Dinsdag besluit over tramreferendum

Aanstaande dinsdag moet de gemeenteraad een beslissing nemen over het tracé van de RijnGouweLijn. Dat leek na de commissievergadering van anderhalve week geleden een makkie, immers, alle fracties met uitzondering van de ChristenUnie, steunden het voorstel van het college om de sneltram via Lammenschans door het centrum te laten rijden. De vele insprekers hadden het niet meer over de komst van de tram op zich, maar alleen nog over de manier waarop. Ook dat was winst, vond wethouder Pechtold (D66). Een paar dagen later sloeg de stemming echter letterlijk en figuurlijk om.

Verschillende wijkcomite’s maakten een eerder ‘dreigement’ waar; ze vragen een referendum aan over de RijnGouweLijn. Inmiddels zijn zo’n 2300 handtekeningen opgehaald, veel meer dan de benodigde 750 om een referendumaanvraag te doen. De Leidse raadsleden zitten met de handen in het haar, nu het draagvlak voor een referendum kennelijk zo groot is. Niet alleen de oppositie vindt dat je als raad zo’n breed gedragen wens eigenlijk niet kunt negeren, ook collegepartij GroenLinks is die mening toegedaan.

Het wordt nog spannend dinsdag. Durft men de luide roep om een volksraadpleging te negeren en beslist de gemeenteraad gewoon dat de RijnGouweLijn door het centrum gaat rijden of toch maar eerst een referendum? Of zou er weer zo’n typisch Leids alternatief uitkomen; een projectgroep RijnGouweLijn met daarin prominente Leidenaren, verontruste Lammenschansbewoners en Breestraat-winkeliers.

De afgelopen weken hield Sleutelstad.nl al een peiling over het tramtracé. Een ruime meerderheid van 58.3% sprak zich via deze site uit voor het binnenstadtracé.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline