Raad van State vernietigt Streekplan Zuid-Holland West

7

Het deel van het Streekplan Zuid-Holland West van de provincie Zuid-Holland, dat betrekking heeft op onder andere de contouren van de Oostvlietpolder bij Leiden, werd woensdag door de Raad van State vernietigd. De raad vindt dat de provincie onvoldoende heeft gemotiveerd, waarom de Oostvlietpolder binnen juist deze contouren zou kunnen worden bebouwd. Die onderbouwing is belangrijk, omdat de Oostvlietpolder deel uit maakt van het Groene Hart. Het rijksbeleid wil verstedelijking aldaar juist tegengaan.

Verder vindt de Raad van State dat de provincie onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het grootste deel van de Oostvlietpolder, namelijk een gebied van 166 hectare, binnen de zogenaamde rode contour is gebracht, nu het te ontwikkelen bedrijventerrein maar 40 hectare groot zal worden. Op andere locaties, waar nog geen duidelijkheid bestaat over mogelijke bebouwing, zijn de contouren juist zo krap mogelijk getrokken.

Ten slotte wijst de raad erop dat de provincie onderzoek had moeten uitvoeren naar de aanwezige natuurwaarden in het gebied. Dat is niet gebeurd.

De uitspraak van de Raad van State lijkt de bouw van een bedrijventerrein op de Oostvlietpolder uit te kunnen stellen. De Gemeenteraad van Leiden heeft ingestemd met de plannen voor een bedrijventerrein en de provincie heeft die plannen inmiddels goedgekeurd. Wat voor gevolgen de uitspraak van de Raad van State heeft, wordt momenteel uitgezocht door de provincie en de gemeente.

Aangezizen de Raad van State de hoogste bestuursrechter is van ons land, is hoger beroep in elk geval onmogelijk.

Delen

7 reacties

 1. Pfffffffff. gelukkig draait deze samenleving misschien nog de goede kant op in plaats van deze nutteloze industrie plannen.

 2. Janine Thorborg op

  Nou daar ben ik eigenlijk wel blij mee. Want die 40 ha kunnen makkelijk gevonden worden in de bestaande bedrijventerreinen, daar is al onderzoek naar gedaan…laten we nou eindelijk eens wat efficiënter omgaan met onze ruimte op bestaande bedrijventerreinen. Het is allemaal zo aanbodsgericht, dat wilde, fantasueloze bedrijfsterreinen bouwen en in deze tijden van recessie en daardoor die leegstand, moeten we onze economische potentie veel meer zoeken in efficiency, anders durven zijn.. kortom: koppen bij elkaar ondernemers! Werk wat meer samen, deel je ruimte samen eens handig in, bespaart jullie veel kosten, en vervoer, en kun je ook nog genieten van het open landschap. 

  De poldertjes zijn trouwens historisch erfgoed, staat allemaal in dat mooie boek over de Burgermeesterswijk. Eeuwenoud, zelfs de Romeinen woonden eral en mogelijk daarvoor ook al mensen. Daar zouden we creatiever mee om kunnen gaan en vooral met wat respect voor die oude aarde. (in plaats van die lelijke dozen er op te zetten). Nou in elk geval zijn de hazen er blij mee, ik zag ze gisteren nog rechtomhoog springen van plezier. Wisten jullie trouwens dat er ook ringslangen kunnen zitten? Lees Leiden lekker wild er maar eens op na.. er zijn eieren gevonden in Cronestein, en dat ligt dicht bij elkaar hoor. Wie weet wat er nog meer zit?

   

 3. Mijn complimenten aan de vrienden.

  Hoedt u voor de wethouder, zoals u weet probeert hij alles naar zijn hand te zetten.

  Hoe noemt men dat ook alweer ?. “met hand en tand tegen verzetten”

  Klasse!!!!

  Petra Hoogeveen.

 4. Daan Sloos op

  Het gaat er naar uit zien dat het verzet van de vereniging vrienden van de oostvlietpolder zijn vruchten gaat afwerpen.

  Ik feliciteer hun daar van harte mee.

  Hoop dat de oostvlietpolder voor altijd groen blijft.

  Daan Sloos

 5. Ik dacht dat Prinses Maxima óók in de Raad vaN sTATE ZIT NET ALS pRINS wILLEM-aLEANDER EN DE kONINGIN

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline