Geen referendum Oostvlietpolder

16

Er komt geen referendum over de bebouwing van de Oostvlietpolder. D66 diende gisteravond daarover een motie in maar een meerderheid in de raad stemde tegen. Even leek het erop dat de motie een kans van slagen zou hebben omdat de SP neigde voor te stemmen maar deze partij hield toch voet bij stuk en stemde tegen. Het college wil zich houden aan de uitspraak van de Raad van State, deze wordt vandaag verwacht.

Delen

16 reacties

 1. Ja, helaas, de SP liep netjes aan de leiband van de PvdA gisteravond. ’s Morgens had Antoine Theeuwen nog gezegd dat hij voor een referendum was, ’s avonds was Antoine toch tegen. Wat voor nieuwe informatie hij had om van mening te veranderen kon hij verder niet zeggen.

  Toen het CDA expliciet aan de SP vroeg (met een motie) of de Oostvlietpolder groen moest blijven stemden ze daar zelfs tegen (en de CU ook). Beide partijen zijn nu dus officieel vóór bebouwing van de Oostvlietpolder, als de Raad van State besluit dat provincie en gemeente de formulieren netjes hebben ingevuld.

  Niet het enige punt waarop de SP opzichtig werd teruggefloten door de PvdA trouwens. Het worden interessante tijden.

 2. Vanaf de zijlijn is het altijd een stuk makkelijker….

  Als de SP in de eerste maand na vorming van de coalitie al linksaf zou slaan is meteen het beeld bevestigd dat de SP niet in staat is om te besturen.

  De keuze om in te stemmen met het coalitieakkoord Dat is een veel principielere keuze waar de SP wat dieper over na had moeten denken.

 3. Karel Marks op

  De Leidse afdeling van de SP heeft binnen de partij het voortouw genomen bij het afschudden van de ideologische veren. Ze hebben van de PvdA geleerd hoe dat moet. D66 zou hiervoor begrip moeten kunnen opbrengen. Die partij draait al tientallen jaren alle kanten op. Ze zou de SP bij de hand kunnen nemen en leren hoe je dat doet.

 4. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  @ Mark

  de motie van het CDA riep het college op besluiten te initiëren ter voorkoming van bebouwing. Dat is niet haalbaar binnen dit college als geheel, en zou dus het einde betekene van dit college. Het einde van dit college betekent een nieuw college waarin de kaarten voor de OVP er nog slechter voor liggen. Stemden we als SP en CU gisteren dus voor die motie, dan stemden we tegen de belangen van de OVP. Dat is toch helder? (Oorzaak: (ook zonder D66) is er nog altijd een raadsmeerderheid voor een bebouwde OVP)

  Welkom overigens in het OVP-groen kamp. Zijn jullie nog wel voor het binnenstadstracé?

 5. Joost Bleijie (CDA) op

  @ Guido

  Ik vraag me sinds gisteravond af of een ieder die het ‘OVPgroen-kamp’ betreedt, jou daar nog wel kan aantreffen. Alle mooie woorden ten spijt: Gister durfde je je groene handje net als de SP niet omhoog te steken toen er naar je intentie gevraagd werd. Dus geen krokodillentranen huilen en zeggen dat je collegetechnisch gedwongen bent en dat je ‘tegenstem’ ervoor gezorgd heeft dat….. Daar heeft de kiezer (die je toch een extra zetel gegeven heeft) helemaal niets aan. Als je A zegt moet je ook B zeggen, en dus is de ChristenUnie na gisteravond volmondig voor bebouwing van de Polder.

 6. Paul van Meenen op

  Hoezo welkom in het OVP-kamp? Daar hebben jullie gisteravond afscheid van genomen, Guido. De Christenunie en de SP hebben tegen een referendum over de Oostvlietpolder gestemd om 2 redenen:

  – het mocht niet van de PvdA (nadat die jullie eerst bij de onderhandelingen hadden wijsgemaakt dat een referendum niet mogelijk was)

  – jullie gok middels de Raad van State was dat die de bebouwing wel tegen zou gaan houden (die kans is na de uitspraak van vandaag aanzienlijk geslonken)

  Heb je al spijt?

 7. Mark Koek (D66) op

  Maar Guido,

  Dat klopt volgens mij niet, die “meerderheid voor bebouwing”. De partijen die voor bebouwing van de Oostvlietpolder zijn zijn PvdA en VVD. Samen 16 zetels. Voor groen: SP+CDA+D66+LL+CU+SLO = 19. GroenLinks geeft dus de doorslag: er is één GroenLinks-raadslid nodig (van de 4) om de Oostvlietpolder definitief groen te bestemmen.

  Om dat nou als totaal onhaalbaar te bestempelen en daarom maar de hele Oostvlietpolder op te geven, dat vind ik toch een beetje fatalistisch van je. GroenLinks is toch bepaald geen partij met principiële bezwaren tegen groene polders!

  En je hoeft ons niet te verwelkomen in het groene kamp hoor. Ook wij hebben ooit een compromis gesloten met PvdA (en VVD) over de Oostvlietpolder, maar daar hebben we wel wat mee bereikt: het plan is in die jaren drastisch ‘vergroend’. Niemand heeft nog zoveel voor de Oostvlietpolder weten te bereiken als D66-raadslid Arjan Stoffels in de vorige periode.

  Nu is er de kans om de hele polder groen te houden. Volgens mij geven ChristenUnie en SP die kans nu uit handen. Da’s toch jammer.

 8. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  De OVP-kiezers waren na 7 maart niet in de meerderheid Joost, dus wij hebben vanuit de minderheidspositie het uiterste gedaan en bereikt. Als jullie motie alleen een intentieverklaring had behelsd had ik hem zeker gesteund, zoals ik ook in mijn stemverklaring heb gezegd. De motie hield echter in dat een nieuw bestemmingswijziging wordt geïnitieerd. Dit college is het hoogst haalbare voor de OVP en het Groene Hart in het algemeen. Daarom laat ik het natuurlijk niet klappen door tegen het collegeakkoord of een oppoprunistische motie (ik bedoel hier de referendummotie) te stemmen want dan is de OVP verder van huis.

  Dit kan eenieder toch inzien? Of vertel me: welke mogelijke collegepartijen hadden meer voor de OVP bereikt?

 9. joost Bleijie (CDA) op

  Het moet wilder worden Guido: Je wil een intentieverklaring om de polder groen houden steunen (zie post hierboven) maar je wilt initiatieven die de polder daadwerkelijk groen kunnen houden (de bestemmingswijziging) niet steunen. Met andere woorden: hoog van de toren blazen, maar als het spreekwoordelijke puntje bij het paaltje komt niet thuis geven! Dat wordt lastig uitleggen aan je kiezers.

  Trouwens wel opmerkelijk dat jij nu al de woorden ‘daarop laat ik het niet klappen’ gebruikt. Het collegeakkoord moet wel heel broos zijn! Bovendien geeft het aan dat de kiezers die op de CU (en ook op de SP) gestemd hebben, maar beter even in het verkiezingsprogramma van de PvdA kunnen kijken wat jullie zoal in petto hebben. Want na gisteravond blijkt dat jullie standpunten daar wel erg afhankelijk van zijn!

 10. Kom nou toch Guido, die meerderheid voor bebouwing bestaat helemaal niet. Als alle raadsleden naar eer en geweten stemmen over een groene Oostvlietpolder dan is het 23 vóór groen, 16 tegen. Nu komt die bebouwing er misschien toch dankzij SP en CU.

  Waarom geef je niet gewoon eerlijk toe dat je de Oostvlietpolder hebt opgegeven zodat de winkels op zondag dicht blijven?

 11. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  Beste Mark,

  mijn telling klopt helaas. Van een draai van een van de voorstanders van de bebouwing in de OVP is mij voor en tijdens de onderhandelingen niets gebleken. Dat D66 enkele dagen geleden een opportunistische draai ging maken had ik niet verwacht en ik weet ook niet wat ik er van moet vinden, ik weet ook niet of ik er op kan bouwen. Maar: nominaal doet het er niet eens toe, een meerderheid voor bebouwing blijft bestaan.

  Wij hebben niet meer kunnen doen dan de bestaande OVP koers bijsturen. Je kunt gemakkelijk op het compromis te schieten, want het is ons stanpunt niet. Ons partijstandpunt blijft helder, een groene OVP. Om het uiterste daarvoor te bereiken moeten we vasthouden aan het compromis, en dat betekent dat je niet meestemt met een opportunistische motie die in feite een groene OVP verder weg brengt.

  Mark: ik begrijp je terugkerende grote onvrede over de afgeblazen extra koopzondagen niet, misschien moeten we het daar een keer over hebben. SP steunt dit, GL en PvdA twijfelden al over de nieuwe plannen en hadden het uitbreidingsvoorstel niet voor niets ‘geparkeerd’. Voor ons is gewoon een van onze punten waarvan we denken dat het goed is voor de stad en de kleine ondernemer.

 12. Pim van der Most op
  Geachte heer Zevenbergen,

   

  Prettig dat u onze website bezoekt. De vernieuwde website waar u op surfte word vandaag officieel gelanceerd. Waar u tegenaan liep was een klein schoonheidsfoutje dat voor de lancering vandaag word verholpen. U kunt de standpunten van de ChristenUnie terugvinden in het verkiezingsprogram en op de weblog van de fractie.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Pim van der Most

 13. Guido,

  Het is toch echt 23-16 voor een groene Oostvlietpolder hoor, als iedereen stemt volgens zijn oprechte mening. Het enige probleem is dat dat niet gebeurt. Dat snap ik wel – ik weet heus wel wat een compromis is binnen een coalitie. Daar is ook helemaal niks mis mee, even goeie vrienden.

  Maar ik zou het logischer vinden als je dat gewoon zou durven toegeven, in plaats van die gekke redenering dat jullie stemgedrag het beste zou zijn voor de Oostvlietpolder. Iedereen die tot 39 kan tellen kan zien dat dat niet zo is.

  Wat de verplichte winkelsluiting op zondag betreft: dat vind ik een belangrijk principieel punt inderdaad. Religieuze dwang versus vrijheid, zeg maar. Maar die discussie hoort hier nu niet thuis, die komt nog wel. 🙂

 14. Harry Schoch op

  Verschrikkelijk…..

  Van meet af aan steunde ik vele acties voor behoud van de Oostvlietpolder. En juist op het gebied van bestemmingsplannen heeft de Gemeente wel degelijk invloed.

  Er lopen nog andere procedures (ontheffing Flora en Faunawet, bestemmingsplan met ook mogelijkheid tot bodemprocedure) en ik zal gegarandeerd het verzet tegen de bebouwing blijven steunen.

  Niet voor niets stapte ik uit de Raad! De Oostvlietpolder was 1 van de hoofdredenen…..! Ik kijk overigens minstens even hard de vorige coalitie hier op aan: want in weerwil van zoveel verzet en argumenten wil men die bebouwing van de LAATSTE groene polder blijven doordrukken…..!

  Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen?! Ja, op basis van onze wegwerpcultuur. Als iets verouderd is, wordt het niet opgeknapt maar gewoon weggegooid. Veel bedrijven willen een nieuwe jas en smijten de oude weg. Die kan dan verder vergaan. Renovatie Boven Sloop en Verloedering blijft mijn drijfveer, wat de SP straks ook moge doen hiermee.

  Harry Schoch, ex-raadslid van de SP maar nog steeds Zeer Kritisch Lid!

   

   

   

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline