GroenLinks dient klacht in tegen Nee-campagne RGL

19

GroenLinks gaat het campagnemateriaal van de Fietsersbond, ROVER en Stoom ter beoordeling voorleggen aan de Referendumkamer. Een opmerkelijke stap van fractievoorzitter Jos Posthuma die vindt dat die kamer de bevoegdheid helemaal niet heeft om dergelijke beoordelingen te doen. Om die reden wil hij bij de evaluatie van de Leidse referendumverordening ook het functioneren van de Referendumkamer aan de orde stellen.

“Met haar uitspraak treedt de referendumkamer mijns inziens buiten zijn bevoegdheid en de door de gemeenteraad meegegeven taak. Al eerder heb ik betoogd dat de referendumkamer dit soort vragen niet zou moeten behandelen. Ook de gemeenteraad heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van de brief van de referendumkamer waarin zij zichzelf een aantal taken toebedeelde,” aldus een verbolgen Posthuma.

De GroenLinks voorman voert diverse redenen aan waarom de Referendumkamer zich niet had moeten mengen in de discussie over de aard van het campagnemateriaal van het RGL-Ja-kamp: “Ten eerste is er op geen enkele wijze sprake van dat de campagne-uiting (De RGL gaat door naar de kust, zee, strand en de zon) op gespannen voet staat met met de referendumvraag “in strikte zin”. De voltallige gemeenteraad beschouwt bij herhaling middels het amendement ‘geen Oost zonder West’ de RGL als een en dezelfde lijn en als het zicht op de financiering er niet uiterlijk op 1 juli 2010 is, komt er geen RGL. Het gaat de referendumkamer niet aan om hierover een uitspraak te doen. Derhalve was de klacht en waren de klagers m.i. niet ontvankelijk”.

Ook vindt Posthuma dat de Referendumkamer de klacht ongegrond moeten verklaren, omdat door de klagers niet is aangetoond dat Leidenaren zich door de poster hebben laten misleiden. “Dat alleen had de enige juiste conclusie van de referendumkamer kunnen zijn. Nu resteert een ongefundeerde en inhoudelijk onjuiste opmerking en een goedbedoeld, maar niet uitvoerbaar advies aan de PvdA om ervoor te zorgen dat er geen misverstanden ontstaan over het feitelijke onderwerp van het referendum.”

Delen

19 reacties

 1. Haha, wat is het nou Jos, moet de referendumkamer nou wel of niet het goed verlopen van de campagne bewaken?

  Je zegt nu dat de referendumkamer dit soort vragen (die je nu zelf indient) niet moet behandelen. Maar op 18 december al heeft de referendumkamer aan de raad aangekondigd dat ze dat zouden doen! Toen heb ik je niet gehoord.

  Je trekt de conclusie van de referendumkamer over de klacht over de strand-poster weer in twijfel, maar het is niet voor niks een onafhankelijk orgaan, met de expliciete taak om de juistheid van de campagne te bewaken. Tegen de campagne van de PvdA zijn ze in actie gekomen, omdat de poster de referendumvraag geweld aandoet. Je kan wel proberen te betogen dat dat anders is, maar dan ben je het in elk geval niet eens met de referendumkamer.

  De reden dat de referendumkamer de klacht ontvankelijk heeft verklaard, is precies dat de strandposter de referendumvraag zelf geweld aandoet. Iets anders zijn overdrijvingen. Zoals ook in de brief staat zijn overdrijvingen toegestaan. Bielzen zijn een overdrijving (treinrails niet), en die zullen dus wel toegestaan zijn. Je had jezelf de moeite van het indienen van de klacht dus kunnen besparen als je de reactie van de referendumkamer goed had gelezen! Ook andere feitelijke onjuistheden kunnen door de beugel, zolang je de referendumvraag zelf maar geen geweld aan doet. Je hoeft dan ook geen klacht te verwachten van de kant van de SP over onjuistheden op de GL-folder, zoals “met de RGL wordt het voor de fietser veiliger in Leiden” en “door te bouwen in het Groene Hart hou je het groen”.

  Overigens zouden de slagbomen wel eens NIET overdreven kunnen zijn. Dat is bij de discussie rond de route buitenom al gebleken. Er zouden vanwege wetgeving bij kruisingen met de sneltram spoorbomen moeten komen. Omdat die te vaak dicht zouden gaan waren ongelijkvloerse kruising nodig, maar de gemeente wilde geen geld hiervoor uittrekken. In de Breestraat krijgen we natuurlijk geen ongelijkvloerse kruisingen. Ervaringen in andere gemeenten (o.a. in Amstelveen) leren dat na aanleg toch verder beveiliging zoals hekken nodig is. Gezien de onoverzichtelijke situatie voor fietsers die uit smalle stegen komen is nadere beveiliging nodig, gesymboliseerd door spoorbomen. Zie ook: http://www.swov.nl/rapport/R-2002-09.pdf  

 2. Ongelooflijk dit. Maar dat krijg je nu als je eigen bestuurders en raadsleden (PvdA en GL) zich altijd voor die trein door de stad hebben uitgesproken en je achteraf de rechtvaardiging voor de aanleg van zo’n duur en overbodig ding moet gaan verzinnen. Dan raak je verstrikt in onwaarheden en fantasieën en word je boos al iemand je daarop wijst. “Oh what a tangled web we weave, when first we practice to deceive” schreef Walter Scott al.

 3. Kijk, dat affiche is natuurlijk onzin. Misleiding, eigenlijk wel ja. Er zullen best mensen zijn die daarin trappen.

  Aan de andere kant denk ik dat de meeste mensen het ook zullen herkennen als misleiding en zich dus eerder tegen een dergelijke campagne zullen keren. In je eigen zwaard vallen heet dat.

 4. Marco Flanderhijn op

  Een vrouw die in de Breestraat op de RGL staat te wachten vraagt aan een voorbijganger: ‘Sta ik hier goed voor het ziekenhuis?’ ‘Nee,’ antwoord de voorbijganger. ‘Dan moet u tussen de rails gaan staan.’!!!!!

  Groet,

  Marco Flanderhijn

 5. Jan-Jaap de Haan (CDA) op

  Eh… ik durf het bijna niet te vragen Julian, maarreh die gephoto-shopte poster…

  is dat nou een Rademakertje? 😀

   

 6. Jeetje staan die spoorbomen pas bij (voorheen) Zandvliet?

  Dat een referendum nog zoveel creativiteit boven weet te brengen bij beider partijen. Geweldig. Meer referenda!!

 7. Esther Weidema op

  Beste redactie,

  Zie ongepaste grap in de reacties & ongepaste opmerkingen bij het artikel van Stellingwerf.

  Daaf Sloos

 8. Ik overweeg een klacht in te dienen tegen Groen Links. Hoe kan iemand nu wethouder/locoburgemeester zijn in  Leiden en tegelijk in Provinciale Staten willen gaan zitten. Meneer Steegh als u echt in provinciale staten gaat zitten, pleegt u kiezersbedrog in Leiden. Als u echt ballen heeft, maar dat hebben ze bij Groen Links niet, kiest u of voor de ene baan of de andere maar niet en in provinciale staten en wethouder en geeft u aan welke functie u echt wilt uitoefenen

 9. De ploeg die campagne voert voor de RGL doet precies hetzelfde. Kijk maar op de site van ‘Voor de RGL’. Daar zie je een animatiefilmpje waar de tram rijdt en er is bijna geen fietser te zien. Die zijn zich vast de pleuris geschrokken van die tram.

   

 10. Vincent Kagie op

  @ Tinus Ik ben blij dat u denkt dat GroenLinks 17 zetels gaat halen en reken dan ook op uw steun, maar wees toch even realistisch John Steegh is gewoon een lijstduwer http://www.leidsdebat.nl/, ik neem aan dat u ook niet verwacht dat bv. Esther Ouwehand, nr. 19 van de PvdD en kamerlid, vol voor een zetel in de PS gaat, X

 11. Die Davied van de PvdA is echt een ontzettende hypocriet, juist de PvdA bedondert de boel met z’n campagne voor de tram naar de strand. Die poster van STOOM c.s. is tenminste nog iets komisch, beetje over de top waar iedereen van ziet dat het zo nooit echt wordt, maar wel de boodschap overbrengt. Tja Davied, jullie affiche, dat heet pas serieuze misleiding.  

 12. Den Haag: Tram rijdt jongen (17) dood


  22/02/2007 (Novum) – Een 17-jarige jongen uit Den Haag is donderdagmiddag omgekomen toen hij onder een tram kwam in zijn woonplaats. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

  De jongen stak rond 16.15 uur op het Hobbemaplein een baanvak over op een plaats waar dat niet is toegestaan. Er staat een hek en vijftig meter verderop is een oversteekplaats, zegt een politiewoordvoerder.

  De brandweer wist het lichaam van de jongen aan het begin van de avond te bevrijden. Het tramverkeer, dat enige tijd werd omgeleid, komt rond 19.00 weer op gang.

   
    Bron:  Nieuws.nl  

 13. Vincent Kagie op

  @ Richard, je post dit bericht op meerdere plekken: is dit nou echt nodig? Campagnevoeren over de rug van een dode jongen, daar kan je geen enkele modder gooier van beschuldigen. De reden staat ook mooi in je berichtje hij stak over waar het niet mocht. Dat er dode vallen door verkeer is een feit en ik denk dat we geen campagne moeten gaan voeren op sentimenten. Komen met totaal cijfers van ongelukken van trams en bussen kan ik inkomen, maar dit is wel erg goedkoop.

 14. @ Vincent Kagie: ik heb dit bericht hier slechts één keer geplaatst. Ik zag later dat eerder iemand dat ook al gedaan had. Dit is geen campagne voeren, maar een waarschuwing, dat een tram gewoon serieuze gevaren met zich meebrengt. Wat je zegt over “dat -ie overstak waar het niet mag”, is juist de kwetsbaarheid van het systeem. Straks staat Leiden ook vol met hekjes en bordjes dat dat niet mag, maar dat bereik je nog geen veiligheid mee. En als dat nou het enige was, maar de RGL staat bol van de nadelen. Reageer liever op het feit dat de RGL viersporigheid vergt op de haltes tussen Leiden en Alphen, wat wel het zotste is van het hele plan.

 15. @ Richard

  Is twee weken geleden niet een Leidenaar omgekomen na een aanrijding met een bus? Al die bangmakerij over de onveiligheid onveiligheid van de RGL is op niets gebaseerd. Je doet net of er nu geen verkeer is op het beoogde tracé. De RGL zal een zegen zijn voor het verkeer in Leiden: stem JA!

 16. Uitspraak referendumkamer:

  “De conclusie van de Referendumkamer is dat er geen reden is om het samenwerkingsverband ‘Geen Trein door de Stad’ te verzoeken om te stoppen met de door de heer Posthuma genoemde campagne-uitingen.”

  Ik ga vanaf vandaag dus weer TREIN zeggen want dat mag van de referendumkamer!

  Voor de gehele tekst: http://leiden.sp.nl/bericht/15145/070301-klacht_gl_ongegrond.html
  Dit zodat iedereen kan lezen wat er werkelijk gezegd is door de referendumkamer en dat we weer niet allerlei gedraai krijgen…

 17. HALLO, ER IS WEL EEN JONGEN IN DENHAAG DOODGEREDEN DOOR TRAM
  EN OOK IN ROTTERDAM OF AMSTERDAM :S
  LEKKERE TRAMS ZEG

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline