140 Miljoen voor RijnGouweLijn

In 2010 zijn Gouda en Leiden met elkaar verbonden via de RijnGouweLijn, het lightrailproject van de provincie Zuid-Holland. Dat hebben minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en gedeputeerde Marnix Norder vandaag met elkaar afgesproken. Het ministerie draagt maximaal 140 miljoen euro bij aan de RijnGouweLijn Oost, de provincie en gemeenten ongeveer 90 miljoen euro.

Het gaat bij de RijnGouweLijn om een pilot, waarbij met lightrailvoertuigen gereden wordt van Gouda via Alphen aan den Rijn door het centrum van Leiden en vervolgens naar het transferium A44. In het projectvoorstel wordt uitgegaan van lightrailtreinen, die deels als tram in de binnenstad rijden en deels samen met (snel-)treinen gebruik maken van het hoofdspoornet. In Karlsruhe en Straatsburg vinden soortgelijke projecten plaats. Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze wijze een openbaar vervoer verbinding tot stand komt. Het project heeft daarom een bijzonder karakter: er wordt ervaring opgedaan met deze vorm van vervoer maar er komen extra kosten bij kijken om voor de eerste keer in Nederland zoiets te doen. Dit was aanleiding voor minister Peijs voor deze lightrailverbinding een extra grote reservering te doen in de begroting van Verkeer en Waterstaat.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline