Gezellige drukte rond opening Mary Beystraat

11

Heel Leiden was vanavond uitgenodigd bij de officiële opening van de Mary Beystraat in het nieuwe Leidse wijkje Vlietpoort. Enkele honderden kwamen er opdagen en zongen uit al dan niet volle borst mee met het koor Leedvermaak dat een aantal bekende liedjes van ‘De Zangeres’ ten gehore bracht. Aansluitend onthulde Alexander Pechtold (oud-wethouder, oud-minister en huidig fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer) het straatnaambordje, zodat niemand nu meer om de Straat Zonder Naam heen kan.

Johnny Hoes
Pechtold zou bij de opening eigenlijk terzijde worden gestaan door de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam, Johnny Hoes. Deze moest verstek laten gaan wegens een operatie, maar had beloofd om een artiest van formaat in zijn plaats te sturen. Willem Bey, neef van ‘Tante Rie’ had op bijvoorbeeld Marianne Weber gehoopt, maar er kwam geen ster opdagen. “De man is inmiddels 90, hij is het waarschijnlijk vergeten,” aldus een enigszins teleurgestelde Willem Bey later tijdens de after-party in de bomvolle kantine van voetbalvereniging GHC.

Grote afwezigen
Wie ook schitterden door afwezigheid waren de Leidse volksvertegenwooordigers en het voltallige College van Burgemeester & Wethouders. Een eerder college, onder leiding van burgemeester Goekoop, deed de Zangeres veel meer eer aan en benoemde haar zelfs tot ereburger van de stad. Dat was in 1988 toen ze nog een laatse keer optrad in de Leidse Schouwburg. Oud-burgemeester Goekoop en Alexander Pechtold vertegenwoordigden Leiden bij de begrafenis van Mary Bey in 1998. Goekoop noemde haar bij die gelegenheid de Maria Callas van het Levenslied.

After Party
Na het officiële gedeelte werd er nog de hele avond feest gevierd bij de Groene Hart Combinatie (GHC). Op het podium verscheen daar de ene na de andere Leidse artiest, waaronder Leidse Kees, Danny Plezier, Wesley Klein en Wies Cavé. Willem Bey presenteerde de avond en zong zelf ook nog een nummer van zijn tante. Het liedje ‘het steegje’ had hij voorzien van een nieuwe tekst die verwijst naar ‘het straatje’ waar de naam van zijn tante nu voor altijd is vereeuwigd.

ZZN FM
Als speciaal eerbetoon aan de grootste muzikale dochter die Leiden voort heeft gebracht, zond Sleutelstad FM tijdens de opening een uur lang muziek van de Zangeres Zonder Naam uit.

Alles over de Zangeres Zonder Naam op www.zangereszondernaam.nl en over haar broer Jerry op www.jerrybey.nl.

Delen

11 reacties

 1. emel lagas op

  Hallo Chris (en andere medewerkers van sleutelstad fm)

  Mijn complimenten voor je verslag en de fotoreportage echt top!

  Vindt t echt heel mooi dat je er zo uitgebreid aandacht aan hebt besteed ook op de radio natuurlijk (de zangeres is/was namelijk de tante van mijn moeder!!!! ben als kleine uk menig maal bij haar thuis geweest)

  Jij had het ook prima naar je zin he op de afterparty haha… Wie niet zou je bijna denken…

  Nou wie weet komen we elkaar nog eens op een of ander feestje tegen.

  Hartelijke groetjes van Emel

 2. anneke beij op

  hallo leidenaars ik ben zelf ook een nichtje van mary beij en woon al 35jaar in frankrijk mijn vader willem was de broer van mary en vind het fijn dat ik zo toch nieuws uit leiden heb,jammer dat mijn tante rie niet meer gewaardeerdwas maar ja ik blijf toch trots op mijn tante rie en heb fijne herringen als ik met mijn ouders in maastricht ging logeren allemaal de groetjes van een leidse glibber anneke beij bluhm

   

 3. anneke beij op

  ik ben een nichtje van tante rie zoals wij haar noemden mijn vader was haar broer willem ik ging met mijn ouders bij hun logeren en tante rie willde mij zelfs adopteren omdat zijzelf geen kinderen kon krijgen groetjes van de leidse anneke

 4. anneke beij op

  ik ben een nichtje van tante rie zoals wij haar noemden mijn vader was haar broer willem ik ging met mijn ouders bij hun logeren en tante rie willde mij zelfs adopteren omdat zijzelf geen kinderen kon krijgen groetjes van de leidse anneke

 5. Hee Emel, leuk zo weer eens wat van jouw te horen, gefeliciteerd allemaal met de vernoemde  straat.

  Van jullie lieve tante.

  Ook ik denk nog wel eens terug, aan de spontane warme ontmoeting bij je moeder thuis,met de zangeres en daarna het interview op Happy hawai wat ze speciaal voor ons gaf

  Of toen ik nog een kleine jongen was en een handtekening van haar vroeg in de Groenoordhallen, ik denk zo’n 35 jaar geleden, waarop ze zei toen ik zei voor mijn moeder, toch ook wel een beetje voor jezelf.

  veel groeten

   Sjaco

  http://www.bloggen.be/familieaalbersberg

 6. Jammer dat ik er niet bij kon zijn door andere verplichtingen, maar Willem ik vind het klasse van kje dat je dit georganiseerd hebt.

  En Sleutelstad klasse om er zoveel aandacht aan te besteden.

 7. Hallo sleutelstad,

  jullie schrijven over de afterparty dat er verschillende artiesten hebben opgetreden.

  maar jullie zijn nog iemand vergeten.

  Willem Bey heeft namelijk “de vondeling” met zijn zus Maria Bey gezongen.

  Dit nummer heeft Mary Bey samen met haar broer Jerry Bey gezongen.

  aad

   

 8. anneke beij op

  hallo sleutelstad ik heb v l zaterdag ook een reactie gemeld over mijn tante mary maar jammer genoeg is het niet geplubiseerd ik ben het nichtje anneke de dochter van willem haar broeren woon al 35 jaar in frankrijk en vindt het heerlijk om zo toch nog nieuws uit mijn geboortestad te hebben de hele familie van de beijen de groetjes hopende dat deze e mail door iedereen gelezen mag worden groetjes uit frankrijk van anneke beij bluhm

 9. wij vonden die feestavond bij ghc heel erg leuk, en wat ik ook erg leuk vond is dat ik weer mijn zogezegde beste vrienden tegen kwam na ander half jaar, jaaaaaaaaa, dat doet een mens wel wat , het leven is maar kort en geniet er allemaal  maar van , de groeten van jan en jeanet 

 10. Hallo ,

  Via deze weg ben ik op zoek naar mn familie.

  Ik weet dat mn opa en oma vroeger op de lage rijndijk hebben gewoond ,en ik een oom moet hebben  die sjhon beij heet.

  ik weet verder niks van mn familie en zou graag met iedereen in contact komen.

  ben nu zelf 32 jaar en heb 3 mooie kids.

  ik hoop dat ik ooit mn opa en oma nog eens te zien mag krijgen, mn ouders hebben bij mn geboorte gebroken met hun.

  dus helaas heb ik ze nooit ontmoet.

  ook alle andere familie leden zijn van harte welkom.

  liefs hellen

 11. Hallo

  Kan niet anders zeggen dat het een heel mooi verslag is.

  Ben zelf een hele grote fan van onze Mary Serveas oftwel onze zangeres zonder naam

  en daarom vind ik ook dat ze nooit vergeten mag worden!

  Draai haar liedjes regelmatig mee op de vrijdagmiddag… zo ook nummers van Jerry Bey enz….

  Ik ben en blijf een grote superfan van Mary!!!

  Zij is toch degene die t levenslied heeft groot gebracht tot wat het nu is en dat zal voor mij altijd zo blijven!!

  Groetjes van een trouwe fan

   

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline