Referendum bestemming Oostvlietpolder?

3

De internetdiscussie over de bestemming van de Oostvlietpolder is alweer toe aan de vijfde en voorlopig laatste stelling. Deze stelling luidt: ‘Leidens allerlaatste agrarische polder is van ons allemaal dus is het de hoogste tijd voor een referendum over de Oostvlietpolder.’ De internetdiscussie is een initiatief van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder en is te volgen op www.vriendenoostvlietpolder.nl. Wie zijn of haar mening wil geven kan deze achterlaten in het gastenboek.

Delen

3 reacties

 1. Paul van Meenen op

  In mei 2006 heeft D66 al per motie de raad gevraagd een referendum over de toekomst van de Oostvlietpolder te houden. SP en PvdA gaven er de voorkeur hun broze compromis te koesteren waarin zij het van de Raad van State af laten hangen wat er met de polder gaat gebeuren. Ook de Christenunie en Groenlinks durfden geen afstand van het collegeprogramma te nemen: de RvS rules!

  Het eindeloze proces dat van dit gebrek aan bestuurskracht het gevolg is leidt tot het vertrek van bedrijven/ondernemers die zich deze onzekere toekomst niet meer kunnen veroorloven. Elk jaar dat het besluit uitblijft (ongeacht de uitkomst) kost de gemeente heel veel geld dat de Leidenaren met elkaar mogen opbrengen. Daarnaast heeft de impasse tot gevolg dat er in het geheel niet over alternatieven wordt nagedacht; daarmee wordt een nieuw groot risico voor de stad gecreeerd, economische stilstand.

  “Agree to disagree” is het adagium dat de collegepartijen hierbij hanteren; my foot, besturen moeten jullie, en nou heel gauw!

  Overigens heeft het mij altijd zeer verbaasd dat de Vrienden van de Oostvlietpolder ook nooit naar het referendum-instrument hebben gegrepen; ik heb ze daartoe meerdere malen uitgenodigd maar men verkoos tot nu toe de juridische weg. Onbegrijpelijk als je zoveel steun onder de burgers hebt.

 2. Vereniging Vrienden Oostvlietpolder op

  Beste Paul,

  De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) heeft de afgelopen jaren op ontelbare manieren aandacht voor Leidens allerlaatste agrarische polder gevraagd. Ook inhoudelijk (nut en noodzaak, tekortkomingen bestemmingsplan, etc.) hebben we tijdens de talloze inspraakrondes bestuurders en politici de afgelopen jaren benaderd. 6.413 handtekeningen voor het behoud zijn er ingediend en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stemden 70% van de raadplegers op Stemwijzer.nl voor een groene Oostvlietpolder.

  Het is voor de VVO allang duidelijk dat het maatschappelijk draagvlak voor de plannen met de Oostvlietpolder ontbreekt. Alleen, een meerderheid van bestuurders en politici storen zich daar tot nu toe niet aan en weigeren categorisch om hun standpunt te heroverwegen, een alternatief te zoeken of nemen onze argumenten überhaupt niet serieus.

  Het referendum-instrument werkt ons inziens alleen als de Leidse politiek echt geïnteresseerd is naar de mening van haar burgers en daar dan ook naar gaat handelen. Wij betwijfelen dit echter ten zeerste en gaan er vooralsnog vanuit dat gemeente en provincie koste wat kost de eigen plannen willen doorzetten. De afgelopen acht jaar Oostvlietpolder zijn daar het overduidelijke bewijs van.

  Dat is ook de verklaring waarom de VVO ondanks massale steun de afgelopen jaren de juridische weg heeft moeten bewandelen.

  Maar misschien biedt de open bestuursstijl toch nog mogelijkheden….. Misschien neemt dit college de mening van haar burgers over de Oostvlietpolder toch wel serieus en heeft men alsnog de behoefte een en ander via een referendum te peilen. Het zal ons benieuwen…..

 3. Harry Schoch op

  Inderdaad…..!! Ik sluit mij uiteraard geheel aan bij de vorigen en vind het, zoals ik al eerder zei, erg triest dat de meerderheid van de Leidse politiek nog steeds niet de moed heeft getoond, ruiterlijk hun fouten ten opzichte van deze laatste groene polder toe te geven!

  Het kan nog steeds goed komen, dat wel…..!

  Idealist (ondanks alles nog steeds) Hsrry Schoch.

   

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline