SP: "Doordrukken RGL vorm van machtsmisbruik"

5

De SP-fractie in provinciale staten heeft geen goed woord over voor het besluit van het provinciebestuur om de RijnGouweLijn door de binnenstad van Leiden aan te leggen. Volgens SP-statenlid Harre van der Nat is het doordrukken van de RijnGouweLijn, tegen de wil van de Leidse bevolking in, een ernstige vorm van machtsmisbruik. In maart sprak bijna 70% van de Leidse bevolking zich uit tegen de RijnGouweLijn door de binnenstad. Daarop heeft het gemeentebestuur van Leiden de uitslag overgenomen en een alternatief plan gemaakt dat uit gaat van vrij liggende busbanen met snelbussen die acht keer per uur rijden. Onderzoeksbureau Movares heeft die plannen bekeken en ze blijken in aanleg en exploitatie miljoenen goedkoper.

De SP vindt het opvallend dat de provincie vlak voor het Leidse referendum zelf met een terugvaloptie kwam in het geval de Leidse bevolking de RGL door de binnenstad af zou wijzen. “De terugvaloptie hield onder andere in dat vanaf Leiden een vrije busbaan zou komen. Het huidige alternatieve plan van Leiden is zelfs een grotere verbetering, maar lijkt sterk op de terugvaloptie van de provincie. Het provinciebestuur weet dat ook maar ze nemen nu dus een compleet ander standpunt in,” aldus SP-er van der Nat.

Het openbaar vervoer in de Leidse regio zal door het handelen van het provinciebestuur de komende jaren niet de noodzakelijke verbeteringen krijgen die nodig zijn. Vrij liggende busbanen naar onder andere Leiderdorp zijn verder weg dan ooit en een intercityverbinding met Utrecht is definitief onmogelijk. De SP vindt het onbegrijpelijk dat de provincie zich blind blijft staren op de RijnGouweLijn.

Van der Nat: “De RijnGouweLijn is een doel op zichzelf geworden en de aanleg gaat ten kostte van het overige regionale openbaar vervoer. De enige zogenaamde uitweg die er nog is, is dat Leiden met weer een ander plan komt, maar van de provincie moet daar altijd een RGL inzitten door de binnenstad. Zo niet, dan drukt het provinciebestuur de RGL erdoor. Dat riekt naar chantage.”

Ook de Leidse SP trekt fel van leer tegen het besluit van het provinciebestuur. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Als Gedeputeerde Staten ons referendum niet wil respecteren, zou dat diep triest zijn. Wat betekent ‘volksvertegenwoordiger zijn’ dan nog voor die mensen? Ze willen alleen maar koste wat het kost hun eigen plannetjes doordrukken.”

Volgens Van der Kraats kiest Gedeputeerde Staten willens en wetens voor de ondemocratische en duurdere oplossing: “Met de RijnGouweLijn door de Leidse binnenstad, wordt bovendien ook een intercity naar Utrecht voorgoed onmogelijk gemaakt. Het plan met vrije busbanen dat de gemeente Leiden heeft ontwikkeld is goedkoper en sluit naadloos aan bij het vervoersplan van de regio. De NS heeft aangegeven dat het Leidse plan goed past bij een toekomstige intercity naar Utrecht”.

Delen

5 reacties

 1. Volgens mij is een lichte terreur actie gewenst tegen deze mannier van machtsmisbruik,want praten en afspraken maken werken niet .DUS T.A.!!

 2. Hanna Noordewind op

  De provincie (of sommige media) blijft maar zeggen dat de Leidse bevolking tegen de komst van de RGL was/is. Het overgrote deel had echter bezwaar tegen het tracé door on ze kostbare binnenstad, niet tegen de RGL over een minder vernielend tracé. Dat raakt echter steeds (verder) uit beeld. Als het huidige gemeentebestuur inmiddels een beter plan heeft: ook best. Maar dan nog: waarom wordt nu het Haagweg-terrein volgebouwd in plaats van “uitgebuit” voor parkeren (diepte&hoogte) + milieuvriendelijk “light” pendelvervoer ? Dom!

   

 3. <quote>”In maart sprak bijna 70% van de Leidse bevolking zich uit tegen de RijnGouweLijn door de binnenstad.”

  Mooi staaltje van verdraaien van statistiek 🙂

  Iets meer dan de helft (54,6%) van de Leidenaren kwam destijds opdagen voor het referendum. Daarvan stemde ongeveer tweederde (68,9%) tegen.

  Dit betekent dus:

  37,6% van de Leidse bevolking heeft zich tegen de komst uitgesproken.

  17% van de Leidse bevolking heeft zich vóór de komst uitgesproken.

  45,4% kwam niet opdagen en interesseert het dus geen bal of die lijn er komt of niet.

   

 4. Einstein begreep weinig van statistiek en wees daarom de quantummechanica af. einstein begrijpt de democratie niet en wijst daarom het democratisch proces af.

 5. <quote van Niels Bohr>”Einstein begreep weinig van statistiek en wees daarom de quantummechanica af. einstein begrijpt de democratie niet en wijst daarom het democratisch proces af.”</quote van Niels Bohr>

  Als je inhoudelijk niet op mijn verhaal ingaat kun je maar beter je mond houden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline