VVD wil ondergrondse aanleg Rijnlandroute

6

De VVD in zeven gemeenten vindt de aanleg van de Rijnlandroute voor deze regio een absolute noodzaak. Bovendien moet de route binnen de kwetsbare gebieden rond het Valkenburgse meer en door Voorschoten en Leiden volledig ondergronds worden aangelegd. De lijsttrekkers, wethouders en fracties van de VVD in Katwijk, Leiden, Oegstgeest, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude vinden de aanleg van de Rijnlandroute noodzakelijk voor de verbetering van de huidige wegverbindingen in de regio en voor de bereikbaarheid van de nu al geplande nieuwe woonwijken en bedrijfsterreinen. Dit standpunt wordt gesteund door de VVD-fractie in Provinciale Staten. De kosten moeten volgens de VVD worden gedragen door het rijk, de regio en het bedrijfsleven.

Ten behoeve van de leefbaarheid en behoud van het landschap, maar ook voor het draagvlak van de Rijnlandroute, moet de route ondergronds wordt aangelegd voor zover deze zal lopen door de kwetsbare gebieden rond het Valkenburgse meer en door Voorschoten en Leiden.

Voor de financiering van de Rijnlandroute zijn middelen van het Rijk nodig maar zullen ook de gemeenten moeten bijdragen. Daarbij kan worden gedacht aan een regionaal investeringsfonds. Daarbij moet niet worden uitgesloten dat ook bedrijven een financiële bijdrage leveren gezien de te verwachten voordelen van een betere verbinding.

Ook vindt de VVD dat er nu snel moet worden begonnen met de verbreding van de N206 tussen Katwijk en de aansluiting op de A44 bij het Transferium, zoals vastgelegd in een motie die afgelopen najaar werd aangenomen in de Provinciale Staten. “De Bollenstreek, woningen en bedrijven, zal daardoor een stuk beter bereikbaar worden”.

Delen

6 reacties

 1. Juliette Gilissen op

  Hear, hear! Eindelijk een brede lobby naar Den Haag toe om van het al jaren dreigende verkeersinfarct af te komen. En nu doorhalen!

   

 2. Roderik Dernison op

  Is ondergrondse aanleg ook een idee voor de RijnGouweTrein die de gemeente zo nodig door de binnenstad wil leggen? Dan houd je ruimte om te fietsen.

 3. Alfred van der Klis op

  Beste Roderik, Uw optelsom dat een Rijn en Gouwe Lijn boven de grond als consequentie heeft dat u niet meer kunt fietsen, is niet juist. Er zijn allerlei fietsroutes om de binnenstad te bereiken. Bovendien:een RGL onder de grond is geen garantie dat u boven de grond veilig kunt fietsen (neem de Breestraat met al haar bussen). Alfred van der Klis

 4. Mark Koek (D66) op

  Wauw… en ik maar denken dat de VVD zo’n zuinige partij was… Ik wil die weg ook, en als het kan onder de grond, heel graag zelfs, maar het grote probleem is natuurlijk het geld. Dit gaat in de orde van een miljard euro aan belastinggeld kosten verwacht ik, waar moet dat dan vandaan komen? “Het Rijk” en “een regionaal fonds” is echt te makkelijk. Dat is echt geld, duizenden euro’s per inwoner van Leiden e.o.! Dus: gaan we hiervoor de belastingen verhogen, of gaan we iets anders niet doen? Dat moet je er echt bij zeggen, bij zo’n plan, als je eerlijk wilt zijn naar de kiezers.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline