Referendumkamer verwerpt klachten Hooigrachtbewoners

6

De Referendumkamer heeft de klacht die een aantal bewoners van de Hooigracht indienden over de in hun ogen slechte en te late informatievoorziening over de gevolgen van de RijnGouweLijn voor hun straat verworpen. Pas tijdens een informatieavond op 30 januari werd duidelijk dat de komst van de RGL tot gevolg zal hebben dat er 40 tot 60 bussen per uur over de Hooigracht zullen gaan rijden. Op dat moment kon er geen subsidie meer worden aangevraagd voor het starten van een nee-campagne in het kader van het referendum. De bewoners vroegen vervolgens om uitstel van het referendum. Volgens de gemeente is de kritiek niet terecht. Volgens de heer Van der Kolk, gemeentelijk projectleider RGL, is al in oktober en november vorig jaar is door de gemeente overleg gepleegd met de wijkverenigingen Pancras-West en Tussen de Rijnen.

De Referendumkamer stelt zich op het standpunt dat het voor geïnteresseerde bewoners te verwachten was dat de komst van de RGL consequenties zou hebben voor de Hooigracht. Al in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 is door veel partijen en andere betrokkenen aangegeven dat de Witte Singel en de Hooigracht naar verwachting extra zullen worden belast wanneer de bussen niet meer door de Breestraat kunnen rijden. De Referendumkamer vindt wel dat het achteraf gezien beter zou zijn geweest wanneer de informatieavond voor de bewoners op een eerder moment zou hebben plaatsgevonden.

Het opschorten van het referendum noemt de Referendumkamer buitenproportioneel, aangezien alle voorbereidingen voor het referendum op 7 maart al hebben plaatsgevonden. Ook vindt de referendumkamer dat de bewoners rijkelijk laat met hun verzoek zijn gekomen. Tussen de informatiebijeenkomst van 30 januari en het verzoek zat een periode van drie weken.

Delen

6 reacties

  1. e.j. van ginkel op

    Erg boeiend, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen want dit was vorige week donderdag al bekend. Tegelijkertijd heeft de Referendumkamer de curieuze aanklacht van GroenLinkser Posthuma tegen de poster van GeenTreinDoorDeStad verworpen – waarom haalt dat bericht deze site niet?

  2. de referendumkamer weet nu al de uitslag van het komende referendum… Knap hoor!!

  3. Daar komt bij dat dit alleen geldt voor de periode dat de RGL wordt aangelegd in de Breestraat. Dan is er geen OV door de Bree mogelijk en daarvoor is een (nogal simplistische) oplossing bedacht via de Hooigracht.

    Tegen de tijd dat de RGL door de Breestraat rijdt is er ook een nieuwe aanbesteding geweest voor de bussen. Het (eventueel nieuwe) busbedrijf maakt dan een nieuw bussenplan dat zal gaan aansluiten op de RGL.

  4. O u dacht dat de schuld bij Connexion gezocht moest worden, en dat het probleem zich vanzelf oplost na een nieuwe aanbesteding? JOEHOE! WAKKER WORDEN!!!

  5. Als de RGL doorgaat zullen ze daar op de Hooigracht in de toekomst in ieder geval wel wat eerder wakker worden!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline