Provincie: 50 miljoen extra voor RijnGouweLijn

10

De Provincie Zuid-Holland investeert de komende jaren 52 miljoen extra in de RijnGouweLijn. Ook neemt men enkele maanden de tijd om de gemeente Leiden de kans te geven om na het RGL-referendum alternatieven voor het tracé in de stuurgroep in te brengen en deze op haalbaarheid te onderzoeken. “Wij zullen deze beoordelen in het licht van de met de gemeenten in de regio gesloten bestuursovereenkomsten,” aldus gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) op de site van het Porjectbureau RijnGouweLijn. Als het aan de provincie ligt wordt de RijnGouweLijn één doorgaande verbinding van Gouda naar de kust. Van Dijk: “De RijnGouwelijn Oost rijdt in 2011, de RijnGouweLijn West in 2014”. De provincie trekt de komende jaren 50 miljoen extra uit voor de RGL Oost en twee miljoen extra voor de RGL West.

CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie/SGP schrijven in hun coalitie-akkoord onder meer dat wat het provinciebestuur betreft de Rijngouwelijn gewoon door het centrum van Leiden gaat. daarbij wordt naast de Breestraat nu ook de Hooigracht als alternatief tracé gezien. Ook de buitenom-variant is voor de provincie nog steeds een optie, ook al erkennen de coalitiepartijen dat daarbij de kans bestaat dat een deel van de wijk Transvaal moet worden gesloopt.

Delen

10 reacties

 1. Jawel hoor lekker doordrukken die RGL. Democratie heet dat over de rug van de belastingbetaler.

  Veel geluk ermee.

 2. De provincie wil 50 miljoen extra uitgeven voor iets dat:

  a: niet werkt

  b: niet rendabel is

  c: uiteindelijk ook duurder uit zal vallen

  d: nooit op tijd klaar zal zijn

  e: geen garantie geeft op meer veiligheid

   

  Ik zeg steek die 50 miljoen in zaken waar de burger wel iets aan heeft en waarvoor ze beloond worden dat men zoveel belasting betaalt. Ik vraag mij wel eens af of die personen die dit soort plannen bedenken wel enig besef hebben hoeveel ze de gewone burger belasten (aan ergenis, belasting verhogingen, etc.) alleen maar om een dom idee door te duwwen. Zijn er nog wel bestuursleden die durven te zeggen ons volk heeft gesproken en daar komen wij voor op. Ik ben bang van niet want ook nu zal de PVDA met al een groots praat over bij NEE gaat het niet door zwichten voor hun grote “vriendje” CDA. Leiden was een stad van aanzien gedrevenheid en arbeid. Nu is het een stad die verloederd, verlaten en verafschuwd wordt en over een aantal jaar is Leiden 1 grote burcht als de heren politici (gemeente) niet gaan luisteren naar de bevolking. Tijd voor revolutie

   

 3. Rob van der Putten op

  De gemiddelde (niet allemaal) politicus ziet de samenleving als een speeltje.
  Onder het motto kan het stuk, dan moet het stuk.

 4. Harry Schoch op

  Ik ben benieuwd met wat voor alternatieven de gemeente Leiden zal komen! Wie weet…..toch nog via Leiderdorp (Engelendaal) en over de Willem de Zwijgerlaan, maar dan echt ter vervanging van een deel van de ruimte voor de auto…..Oei, dit zal wel de bekende knuppel in het hoenderhok zijn…..!

  Harry Schoch.

 5. Het duurt kennelijk even voordat het projectbureau RGL en provinciebestuur beseffen dat de tram echt van de baan is…

 6. Volgens mij klopt dit stuk niet helemaal met de realiteit:

  Provincie: meer geld RijnGouwelijn

  ALPHEN/GOUDA
  De provincie trekt vijftig miljoen euro extra uit voor de RijnGouwelijn tussen Leiden en Gouda. Het geld is volgens de provincie bedoeld als spaarpotje.

  Enige tijd geleden klonk vanuit de Randstedelijke Rekenkamer kritiek op het financiële beleid bij de provincie. Dat ging ook over de RijnGouwelijn. Maar de nieuwe reservering heeft daar niets mee te maken, aldus de provincie. Die stelt dat gaandeweg de uitwerking van de plannen wensen en technische eisen naar voren kunnen komen, die dan ook moeten worden gehonoreerd.
  Als voorbeelden worden genoemd de aanleg van stallingvoorzieningen voor fietsen, een andere aanpak van de grondzetting en misschien een aangepast plan voor de RijnGouwelijn in Leiden.
  Een onderverdeling van het geld is niet bekend. De vijftig miljoen euro wordt als algemene buffer opzij gezet in de boeken, aldus de provincie.
  De RijnGouwelijn loopt nu van Gouda naar Alphen, maar rijdt over enkele jaren door tot in Leiden. De Leidse gemeenteraad heeft, na een referendum onder de bevolking, een veto uitgesproken over een tracé door de binnenstad (Breestraat).

  Van de provincie krijgt de sleutelstad enkele maanden bedenktijd om te bezien of er een alternatief is. Uiteindelijk wordt de RijnGouwelijn doorgetrokken over nog aan te leggen spoor tot het strand bij Noordwijk.

  April 25, 2007

   

 7. Beste Timo,
  Een goed verstaander heeft een half woord nodig. Al die tijd had iedereen al kunnen weten dat de gemeente leiden alleen stond. Vanuit de provincie is altijd gezegd dat een referendum prima is, maar dat het niet vanzelfsprekend is dat de provincie en de andere gemeenten zich daar iets van aantrekken. Dus dat leiden een veto uitspreekt lijkt me wat ver gaan. Leiden zit in een lastig parket, want het heeft de bevolking gevraagd ja of nee, heeft zichzelf vervolgens gebonden aan de uitslag en moet nu van de provincie met een goed alternatief komen waarmee de partners akkoord gaan. Ik geef het je te doen. Timo, beste. Met een deel van die 50 miljoen wordt onze stad straks opgeknapt nadat de RGL is aangelegd.

   

 8. Het zal nu blijken hoe standvastig en vertrouweswaardig de Leidse politicie zullen zijn. Van de provincie is het nu bekend. De leidse raadsleden zijn nu aan de beurt. Van die lui valt niet veel te verwachten. Ik heb in het verleden al een aantal keren mijn mening op een fatsoenlijke manier duidelijk gemaakt. Het wordt nu maar eens tijd de politiek in hun eigen taal aan te soreken.

  <u>De Leidse politicus heeft volledig schijt aan de kiezers die heel wat anders willen</u>!  

  Maar ja, ze zitten toch lekker in de raad.

  Het zou best eens kunnen dat dat over een aantal jaren wel anders uit zal pakken.

  Jan Boel

 9. Het ijzeren paard zonder rooksignaal op

  Provinciebestuur-vr- bijwoord= Een groep mensen in de vorm van een zeer verre oudoom die je van te voren een erfenis geeft en daar een verplichting aan geeft om je vervolgens(na uitvoeren van je verplichting) sorrie komen zeggen in de vorm van een lintje knippen.

  Is echt waar want dat staat in de dikke van dale 2016 al.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline