanrijding zo dat er echt wel eens een bus door slipt welke het z.g. toegestane percentage ruim te boven gaat. Laat geen zand in je ogen strooien kijk eens verder dan je motorkappie lang is en vooral in de toekomst want alle beetje steden hebben een tram net in de stad en Leiden,  nee  maar ook de klok weer terug draaien dat er weer bussen over de Markten route rijden zoals voorheen  daar willen we/ze ook niet meer aan,

                                                                       Ik wens een ieder een schone toekomst in Leiden,

     

                                                                            Brutus [die ooit op een bus door Leiden croste.]   

      

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline