D66 is problemen rondom studentenhuisvesting zat

6

D66 heeft genoeg van de studentenhuisvestingproblematiek en wil daarom na de zomer een hoorzitting over dit onderwerp organiseren. Volgens de partij lopen een aantal projecten voor studentenhuisvesting vertraging op. Dat zou in elk geval gelden voor de plannen met de Hugo de Grootstraat, de Meelfabriek en de campus op Rijnfront. Peter Bootsma en Sabine Verschoor van D66 stelden hierover in juni vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Ondanks dat er nog geen antwoorden binnen zijn, hebben de raadsleden het idee dat het college van B&W en de SLS elkaar de schuld geven van uiteenlopende problemen en vertragingen.

“Juist om die reden is in oktober 2002 een taskforce opgericht. Daarin zouden alle betrokken partijen samen de studentenhuisvestingsproblemen gaan oplossen”, zegt Bootsma. “Na bijna twee jaar stel ik vast dat er nog geen begin is van een gezamenlijk besef dat de problemen urgent zijn en hoe die aangepakt gaan worden. En dat terwijl er alweer een paar duizend studenten staan te trappelen om in Leiden te komen wonen. Zij worden er nu de dupe van dat gemeente en SLS elkaar voortdurend de zwarte piet proberen toe te spelen.”

De fractie van D66 heeft de indruk dat waar het gaat om de Hugo de Grootstraat, SLS en het college van B&W op elkaar aan het wachten zijn. De Meelfabriek is al jaren geleden opgekocht door de SLS en een ander consortium, maar volgens D66 is op dit moment nog niet eens duidelijk of er al een ontwerp ligt van de Zwitserse architecht Zumthor, dat op draagvlak kan rekenen. De Democraten hebben verder vernomen dat er problemen zijn met het tempo van de realisatie van de campus op Rijnfront in Oegstgeest. Dat laatste komt mede doordat studentenhuisvester DuWo het ontwikkelen van deze tijdelijke campus afhankelijk heeft gesteld van het mogen ontwikkelen van de definitieve campus in het Leeuwenhoek-gebied. Over dat laatste bestaat echter nog geen zekerheid.

Directe aanleiding voor het initiatief van de partij om de hoorzitting te organiseren, is de brief die minister Dekker van VROM vorige week naar de Tweede Kamer stuurde over de studentenhuisvesting. Ze schrijft dat het afgelopen studiejaar het aantal kamers in Leiden is gestegen met 285. D66 denkt echter dat er een aantal projecten worden meegeteld, die nog gerealiseerd moeten worden. “Maar de vraag was: hoeveel nieuwe kamers heb je het afgelopen jaar gerealiseerd? Volgens mij is dat cijfer gewoon nul”, constateert Bootsma. “Het zou zelfs negatief kunnen zijn, omdat veel huizen in particulier bezit de laatste tijd worden omgebouwd van kamerverhuurpand naar appartementverhuurpand. Dat levert meer geld op.”

Delen

6 reacties

  1. als leienaar zal ik het op prijs stellen als D”66 zich als vertegenwoordiger van een aantal Leienaars zich ook eens druk maakt over de huisvesting van jonge leienaars, zoals jonge leidse gezinnen die niet meer kunnen doorstromen omdat de gemeente Leiden, waaronder D’66 , toestemming heeft gegeven om de sociale woningen(door ons geld gebouwd) in bijv. Stevenhog en de mMerenwijk, te verkopen.

    Dus te onttrekken aan de (sociale) wonigmarkt!!!!

    En waar zijn de wonigen waar doorstroming kan plaats vinden in Leiden, voor de (jone ) Leienaars.

    Laat de Leidse vertegenwoordiging(van D’66) zich daar eens voor inspannen.

    Nu zijn zij aleen aan het scoren!!!!

    Stemmen halen bij studenten, die net in Leiden zijn.

    Foute boel dus.

    Petra Hoogeveen.

  2. Sabine Verschoor op

    Beetje oneerlijke reactie is dit. Daar zetten we ons ook voor in, bovendien hebben de twee problemen veel met elkaar te maken. Maar dit persbericht ging nu even over de studentenhuisvesting.

  3. Petra heeft natuurlijk wel een punt, en ik zie niet wat er oneerlijk aan is om dat in te brengen. D66 komt keer op keer in het nieuws m.b.t. studentenhuisvesting. Ik heb D66 zich echter niet zo druk horen of zien maken over de problemen in de sociale woningbouw, en met name over de grote woningnood, die we anno 2004 nog steeds hebben in dit rijke land, ook in Leiden e.o. Onttrekking van woningen aan het bestand van sociale huurwoningen door sloop en verkoop draagt bepaald niet bij aan de oplossing van de problemen. Voor zover mij bekend steunt D66 de voornemens van B&W (en bijv. Portaal). Waarom komt D66 niet met een plan voor goedkope woningen voor alleenstaanden met lage inkomens, want voor die categorie wordt helemaal niet gebouwd, wel worden voor hen geschikte woningen (qua huur en oppervlakte) gesloopt. Daarnaast zijn er bijv. de door Petra genoemde jonge gezinnen met (lage inkomens), die met lange wachttijden te kampen hebben.

  4. Roeland van Wely op

    Ik zie niet in hoe de Leidse D’66ers kunnen scoren op dit punt aangezien de studenten die hier willen wonen hier nog niet wonen en dus hier in Leiden geen stem mogen uitbrengen.

    De gemeente Leiden staat bekend als een bureaucratische gemeente, niet alleen bij de SLS, maar bij meer instellingen. Ik heb de SLS leren kennen als een organisatie die gaarne hun omzet zien stijgen, dus van hun kant zit alles wel snor.

    De SLS heeft ook plannen voor de bouw van startersflats, wanneer de bouw daarvan doorgang zouden kunnen vinden, als de PVDA onder Hillebrand eens zouden willen meewerken, dan komt er ook meer ruimte voor de inheemse Leidse starters. Hoewel ik niet graag een onderscheid maak tussen inheemse Leidenaars en buitenlandse Leidenaars. Het riekt naar discriminatie.

    Dus hup D’66! Geef die asociale PVDA’ers van katoen! En vooral die PVDA kliekje onder Hillebrand, die maar wat graag de sociale woningbouw aan de Oranjegracht en Waardgracht wilden vervangen door koopwoningen!

  5. De heer Van Wely schrijft:
    “Dus hup D’66! Geef die asociale PVDA’ers van katoen! En vooral die PVDA kliekje onder Hillebrand, die maar wat graag de sociale woningbouw aan de Oranjegracht en Waardgracht wilden vervangen door koopwoningen!”
     
    Dat wil B&W, gesteund door de collegepartijen (dus incl. D66!), ook elders in de stad. D66 zou dus aan zelfkastijding moeten doen.
  6. Die Petra Hoogeveen die loopt al jaren en jaren onzin uit te kramen ,dus lullen laten dat mens!!!!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline