Provincie: "Leiden moet tram door binnenstad accepteren"

49

De provincie Zuid-Holland heeft de Leidse gemeenteraad gisteren in een brief laten weten dat deze een tram door de binnenstad zal moeten accepteren. In de brief wijzen Gedeputeerde Staten Leiden op de reeds door de gemeente gemaakte en ondertekende afspraken. Het referendum verandert daar niets aan, aldus de provincie. Het komt er volgens Gedeputeerde Staten kort op neer dat Leiden nog steeds gebonden is aan eerder gemaakte afspraken. Bovendien, zo wordt in de brief gesteld, gaat het bij de RijnGouwelijn om een bovenregionaal project dat nooit geschikt zou zijn geweest voor een referendum.

Volgens de provincie zou de discussie nu alleen nog maar moeten gaan over zaken als enkelspoor door de Breestraat, dubbelspoor bij de haltes en wanneer met de voorbereidende werkzaamheden kan worden begonnen. Tijdens het referendum in Leiden konden de inwoners alleen maar voor of tegen de RijnGouwelijn stemmen, zoals bekend stemde een ruime meerderheid tegen. Tot slot wijst de provincie in de brief nog eens op de grote belangen voor de steden die aan het spoor grenzen en dat er ook voor Leiden veel op het spel staat.

Delen

49 reacties

 1. Tja, als ik de provincie was, zou ik precies hetzelfde zeggen. Maar als Leidenaar vind ik dan wel dat Leiden niet mee hoeft te betalen, want het is onze keuze niet. Toch? Hebben we straks wel hip OV maar geen rampzalige begroting. (Laten we hier maar niet over de praktische problemen hebben.)

 2. De provincie zegt:

  Bovendien, zo wordt in de brief gesteld, gaat het bij de RijnGouwelijn om een bovenregionaal project dat nooit geschikt zou zijn geweest voor een referendum.

  Met andere woorden, het referendum sloeg nergens op. Had de provincie dit vooraf niet even kunnen melden?  Als de RGL er toch moet komen dan moet Leiden zijn/haar poot stijf houden en geen eurocent meebetalen aan dit project.

   

 3. Om eerlijk te zijn, zag ik dit al van verre aankomen. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

 4. Jolet IJmeer op

  De strijd gaat dus door. Ik zou zeggen, laten we de vrijstaat Leiden uitroepen en op de barricaden gaan.;-)

 5. bij referendum is vastgesteld dat Leiden geen medewerking moet verlenen aan die trein dus ze hoeven op deze brief niet eens antwoord te geven!

 6. Leidenmijnstad op

  Ja ook ik pik dit niet dus heb gebeld om 15:29 naar Den Haag daar werd mij toegezegd dat ik terug gebeld zou worden, nou wel direkt werd ik door een vriendelijke dame te woord gestaan. Ja er is een brief gegaan naar de gemeente raad, maar daar werd vermeld dat Leiden goed moest nadenken over het gevolg als we de tram niet zouden door laten, nu is er a.s. dinsdag 27 maart een vergadering en zal dat zeker worden besproken. Dus gooi die tram maar om de stad en maak meer parkeerruimte er is al genoeg geld verspild!!

  http://leidenmijnstad.spaces.live.com

 7. Dat Leiden in een referendum de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn (RGL) door de stad heeft afgewezen, heeft volgens de Alphense VVD’er Ruud Gebel ook een positieve kant. De provincie zou zich nu, in plaats van voor de RGL, kunnen inzetten voor een light-railverbinding van Gouda, via Alphen naar Schiphol.
  Kijk, dat noem ik meedenken aan een alternatief!

 8. julian (SP) op

  Ha, het argument dat het referendum niet zou kunnen omdat het bovenregionaal is, is al eens gebruikt om het referendum van 2002 af te schieten. Toen heeft een bestuursrechter later gezegd dat dat niet klopte.

  Er staan wel meer onwaarheden in de fax, o.a. over de twee bestuursovereenkomsten. Die zijn helemaal niet bindend voor Leiden. De eerste is verlopen en de tweede is nooit getekend.

  De fax legt wel wat bloot over de werkelijke motieven voor de RGL: “waardevermeerdering van de gronden in de invloedssfeer van de RGL”. Dure woorden voor: bouwen in het Groene Hart.

  Een erg arrogante fax. Blijkbaar is de heer Franssen vergeten waar de letters VVD voor staan.

 9. Het is altijd al zo geweest De Heren met de wandelstokken en Hogenhoeden doen zich altijd zelf ten goeden

 10. Julian (espee): “De fax legt wel wat bloot over de werkelijke motieven voor de RGL: “waardevermeerdering van de gronden in de invloedssfeer van de RGL”. Dure woorden voor: bouwen in het Groene Hart.”

  Geheel zoals voorspeld.

 11. Volgens mij is dit de laatste keer geweest dat ik de gang naar de stembus heb gemaakt. Leven we nu wel of niet in een democratisch land? Niet dus, men doet gewoon wat stiekem van tevoren al lang is bekonkeld. Dit land is niet ziek, dit land is doodziek.
  Beste mensen, ik als werknemer bij de overheid verzeker u; De overheid luistert naar u, u hebt inspraak, maar vervolgens lappen ze al uw moeite aan de laars. Ik ben er dan ook absoluut niet trots op om te melden dat ik er zelf werk.

 12. Als een referendum toch geen zin heeft, waarom heeft de provincie dan geen poging gedaan om het referendum tegen te houden? O ja, dat hebben ze wel, en het is niet gelukt! Mooi staaltje politiek weer, als het je niet uitkomt wat de burger wil verklaar je een referendum toch gewoon ongeldig. Kan jou het schelen wat de meerderheid van Leiden wil, wat weten die nu immers?

  Of je nu voor of tegen de RGL bent, het moet iedereen toch duidelijk zijn dat dit niet kan. In een democratische staat beslist het volk. Wat daar ook uitkomt, onze volksvertegenwoordiging heeft dat maar te accepteren! Hun macht hebben ze immers van ons verkregen, geen ander belang dan het onze zouden ze dus moeten dienen.

 13. Provincie Zuid-Holland…: Zij, die in deze provincie-Zuid-Holland  als lid plaatsnemen, wonen die ook in Leiden Zelf dan??

  Als Leienaar zal Ik deze RGL boycotten..indien ie er komt!!

 14. De zoete woorden zijn gesproken, het volk heeft weer braaf gestemd, de verkiezingen zijn geweest.
  Kortom, de dames en heren bestuurders hebben hun mandaat voor de komende 4 jaar weer binnen en hebben daarom geen reden meer om niet te doen wat al vast stond.
  Hierbij en hiermee bedanken zij iedereen die zijn of haar stem uitgebracht heeft bij de verkiezingen voor de Provinciale staten.

  Dit tekend precies waarom je juist NIET moet gaan stemmen. Geef je mandaat niet meer aan de overheid.

 15. Het is jullie eigen schuld. Als iedereen maar braaf op de PvdA , het CDA en de VVD blijft stemmen verandert er nooit wat. Stop dan maar met klagen, want de burgers hebben het zelf gedaan met hun stem. Probeer eens de volgende keer een ander hokje in te vullen dan een van de drie genoemde partijen. Dan werk je pas mee aan verandering.  

 16. Het Leidse electoraat bepaalt maar voor een heel klein deel de samenstelling van Provinciale Staten, dus het is logisch dat het NEE van het referendum nauwelijks invloed heeft gehad op de zetelverdeling in PS. In Rotterdam maakte de RGL niets uit voor het bepalen van je stem.

  Doordrukken van de tram door de provincie is uitermate onwaarschijnlijk. Afgezien van maatschappelijk protest – het is nogal wat een democratische uitslag te negeren – zou de relatie tussen gemeente en provincie voor decennia verstoord zijn. Bovendien lijkt me het juridisch lastig om de gemeente als wegbeheerder aan de kant te zetten. En al zou het kunnen, dan zal er eerst een voor de RGL onzekere juridische en vooral langdurige strijd worden gevoerd. Ik zie het als de stuiptrekkingen van een kansloos project…

 17. @ Olaf:

  Wat stel je voor om te stemmen?

  Ik zou het persoonlijk erg jammer vinden als de RGL erdoorheen wordt gedrukt. Zeker nu overduidelijk blijkt dat de Leidse bevolking hier helemaal niet op zit te wachten.

 18. Ton de Bruijn op

  Laten we het maar zien als de laatste stuiptrekkingen van een totaal overbodige bestuurslaag; de Eerste Kamer kiezen kunnen we zelf wel. De bedelbrief aan de Gemeenteraad laat zien hoe desperaat de Provincie is en de inhoud is bovendien juridisch boterzacht, vaak bij het lachwekkende af.

  Als klapstuk van de veiling denkt de Provincie zelfs de “geen oost zonder west” eisen te kunnen omzeilen door een soort studiebeurs voor “west” aan te bieden…

  jongens kom kijken…pa slacht een haring

  Ons “nee” was toch niet voor noppes…

   

 19. Ik ben wel benieuwd. Als dit regionale project door Leiden wordt gedwarsboomd zullen de andere gemeentes niet blij zijn. Leiden had al getekend voor de RGL. Het niet nakomen van afspraken betekent schade voor andere gemeentes. Schade die Leiden dan zal moeten compenseren. Dit kon nog wel eens een duur “nee” worden…

 20. Peter Bootsma op

  @ Julian

  Tuurlijk. De Commissaris van de Koningin zette zich achter zijn buro en dacht, weet je wat, laat ik Leiden eens een leuke brief schrijven. Daar heeft de man natuurlijk geen jurist naar laten kijken voor hij die verstuurde. Keep on dreaming, Julian. 

 21. Harry Schoch op

  Met name de reacties van Gerrit (beter nadenken, dus een beter traject kiezen) en Olaf (denk na waar je op stemt) spreken mij aan.

  Openbaar vervoer kan alleen kracht ontlenen aan een netwerk van met elkaar en met de Fiets samenwerkende soorten openbaar vervoer…..En daarmee een alternatief zijn voor de auto…..

  Harry Schoch.

 22. @michel

  Jij praat of dat de Nee die gevormd is een dure Nee is. Toch is deze Nee meer een keer een bewijs van er wordt gevraagd aan een burger hoe of wat (positief). Alphen heeft dit niet gedaan want stel je voor dat het zelfde resultaat zichtbaar zou worden. Het negatieve van deze Nee is het feit dat onze gemeente raad moet gaan beslissen en zoals vele hier al op de site gezegd hebben wordt het waarschijnlijk schijterig gedrag en we zeggen weer ja provincie. Terwijl de PVDA duidelijk had gezegd bij een Nee komt er geen tram. Mogelijk dat partijen nu is terug kijken wat er tijdens het referendum beloofd is bij een Nee en doen ze nu is een keer wat ze beloven. De watergeuzen hebben laten zien dat als je iets wilt bereiken moet je actie ondernemen en als 1 tegen de rest staan. Nu moet de gemeente raad ook maar is laten zien dat ze achter het volk staan en ruggegraat hebben. De nederlandse politiek is al verziekt omdat a gezegd wordt en b gedaan wordt probeer nu eens gewoon de stem van de burger te respecteren. Doe wat met de stem van de burger want nu is de democratie echt aan het verdwijnen.

 23. R. Dentener op

  Tsja, ik moet heer Bootsma van D66 (voormalig roeibootkapitein op de Nieuwe Rijn) hier in zijn snedige opmerking richting SP-heer V.d. Kraats toch bijvallen. Ook ik had eerder gewaarschuwd dat de provincie de bevoegdheid heeft om een dergelijk project door te drukken. En recentelijk nog wat nieuwe speeltjes erbij heeft gekregen met de gewijzigde Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). De provincie had al als één van de 19 openbaar vervoerautoriteiten in dit land de nodige bevoegdheden voortvloeiende uit de Wet op het Personenvervoer en de Concessiewet. Het provinciaal bestemmingsplan uit de gewijzigde WRO is min of meer het sluitstuk of de slagroom of zo u wilt op de taart van de Zuidhollandse CdK en de zijnen. En nu, heer Keereweer van de PvdA? Hoe revolutionair bent u in het uitvoering geven van uw slogan “Huls, poten af van Leiden”? http://www.leiden.pvda.nl/nieuwsbericht/3108#34643

 24. R. Dentener op

  herstel, lees: Het provinciaal bestemmingsplan uit de gewijzigde WRO is min of meer het sluitstuk of zo u wilt de slagroom op de taart van de etc.

  Frappante opmerking trouwens voor een jurist (HK): “of de nieuwe wet die bevoegdheden aan GS geeft of dat die al in de huidige wet staan, boeit me niet”

 25. @ Olaf: “PvdA , het CDA en de VVD blijft stemmen verandert er nooit wat. Stop dan maar met klagen, want de burgers hebben het zelf gedaan met hun stem. Probeer eens de volgende keer een ander hokje in te vullen dan een van de drie genoemde partijen. Dan werk je pas mee aan verandering.”

  Op wie moet je dan stemmen?  D66 denkt nu mee over democratie, maar toen ze meer zetels hadden drukten ze de RGL ook door. En CDA zei ‘Nee, tenzij’. Met dat ‘tenzij’ kan je ook alle kanten op. Ik hoop dat er in Leiden veel politieke partijen zullen zijn die stevig gaan lobbyen in Den Haag en in de Provincie om tot een NIEUW en adequaat plan te komen. Ik hoop dat ook PvdA en GL (de oorspronkelijke voorstanders) dit doen. Er is genoeg voorbij gekomen (denk aan Bordewijk, Van Dam en Vernoen of zo’n soort naam).   

   

 26. Genant gewoon. Woorden schieten te kort. Bananenrepubliek. Regenteske opstelling. Een clubje dat zichzelf bij de eerste de beste gelegenheid volledig diskwalificeert.

  Vorige keer dat deze democratisch gekozen pulp zich ergens mee bemoeide was de samenvoeging van gemeenten. Voorhout, Warmond en Sassenheim zeggen met ruim 60% nee. Provincie zegt “niks mee te maken, fuseren.”

  Als overheid ben je gekozen door het volk en is het je taak om hen te dienen. Het klinkt dan niet geheel onlogisch om dan naar een grote meerderheid te luisteren. En niet te negeren omdat het geluid even niet uitkomt.

 27. Wat een spierballen hebben ze nu ze gekozen zijn in dat clubje “Provinciale staten” We hadden duidelijk gebrek aan nog een aantal graai-graaiers. Wel we hebben ze hoor! En wat doen ze? natuurlijk even laten zien hoe ze (anoniem!) veel ze durven. De tram moet er toch komen. Want dat moet. Nou, Leiden móét niks!!! Wat denken die klungels daar nou eigenlijk wel. Nu ze daar zitten,  met krant en verdere atributen, zijn ze ineens vergeten dat het allereerste wat ze moeten leren is dat ze moeten luisteren naar dié mensen die ze daar neergezet hebben! Maar nee, we zullen ze nu maar eens laten zien wie de dienst uitmaakt in de provincie. Nou als het aan mij ligt is dit de laatste keer dat er ooit nog een dergelijk mutante poging tot democratische raad in elkaar geknutseld wordt op een dergelijk niveau. Als dit soort miskleunen in wat voor clup zouden voorkomen is de wereld en de voorpagina’s van de kranten te klein om dergelijke ideeën te bekritiseren. In de volgende verkiezingen moeten allereerst de kandidaten uit en te na door de kiezers beoordeeld worden om toestemming te toestemming krijgen om zoiezo kandidaat te kunnen zijn. Dan zal ook blijken dat er weinig goeds overblijft om de leuke vergoedingen uit te hoeven betalen. 

  De Leidse bevolking heeft officieel een uitspraak over de RGL gedaan en daar heeft elk rechtsorgaan zich aan te hoeden. Dit was ook al toegezegd door de gemeenteraad. Dus, onderspitten die hap!

 28. Michel is de enige die begrijpt hoe het zit. Leiden heeft wel degelijk toegezegd (BOI en II) en dat betekent inderdaad dat het nee van Leiden een heel duur nee wordt. Dat er daarmee een vertrouwensbreuk ontstaat tussen burger en provinciebestuur en/of tussen burger en gemeenteraad/college van B&W is spijtig. Maar bedenk wel dat Leiden op eigen houtje een referendum heeft uitgeroepen en enorm veel geld heeft gespendeerd. Verloren geld wel te verstaan. Ze hadden kunnen voorzien dat de provincie haar eigen koers zou varen. Dat deed Leiden immers ook. Als straks de OZB omhoog gaat of andere belastingen, dan dankt u het aan uw eigen gemeentelijke bestuurders. Aan hun minimale strategisch inzicht en opportunisme.
  Die lijn komt er. En het mooie is dat hij gewoon door de Breestraat wordt aangelegd. Ik schat 2012.  Waarom? De provincie laat dit grote project niet zomaar lopen. Laat ze Leiden nu over zich heen lopen dan zijn ook andere projecten in de regio aan de beurt. Dat gebeurt dus niet. Julian de communist (is echt niet meer van deze tijd jongen) kan de fax, die later ook door de postbode werd bezorgd en dus een brief werd, een arrogante fax vinden. Dat kan zo zijn, maar Leiden heeft zich gebrand en moet op de blaren zitten. Leiden heeft nooit overleg gehad met buurgemeenten over het te houden referendum. Het referendum was dus inderdaad iets van Leiden en Niet van de provincie en Niet van alle andere gemeenten. Best lastig he om je verlies uiteindelijk toch toe te moeten geven. Ik wens alle Leidenaren veel succes en sterkte. Wellicht tot ziens in de RGL, halte Breestraat.

 29. voorlopig kunnen we de eerste 4jaar onze zakken vullen,

  klootjes volk hebben we lekker in de maling genomen.

 30. Als de provicie dit doorzet ga ik nooit meer stemmen voor de proviciebestuur. Als de burger met zijn stem toch niets uit maakt hoeft hij ook niet meer te stemmen.

 31. julian (SP) op

  Ha Peter Bootsma,

  Je toon is alsof je WIL dat de provincie het doordrukt! Dat is toch niet zo?

  Als jij echt gelooft dat alles dat in die fax staat klopt, dan geloof je dus ook dat de comm. van de K. ook gelijk heeft als hij zegt dat er helemaal geen referendum gehouden mocht worden over de RGL, omdat dat een bovenregionaal onderwerp is. Dat is precies de redenering die in 2002 gebruikt werd om het referendum toen te torpederen. Later heeft D66 daar nog zijn excuses voor aangeboden, nadat een bestuursrechter had gezegd dat er wel degelijk een referendum mogelijk was. Kom je daar nu op terug dan? Had D66 dus toch gelijk, toen het referendum getorpedeerd werd?

  Je gelooft klakkeloos wat de commisaris v.d. K. zegt, dus blijkbaar klopt onderstaande passage uit de 1e bestuursovereenkomst niet volgens jou:

  1. Elke Partij is gerechtigd deze Overeenkomst te ontbinden als de tweede, aanvullende bestuursovereenkomst tussen de Provincie en Leiden als bedoeld in Hoofdstuk 2 onder 2b niet uiterlijk op 1 juli 2006 en/of de in hoofdstuk 3 onder 10 genoemde overeenkomsten en (subsidie)beschikkingen niet uiterlijk op 1 juli 2010 tot stand zijn gekomen, en/of de Vergunningen niet voor 1 juli 2010 onherroepelijk zijn geworden. Voordat een Partij tot ontbinding overgaat, zal zij eerst in overleg treden over de ontstane situatie. Indien de genoemde overeenkomsten en/of de Vergunningen niet tijdig tot stand dreigen te komen, zullen Partijen eerst in overleg treden.

  Je weet dat de tweede bestuursovereenkomst nooit is getekend (alleen goedgekeurd door de Leidse raad). De eerste kan dus zo worden opgezegd.

  Keep on dreaming van de RGL door Leiden Peter!

 32. Kijk eens aan, het opportunisme en de politieke wanhoop van D66 blijken weer eens uit de reactie van dhr. Bootsma. Eigenlijk is die partij voor een referendum, behalve als die niet in haar straatje past, en tegen een ongekozen bestuurlijke functionaris zoals CdK Franssen, behalve als die een zotte dreigbrief schrijft waarin de spinterpartij zich eigenlijk wel kan vinden, ondanks het feit dat de benoemde rijkspottenkijker een referendumuitslag aan zijn semi-totalitaire laars lapt.

 33. e.j. van ginkel op

  Ha! de kruideniers van de Kamer van Koophandel doen ook nog eens een duit in het zakje en schrijven een ‘brandbrief” aan gedeputeerde van Dijk (zie hele tekst op http://www.rijngouwelijn.nl, hier hun uittreksel:)

  KAMER VAN KOOPHANDEL WIL NIEUW REFERENDUM

  In een brandbrief aan provinciaal informateur Asje van Dijk (CDA), uit directeur Broeksema van de Kamer van Koophandel Rijnland zijn grote bezorgdheid over de situatie rond de RijnGouwelijn. Broeksema vraagt zich openlijk af hoe het verder moet met de RijnGouwelijn na de negatieve referendumuitslag. Hij pleit in de brief voor een informateur of groep van informateurs die buiten de Leidse discussie staat én een tweede referendum over 12 tot 16 maanden.

  Oplossingsgericht
  De brief van Broeksema stelt niet alleen problemen aan de orde, maar is ook oplossingsgericht van aard. Broeksema geeft allereerst aan dat de woonstad Leiden zichzelf een kans van lightrail ontneemt. ‘Een progressieve, hoogopgeleide stad die tegen een investering in hoogwaardig openbaar vervoer stemt, zonder enig alternatief, dat is niet goed te volgen.’

  Leiden onbetrouwbare partij
  De Kamer van Koophandel Rijnland vreest dat hoogwaardig openbaar vervoer in Leiden voor een lange tijd onbespreekbaar wordt en dat de voor de RijnGouwelijn gereserveerde gelden uiteindelijk terugvloeien naar Den Haag. ’Feitelijk is er sinds de jaren dertig (bouw van V&D) geen grote private investering meer geweest.’ De vrees is nu dat Leiden als een onbetrouwbare partij wordt gezien.

  Nieuw referendum
  Broeksema geeft een voorzet. Hij vindt dat er een informateur of een groep van informeurs moet komen, zonder enige voorgeschiedenis in de Leidse discussie. Deze groep moet de referendumuitslag gaan analyseren. Want wat heeft de meerderheid van de Leidse kiezer willen uitdrukken en wat is de echte weerstand? Broeksema verwijst daarbij naar het Aalmarktproject. Daar heeft een groep van wijze mannen zich op soortgelijke wijze gebogen over voorliggende problemen.
  Uiteindelijk moet er aan de hand van de analyse een nieuw ontwerpproces voor een binnenstadstracé komen. Over dit nieuwe ontwerp zou wederom een referendum moeten worden gehouden.

   

   

  Je moet maar durven – stoer als ondernemersclub ach en wee roepen over het uitblijven van ‘grote private investeringen” en zelf geen cent bijdragen aan ”hoogwaardig openbaar vervoer”. En je moet maar durven: nadat iedere optie in alle soorten van gremia jarenlang is bekeken, alsnog pleiten voor een ‘çommissie van wijze mannen” die moet zorgen voor het accepteren van… een tracé door de Breestraat! en daar dan weer over laten stemmen… Jongens, ga nou eens ondernemen en investeren, en niet nieuwe praatgroepen instellen van belastinggeld voor een project waar nog meer belastinggeld naartoe gaat… jullie lijken wel ambtenaren!  (nou heb ik niets tegen ambtenaren, maar vastgoedboys en andere kapiteins der industrie doen er altijd zo schamper over…)
 34. @ e.j. van ginkel

  even ter informatie: de mensen van de KvK zijn ambtenaren. Het zal vast niet in hun functieomschrijving staan, maar
  de KvK krijgt haar inkomen doordat iedere ondernemer door de staat der Nederlanden verplicht is een jaarlijkse afdracht te doen. Zonder die afdracht mag je niet ondernemer zijn. Zonder die verplichting zouden de Kvk’s er niet (in deze vorm van nutteloosheid) zijn.
  De leiding van de KvK wordt aangesteld door de SER, wat ook weer een soort van overheidsinstantie is.
  De KvK is dus niets anders dan een overheidsinstantie met een verhullend masker voor haar gezicht.

 35. e.j. van ginkel op

  @marcellus: ben zelf zelfstandig ondernemer en ben me hier heel goed van bewust (verplichte inschrijving & kosten voor jan joker, in mijn geval dan), maar het is vrijdagavond en dan kan een beetje stangen geen kwaad!

  Nu ik toch bezig ben; de heren halen in hun ‘brandbrief’ weer het spook van het economisch achterop rakende Leiden uit de kast – Leiden, met zijn derde plaats in de provincie qua koopstad, met zijn bovengemiddelde inkomen, met zijn geringe werkloosheid – toch geen onaardige score voor een stad zonder lightrail.

  . ‘Een progressieve, hoogopgeleide stad’, zoals ze het zelf zo mooi uitdrukken. Die zich dus geen onnodige tram laat aansmeren. 

  En dan: ‘Feitelijk is er sinds de jaren dertig (bouw van V&D) geen grote private investering meer geweest’ – zeker door het ontbreken van een lightrail?

   

  Het zou treurig zijn als het niet zo lachwekkend was.

   
 36. Tja, dat een directeur van een KvK problemen met de democratie heeft is niet zo verbazingwekkend, maar natuurlijk wel treurig. Zijn brief is minstens zo brutaal als de fax van Franssen namens Gedeputeerde Staten van Z.H. Ik stel voor dat hij verplicht wordt een pittige opfriscursus democratisch besturen te volgen, samen met CdK Franssen en de gedeputeerden.

 37. Inzake de RGL heb ik al vaker het SCHANDAAL benadrukt van de bemoeienis van de Kamer van Koophandel. Met deze brief bewijzen ze compleet op hol geslagen te zijn.
  Zoals Marcellus terecht aangeeft is iedere ondernemer, Stichting en vereniging VERPLICHT aangesloten bij de KvK. Zij moeten VERPLICHT jaarlijks een forse bijdrage betalen waarvoor zij niets terugkrijgen. Erger nog, een kopietje kost al snel het bizarre bedrag van € 5,–.
  De KvK heeft inzake de RGL een standpunt ingenomen waarvan zij beweerd de ondernemers te vertegenwoordigen. Binnen de bijna 70% tegenstemmers zitten echter een enorm aantal ondernemers die tegen de RGL zijn en dus, tegen hun uitdrukkelijke wens in, mee hebben betaald aan de pro RGL campagne van de KvK. De ondernemers kunnen niet hun ‘lidmaatschap’ opzeggen noch kunnen zij weigeren ‘contributie’ te betalen. De KvK speelt gewoon lekker door met de centen van de ondernemers want er kan hen toch niets gebeuren! Ongehoord dat dit mogelijk is in Nederland!
  Deze nieuwe brief is het summum van arrogantie en ik roep ondernemers, stichtingen en verenigingen op zich te bundelen in een aanklacht tegen het losgeslagen gedrag van de Kamer van Koophandel.
  En ik roep volksvertegenwoordigers op de Kamer van Koophandel een direct halt toe te roepen omdat deze groep ambtenaren haar grenzen volstrekt uit het oog verloren is en tegen elke vorm van democratie aan manipuleert.

 38. heeft dan echt iedereen in Leiden zand in z’n ogen en/of vergeten dat dit allang was beslist.

 39. Ton de Bruijn op

  Kamer van Koophandel…Centrummanagement en wat al niet meer zij… het zijn broodetende profeten en daarin onderscheiden ze zich van de gemiddelde Leidenaar. Desgevraagd, bij voorbeeld, verklaarde een medewerkster van het Centrummanagement mij recent nog olijk dat dit Centrummanagement (als zelfstandige stichting) slechts de belangen zou behartigen van de ondernemers in de binnenstad, maar omdat je er bij zoveel onbenulligheid het zwijgen maar toe doet, ben ik vervolgens maar, met goed vertrouwen, het referendum  in gegaan en best wel tevreden weer uit gekomen 69/31… en dus ook best wel lachend.

  Ik zou het nou leuk en leerzaam vinden als een <u>juridisch geschoold</u> medewerker van de Kamer van Koophandel  op deze site, ten aanzien van de hele bevolking van Leiden, eens haarfijn zou komen uitleggen waarom de 69/31 “nee” uitkomst geen gevolgen zou hebben voor de RGL door de Leidse Binnenstad. Geheel gratis neem ik ter beantwoording gaarne een “snipperdag” op.

 40. Ton de Bruijn op

  @ de schrijvende directeur zelve…nog bedankt dat de “criticasters” ook mee mogen spelen tegen de “brood etende profeten”.

  Uw brief aan die aardige mijnheer van de Provincie nog eens nalezende, waardeer ik het temeer dat U dit belangrijke schriftuur nu juist tijdens de Boekenweek voor eerste verschijning hebt willen vrijgeven.

 41. Harry Schoch op

  Ik sluit mij aan bij Marcellus, van Ginkel, E. Meijer en Desiree…..

  Nu inzetten op het volgende: optimale spoorverbinding Leiden-Utrecht, verbetering en verschoning van het regionale busnet, “optimalisering” van verbindingen en voorzieningen voor ons aller Fiets en “optimalisering” van de samenwerking tussen Openbaar Vervoer en fFiets…..

  Harry Schoch.

 42. Harry: we nemen als stad wel rustig de tijd voor de alternatieven en laten ons niet opjagen door een opgeblazen directeurtje van de KvK die ‘Leiden een onbetrouwbare partner’ noemt en mensen zoekt van ‘buiten Leiden met bagage’ om ons NEE te gaan duiden. Wij hebben hier ‘bagage’ genoeg en wat mij betreft mag Broeksma zijn eigen ‘bagage’ pakken en verhuizen naar een stad waar wel intelligente mensen wonen die zijn partner willen zijn!

 43. Waarom voel ik mij toch zo ‘genaaid’ ? waarom zou ik nog stemmen, als er toch niet word geluistert. Democraties? Laat me niet lachen!

 44. Het is het Min. van Verkeer en Waterstaat dat aan de Provincie in jan.2007 groen licht heeft gegeven om het project van planstudie,waaraan ook B en W en gemeenteraad van de stad Leiden heeft meegewerkt en overeengekomen is,te realiseren.Het daaraan verbonden rijksgeld dient dan ook expliciet voor dat project betreft RGL,zoals in deze plannen en de berekeningen daarvan tot uiting komt.Daar is de provincie zich terdege bewust van en zal van alles proberen om mogelijk de RGL zoals in deze plannen gevat ten uitvoer te brengen.Alle andere plannen moeten eerst weer de planstudiefase in en weer opnieuw rijksgelden daarvoor aangevraagd worden.Dan zijn we weer vele jaren en nog meer geld verder.Dat geldt ook voor het dubbelsporig maken van de lijn Utrecht-Leiden,waarvan Prorail zonder de aanleg van de RGL geen prioriteit aan geeft.Waarschijnlijk(maar dat is van onbevestigde bron) dat de NS bij het aanbrengen van de poortjes in de taverne van het station al rekening houd met de RGL.Degene die het LUMC moeten/willen bezoeken stapt over op de tram en wordt voor het ziekenhuis afgezet…..

   

 45. Harry Schoch op

  Ha Desiree (mooie naam…..), dank voor je reactie!

  Dag “iemand”. Ja, ik snap jouw reactie, maar als je helemaal niet stemt heb je dus helemaal geen invloed meer. Nu toch nog een beetje. Als teveel mensen niet meer stemmen, krijgen ongewenste besluiten nog gemakkelijker doorgang. Nogmaals, ik kan jouw reactie wel heel goed begrijpen…..!

  Harry Schoch.

 46. Sen McGlinn op

  Kan iemand mij vertellen, wat is er nodig om een referendum om het bestaansrecht van het heel provinciaal bestuurslaag te organiseren ?

 47. Peter Bootsma op

  @ Julian

  Wat ik wil of droom doet er niet zo veel toe. Dankzij deze coalitie is dit referendum er inderdaad gekomen en wij hebben dat gesteund, maar natuurlijk wel vanuit de veronderstelling – die het college ons in feite heeft overgebracht, toen duidelijk werd dat het een ja/nee-referendum zou worden – dat Leiden daar inderdaad iets over te zeggen heeft. Het probleem is dat, als ik de brief van Franssen goed begrijp, hij/Huls steeds hebben volgehouden dat het alleen een binnenstad/bestaand spoor referendum had mogen zijn. Dat stond ook in de interim-bestuursovereenkomst die Steegh heeft gesloten, dus dan wist Steegh kennelijk van te voren dat de provincie een ja/nee-referendum niet wilde. Affijn, dit alles zal dinsdag in de raad ook nog wel eventjes aan de orde komen, gok ik maar zo. 

  Ik geloof niet klakkeloos wat Franssen zegt, maar ik ga er wel van uit dat hij er zijn juristen goed naar heeft laten kijken alvorens deze brief te versturen. Als Steegh dat nou door zijn juristen ook heeft laten doen, en die denken dat dit allemaal heel anders zit, dan hoop ik ook dat dinsdag te vernemen.  

  Die passage uit de eerste bestuursovereenkomst ken ik, ja. Die verwijst slechts naar de tweede bestuursovereenkomst als ontbindende voorwaarde. Of het inderdaad zo is dat de eerste zomaar kan worden opgezegd kan ik niet overzien, want ik ben maar een eenvoudig politicoloog. Dat is nu al de derde vraag voor a.s. dinsdag. Dat wordt wel een leuk debat, denk ik.

  Peter Bootsma 

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Henny Zwaan

Je bent nu offline