RGL strand(t) bij Transferium

10
Delen

10 reacties

 1. Elsbeth Klink op

  Voor de volledigheid:

  Tegenstanders RGL steken de draak met referendumslogan PvdA

  Als het aan de PvdA ligt krijgt Leiden een strand bij het Transferium A44. Dat is volgens het comité Geen Trein door de Stad de enige conclusie die je kan trekken als je de referendumslogan “Een tram naar het strand / RGL Ja” van de Leidse PvdA probeert te begrijpen.

  Om te testen hoe een dagje Strandferium eruit zou kunnen zien trok het comité Geen Trein door de Stad zondagmiddag 7 januari naar de parkeerplaats aan de A44 voor een “middagje” strand inclusief zand, parasol en strandstoel. Ondernemer Labruyere en SP-raadslid Van der Kraats behoorde ook tot het strandtafreel in bijpassende kledij. In een miezerregen stonden de badgasten met de tekst “DE RGL STRANDT HIER” te poseren voor de aanwezige pers.

  De Leidse PvdA moet de discussie bij het referendum over de RGL zuiver houden, aldus het comité Geen Trein door de Stad. Het referendum op 7 maart gaat over de RGL door Leiden en het eindpunt is het transferium bij de A44. De mogelijke aanleg van een sneltram naar Katwijk en Noordwijk is geen onderwerp van het Leidse referendum en staat los van de aanleg van de RGL door de Leidse binnenstad.

  Het comité Geen Trein door de Stad is een samenwerking van STOOM, Fietsersbond en ROVER. Deze organisaties zijn tegenstanders van de RGL door de Leidse binnenstad.

  Elsbeth Klink / Geen Trein door de Stad

 2. Deze actie slaat werkelijk nergens op, want het referendum gaat wel degelijk over de tram naar de kust!
  Als er geen garanties zijn voor de RGL-west, gaat er namelijk geen spa de grond in voor de RGL-oost.
  Deze voorwaarde blijft bestaan, ook als de Leidse bevolking in maart “ja” zegt tegen het tracé door de binnenstad.

 3. Popko, ik sluit mij graag aan bij je reactie. Prettig om eens wat realiteitszin in de discussie te horen.

 4. Tragisch als je zo’n soort actie nodig hebt om je onkunde te etaleren. Geen oost zonder west is een breed gedragen adagium en als ontbindende voorwaarde opgenomen in de bestuursovereenkomst met de provincie. Dat zouden de organiserende organisaties toch echt moeten weten, zou je zeggen.

  De eerste slachtoffers van dit populisme lijken zorgvuldigheid en eerlijkheid. Het roept ook de vraag op welke andere halve waarheden deze clubs verkondigen.

 5. Elsbeth Klink op

  Het referendum op 7 maart gaat over de RGL door Leiden: niets meer en niets minder. De mogelijke aanleg van een sneltram naar Katwijk en Noordwijk is geen onderwerp van het Leidse referendum. Verder: er kan een sneltram naar de kust worden aangelegd zonder een route door de Leidse binnenstad.

 6. Aangezien de gemeenteraad heeft besloten dat de tram er alleen komt als hij doorrijdt naar het strand, lijkt me dat je best mag zeggen dat het referendum dus daar ook over gaat.

  Maar dat is inderdaad niet het enige waar het over gaat op 7 maart. Het gaat ook over het veiliger krijgen van de Breestraat door die zestig slingerende bussen per uur te vervangen door een tram.

  Overigens is niet alleen de PvdA hiervoor, maar ook GroenLinks, VVD, D66 en CDA … inderdaad mits hij doorloopt naar het strand!

 7. Het klopt echt niet dat je kan zeggen dat het referendum over de sneltram tot het strand gaat. Als je JA stemt, dan betekent dat nl niet perse dat de RGL ook foorgetrokken wordt tot het strand. Als de financiering niet rondkomt gaat dat verhaal niet door. Dan is het welliswaar ook zo dat de hele RGL niet doorgaat, maar feit blijft dat je JA kan stemmen, en toch geen tram naar het strand gaat. Als je NEE stemt is een sneltram naar het strand bovendien NIET uitgesloten. Ik heb persoonlijk kort geleden aan de directeur van de het projectbureau van de provincie voor de RGL-West gevraagd of het niet doorgaan van de RGL-Oost zou betekenen dat de RGL-West niet doorgaat. Hij antwoordde dat mits de RGL-West tot Leiden CS zou lopen, en niet zou stoppen bij het transferium A44, de RGL-West door de provincie te exploiteren zou zijn.

  Kortom, JA betekent niet automatisch een tram naar het strand, NEE betekent niet automatisch géén tram naar het strand. Dit referendum gaat alleen over of de RGL door de Leidse binnenstad moet komen. Daar hangt ook het lot van de rest van de RGL-Oost aan, maar niet perse die van de RGL-West!

 8. Harry Schoch op

  Hartstikke goed, Julian!!

  Inderdaad moet nou eindelijk eens het besef doordringen, dat een goede railverbinding naar de kust moet beginnen bij Leiden CS!! Dat kunnen gewone mensen bedenken in plaats van (dure) onderzoekers…..

  Nou moet ook nog eens het besef doordringen  dat die RGL-West over de N206 moet en daarbij best ruimte van de auto mag afpakken. Niet omdat ik tegen elke auto ben maar omdat ik dan eindelijk een sterk openbaar vervoer zie komen, zonder aantasting van de buslijnen naar de kust, die

 9. Harry Schoch op

  Ik zie dat mijn laatste zin er niet geheel in kwam…..

  Aanvulling was, dat die buslijnen door bestaande wijken van bijvoorbeeld Katwijk gaan en beslist moeten blijven.

  Harry Schoch.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline