Ook GroenLinks ongelukkig met doordrukken RGL

1

De fractie van GroenLinks is tegen het voornemen van gedeputeerde staten om de aanleg van de RijnGouweLijn door de Breestraat af te dwingen. Volgens fractievoorzitter Jos Posthuma is er een compromis mogelijk waar alle partijen baat bij hebben. “Het voornemen van GS van Zuid Holland om een aanwijzing te geven aan de gemeente Leiden leidt slechts tot een uitzichtloos juridisch gevecht met alleen maar verliezers,” aldus Posthuma die het betreurt dat het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) van de gemeente Leiden niet door GS als een goed alternatief wordt gezien.

GroenLinks was altijd voor de aanleg van de RGL door de Breestraat, maar toen in het referendum bleek dat het traject door de Breestraat niet kan rekenen op voldoende draagvlak onder de Leidse bevolking ging GroenLinks overstag. De partij ziet in een verbinding via de Hooigracht en de Langegracht nu een goed alternatief. Posthuma: “GroenLinks vat het ‘Nee’ tegen het tracé door de Breestraat niet op als een ‘Nee’ van de Leidse bevolking tegen de komst van een tram.”

“Het GVVP kan rekenen op draagvlak van velen in de stad en ook van de tegenstanders van de komst van de RGL door de Breestraat. Het laat de mogelijkheid open om de vrije busbanen, die de kern vormen van het hoogwaardige openbaar vervoer, ‘bij gebleken succes’ te vertrammen. Bovendien is uitgerekend dat het aanzienlijk goedkoper kan zijn en tot een samenhangend netwerk van openbaar vervoer leidt en niet enkel de aanleg van een losse tramlijn”.

Delen

1 reactie

  1. Dus GL staat achter het GVVP, waarin staat dat er eerst vrije busbanen komen naar Leiderdorp en de kust, dan een ringweg oost, en pas daarna een vrije busbaan over hooigracht/langegracht, en pas daarna, als de bussen uitpuilen, evetueel een tram? Want de provincie stuurt nu aan op meteen een sneltram, ofwel door de Bree, ofwel hooigracht/langegracht.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline