Reacties op referendum: duidelijke uitslag

1

Van de Leidse bevolking heeft 68,91% tegen de RijnGouweLijn gestemd. De opkomst voor het referendum was 54,56%. Wethouder Steegh, zelf verklaard voorstander, feliciteerde de tegenstanders met de overwinning. ‘Het is een volstrekt duidelijke uitslag en een overwinning van de democratie in de stad.’ Bij de bekendmaking van de uitslag ging een luid gejuich op in de Pieterskerk, waar voor- en tegenstanders verzameld waren. Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De provincie beslist uiteindelijk over de RGL.

Wethouder Steegh stelde dat iedereen het er over eens is dat Leiden een probleem heeft. Daarom nodigt hij iedereen uit, voor- en tegenstanders, om een oplossing te zoeken voor de bereikbaarheid en veiligheid van de stad.

Elsbeth Klink van de Fietsersbond was duidelijk blij. ‘Niet de Fietsersbond, maar de burgers hebben gewonnen. Eindelijk kon de bevolking zelf haar stem laten horen.’ Toch weet ze zeker dat er nog veel werk te verrichten is. De Fietsersbond wil graag meedenken over alternatieve oplossing voor de Leidse problemen.

Henny Keereweer, fractievoorzitter van de PvdA, was teleurgesteld maar blij dat de uitslag zo duidelijk is. ‘De PvdA heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het referendum zodat de stad zich kon uitspreken. Nu moeten we wel snel met iedereen om de tafel gaan zitten. In ieder geval is wel duidelijk geworden dat iedereen vindt dat de Breestraat moet veranderen en dat we daar geen tien jaar mee moeten wachten.’ Keereweer wil dat de partijen zich eerst intern bezinnen en dan de overeenkomsten op de voorgrond zetten.

ChristenUnie-wethouder Filip van As heeft jarenlang met zijn partij gestreden voor dit referendum en is blij met de heldere uitkomst. ‘Het college heeft een duidelijke opdracht, maar het wordt een lastige klus. We moeten dit wel aan de provincie en het bedrijfsleven uitleggen.’ Ook Guido Terpstra, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is blij. ‘We gaan eerst feestvieren en ons dan zo snel mogelijk inzetten voor een andere oplossing voor het openbaar vervoer. We hebben daar vooraf al veel over nagedacht, maar de provincie staat nu pas open voor alternatieven.’

Van de 50.434 geldige stemmen was 31,09% voor de RGL, oftewel 15.682 stemmen. De opkomst was met 54,56% lager dan de opkomst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, namelijk 56,93%.

Delen

1 reactie

  1. het geheugen op

    “ChristenUnie-wethouder Filip van As heeft jarenlang met zijn partij gestreden voor dit referendum en is blij met de heldere uitkomst”.

    Een vooruitziende blik is natuurlijk nooit weg. Maar hoeveel jaar is jarenlang? één? twee?

    Heeft Filip van As zich 2001 ook sterk gemaakt voor een referendum over dit onderwerp?

    Van journalisten verwachten we dat al lang niet meer, maar voor wie wel wil weten hoe het zit: raadpleeg de handelingen van de raad over dit onderwerp, ze staan in de bibliotheek van het stadhuis.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline